Academiegebouw Universiteit Leiden
De Leidse hoogleraar pedagogiek die al jaren een 'schrikbewind' zou voeren, treedt terug.

De Leidse hoogleraar pedagogiek die al jaren een 'schrikbewind' zou voeren, houdt het voor gezien bij de universiteit. Zijn positie was na een vernietigend rapport onhoudbaar geworden.

De Universiteit Leiden ontving al langer signalen van misstanden bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Die signalen waren zo ernstig dat een interim-directeur van de faculteit er onderzoek naar deed.

Het rapport van dat onderzoek viel begin deze maand in handen van dagblad De Telegraaf. Hoogleraar Marinus van IJzendoorn, winnaar van de prestigieuze Spinozaprijs in 2004, zou samen met twee andere medewerkers verantwoordelijk zijn voor een ‘verziekt werkklimaat’.

Volgens het rapport zou het werkklimaat zich kenmerken door "angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, het overtreden van universitaire regels, een loopje nemen met de waarheid en het niet nakomen van afspraken", aldus De Telegraaf.

De Volkskrant meldt dat Van IJzendoorn formeel in dienst blijft tot zijn pensioen, maar zijn gezicht niet meer zal laten zien bij de Universiteit Leiden.

HOP, Jesse Haenen