Instemming tijdens kamerzoekdagen in Delft.
Een kamer vinden blijft lastig, ook in Delft. (Foto: Sam Rentmeester)

Ondanks de hittegolf ging het leven gewoon door deze zomer. We blikken terug: wat kwam er zoal in het nieuws?

Read in English

Kamers weer moeilijk te vinden
Het is traditie in aanloop naar het nieuwe studiejaar: berichten over de wooncrisis onder studenten. De Amsterdamse omroep AT5 meldt dat zelfs buitenlandse tweedejaars in de knel komen, als ze na een jaar uit hun woning moeten. “Het voelt als een mes in de rug.”

Maar waar haal je extra kamers vandaan? In Eindhoven zijn de mogelijkheden voor kamerverhuur verruimd. “Mensen kunnen zo iets bijverdienen, ze maken een jonge student blij, en ze helpen de regio.” In Wageningen en Nijmegen moeten studenten misschien hun kamer delen.

In een Groningse studentenflat stijgt de temperatuur soms tot wel 50 graden, zeggen de huurders. Lokale partijen hebben vragen gesteld. Niet alleen flats, maar ook tijdelijke (studenten)woningen kunnen flink warm worden.

Energietoeslag?
Kan de airco aan? Een student heeft een rechtszaak gewonnen van de gemeente Nijmegen over de energietoeslag van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente wilde, op advies van het kabinet, die toeslag niet aan studenten geven. Zo’n onderscheid tussen studenten en andere inwoners valt niet te rechtvaardigen, vindt de rechter.

Krijgen alle uitwonende studenten nu alsnog geld? Dat is niet bekend. Sommige gemeenten gooien het roer om, andere (nog) niet. Dus misschien moet je nog even wachten met die airco.

Introweken populair
De introductieweken voor nieuwe studenten zijn populair als altijd. Daar heeft de coronacrisis geen einde aan gemaakt. De eerstejaars leren in groepjes de stad en hun onderwijsinstelling kennen, met alle verenigingen en disputen die erbij horen. In sommige steden, zoals Utrecht, kunnen mbo’ers ook meedoen, al is het animo daarvoor niet overweldigend.

En studentenverenigingen ook
Prinses Amalia wordt voorlopig geen lid van het corps, vermoedelijk vanwege de rel rond mannelijke leden die vrouwen uitscholden voor hoeren en sperma-emmers. Het is niet bekend of ze een andere vereniging uitkiest. Maar andere studenten staan in de rij om lid te worden van een vereniging, ook voor het Amsterdamse corps.

Antispieksoftware
Een zwarte student van de Vrije Universiteit Amsterdam stapt naar het College voor de Rechten van de Mens met een klacht over Proctorio, de antispieksoftware voor online tentamens. Die software herkent zwarte gezichten slechter, stelt ze. Soms denkt Proctorio dat er geen gezicht in beeld is. Ook anderen hebben het probleem aangekaart.

De universiteit maakt geen excuses. “Wij betreuren het ten zeerste dat de student stress heeft ervaren door de inzet van het systeem”, staat in een reactie. Maar er zou geen verband zijn aangetoond tussen de huidskleur van een student en problemen met de software.

NWO verdeelt buitenlandbeurzen
Vijftien jonge wetenschappers (vijf mannen en tien vrouwen) mogen een of twee jaar onderzoek doen in het buitenland. Daarvoor krijgen ze een zogeheten Rubiconbeurs. Er waren 47 aanvragen binnengekomen.

De laureaten buigen zich bijvoorbeeld over het winnen van brandstof uit koolstofdioxide, radicalisering door complottheorieën en de voorspelling van migratiestromen door klimaatverandering. Tien gaan er naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, twee gaan naar Frankrijk en de andere drie hebben gekozen voor België, Zweden en Duitsland. Het budget voor deze ronde: 2,4 miljoen euro.

Beurzen voor promovendi met migratieachtergrond
Ook de Mozaïekbeurzen zijn verdeeld. Die zijn voor afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije. De beurzen zijn bedoeld om de Nederlandse wetenschap inclusiever te maken. Er kwamen 118 aanvragen binnen en 13 zijn er toegekend, aan drie mannen en tien vrouwen.

De laureaten doen uiteenlopend onderzoek, bijvoorbeeld naar hartfalen, de verspreiding van mensapen en islambeleving onder jonge Nederlandse moslims. Het budget is 4,2 miljoen euro.

Chinese ranking van universiteiten
Drie Nederlandse universiteiten behoren tot de beste honderd van de wereld, vinden ze in Shanghai. De makers van de jaarlijkse ARWU-ranglijst kijken naar onderzoeksprestaties, maar ook naar het aantal Nobelprijs- en Fields Medal-winnaars onder de staf en alumni.

Utrecht scoort het hoogst (nummer 54) en dan volgen Groningen (66) en Rotterdam (87). Leiden is weggezakt uit de top 100. Op nummer 1 staat zoals altijd de Amerikaanse Harvard University.

HOP, Bas Belleman