Onderwijs

OM eist boete wegens kwikvervuiling

Decaan TNW prof.ir. Karel Luyben en DIMES-directeur prof.dr. Kees Beenakker stonden maandag voor het hekje van de Haagse rechtbank om uitleg te geven over twee milieudelicten. Die zouden jaren geleden zijn gepleegd.

Het openbaar ministerie tilde vooral zwaar aan de overschrijding van de lozingsnormen voor kwik bij het scheikundegebouw aan de Julianalaan. “Kwik is een van de meest smerige stoffen die je in het water kunt krijgen”, zei officier van justitie mr. Rob de Rijck. “Deze kwiklozingen moeten beëindigd worden.” Inmiddels heeft de TU het probleem aangepakt door de riolering van het gebouw gedeeltelijk te vervangen.
Volgens de TU is het kwik vooral door chemische reiniging vanuit het riool in het afvalwater terechtgekomen. Sinds 1995 gebruikt het laboratorium geen apparatuur meer zoals manometers, waarin kwik is verwerkt. Toch vond de officier dat de TU niet snel genoeg actie had genomen om het probleem op te lossen. “Tien jaar aan een oplossing werken is veel te lang bij rotte troep als kwik”, zei de officier.
Het openbaar ministerie eiste een boete van honderdduizend euro.  “Dat lijkt heel veel maar het heeft tien jaar geduurd”, zei de officier. “Dan is het tienduizend euro per jaar.” Ook vond de hofaanklager dat de TU geld heeft verdiend door een noodzakelijke investering jarenlang voor zich uit te schuiven. Hij berekende het rentevoordeel op minimaal veertigduizend euro en vorderde dat de TU dit bedrag als pluk-ze-boete aan justitie betaalt.
Het lozen van kwik was niet het enige verwijt tijdens de strafzaak. Volgens het openbaar ministerie heeft de TU in 2001 verzuimd een vergunning aan te vragen voor een ionenimplantator. De hofaanklager vond echter dat de overheid ook steekjes had laten vallen bij het opstellen van duidelijke regels. Hij stelde voor om de TU schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen.
De verdediging pleitte voor vrijspraak. De TU zou de vergunning niet hebben overtreden, omdat deze geen strikte normen voor de lozing van kwik, maar slechts een inspanningsverplichting gaf. Ook met de ionenimplantator zou de TU geen regels hebben overtreden. De inspectie zou ervan zijn uitgegaan dat voor het acht jaar geleden aangeschafte apparaat geen vergunning nodig zou zijn geweest.
Het balletje van de kwikverontreiniging kwam overigens aan het rollen door metingen die de TU in 2006 uitvoerde. Daaruit bleek dat de riolering van het scheikundegebouw aan de Julianalaan te hoge kwikwaarden bevatte. De TU meldde de resultaten zelf bij het Hoogheemraadschap van Delfland.
Een jaar geleden verklaarde de toenmalige collegevoorzitter Hans van Luijk in Delta dat de universiteit de zaak nooit heeft willen traineren. “We hebben geprobeerd doelmatig om te gaan met gemeenschapsgelden. Aanvankelijk hoopte de faculteit Technische Natuurwetenschappen de zaak te kunnen oplossen door in afwachting van de nieuwbouw de riolering te reinigen. Toen dat te lang duurde, is alsnog een stuk riolering van het oude gebouw vervangen. Alles bijeen heeft dat 160 duizend euro gekost.”
Uitspraak volgt over twee weken.

Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain. Liefste sprookje dat je ooit gezien hebt. Serveerster in Parijse bistro wil de wereld verbeteren en wordt verliefd op zonderlinge fotoverzamelaar.

Gimme Shelter. Legendarische docu over de Stones, na 30 jaar weer te zien in gerestaureerde versie.

Harry Potter and Philosopher’s Stone. Jongetje komt op een tovenaarsschool terecht. Daar ontwikkelt zich een strijd van goed tegen kwaad. De clichés stapelen zich op maar dat mag het kijkplezier niet bederven. Heerlijke kinderfilm die dicht bij het origineel is gehouden.

The Limey. Melancholieke en onderkoelde thriller waarin ex-gevangene wraak neemt op degene die de dood van zijn dochter Jenny op zijn geweten heeft.

The Pledge. Sean Penn blijft mooie films maken. Ditmaal met (altijd) prachtige Jack Nicholson als geobsedeerde detective op het spoor van een kindermoord.

Apocalypse Now Redux. Heruitgave van legendarische film van Coppola. Staat garant voor schitterende oneliners (Nothing beats the smell of napalm in the morning) maar duurt ook verschrikkelijk lang. Sterrencast met Marlon Brando, Dennis Hopper, Martin Sheen en Robert Duval.

Italian for Beginners. Vijf onzekere singles beginnen tijdens een trieste winter in Kopenhagen een cursus Italiaans. Daar ontdekken ze dat er heel wat meer te leren valt dan de taal alleen.

Ocean’s Eleven. Groep geweldige acteurs maakt remake van een klassieker uit de jaren zestig. Zij doen dat niet onverdienstelijk.

Don’t say a Word. ‘De thriller van het jaar’, zeiden ze in de Amerikaanse pers. Als dat obligate zinnetje het enige is dat je over een film kan zeggen dan weet je genoeg.

Blue Velvet. De ultieme David Lynch: horror, film noir, thriller, porno en filmcitaten. Met in de mannelijke hoofdrol Kyle MacLachlan. Kent u die nog? Agent Cooper uit Twin Peaks; ook van David Lynch.

2001: A Space Odyssey. Kubricks gift aan deze wereld.

The Discovery of Heaven. Engelen hebben opdracht tien geboden terug te brengen, maar mogen niet zelf naar de Aarde, dus schakelen ze de mensheid in. Met alle gevolgen van dien. On-Hollands, Oscarwaardig meesterstuk naar boek van Mulisch. Wil je blijven geloven in toeval? Dan niet naar deze film.

Krajinka. In romantische gouden gloed gehulde boertige vertellingen over Slowakije, te pittoresk om de nostalgie te overstijgen.

Lord of the Rings. Verfilming van het eerste deel van Tolkiens levenswerk. Een must voor iedereen die nog in sprookjes gelooft. En voor iedereen die kickt op computer-techno-animatie.

Krámpack. Zomervakantie. Twee boezemvrienden zijn alleen thuis en hopen deze zomer hun maagdelijkheid te verliezen. Een heeft ontdekt homofiel te zijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.