OM vervolgt lid Vindicat om ontgroening

Het Openbaar Ministerie gaat een voormalig lid van het Groningse studentencorps Vindicat vervolgen wegens mishandeling. Hij was tijdens de ontgroening op het hoofd van een eerstejaars student gaan staan.

Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. In oktober startte het OM een strafrechtelijk onderzoek toen het voorval in het nieuws kwam. Na enig aarzelen deed zowel de vereniging als het slachtoffer zelf aangifte.

Het aspirant-lid van de vereniging liep bij de ontgroening hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen. Het was een van de gebeurtenissen die dit najaar een discussie over de cultuur van corpora en ontgroeningen teweegbracht.

Het OM heeft getuigen gehoord en de medische situatie van het slachtoffer onderzocht. De verdachte is twee maanden geleden aangehouden en met de uitkomsten van het onderzoek geconfronteerd.

Complexe zaak

Het onderzoek is nog niet afgerond, meldt het OM. Er worden nog twee getuigen gehoord. Ook is er nog geen zittingsdatum gepland. De zaak wordt behandeld door de meervoudige strafkamer. Die behandelt complexere zaken dan de politierechter.

De verdachte zou zijn lidmaatschap hebben opgezegd, meldde RTV Noord. Enkele andere leden van de vereniging waren geschorst omdat ze niet hadden ingegrepen.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.