Onderwijs

OCW verwacht meer buitenlandse studenten

Universiteiten zullen flink groeien, verwacht OCW, en internationale studenten spelen daarin een grote rol. Intussen laten actuele Delftse cijfers ‘best een gezonde mix’ zien.

Het kan nog drukker worden op de Delftse campus. (Foto: Thomas Zwart)

Dat staat in nieuwe schattingen van het aantal studenten voor de komende jaren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) kijkt vooruit tot aan het jaar 2060.


Voor universiteiten is het moeilijk om het aantal studenten in te schatten, bleek de afgelopen jaren. Je weet wel ongeveer hoeveel vwo’ers er zullen zijn, maar hoeveel studenten komen er straks uit het buitenland? Verder dan het studiejaar 2023/’24 durft het ministerie eigenlijk niet te kijken.


Maar spectaculair is het wel. In dat jaar zullen er vermoedelijk 70 duizend internationale studenten ingeschreven staan, denkt het ministerie, waarvan bijna 20 duizend van buiten Europa. Dat is een forse toename. Afgelopen jaar waren er 47 duizend.


wostudenten ramingen.JPG


(Illustratie: © HOP. Bron: referentieramingen OCW 2018. Inclusief internationale studenten. Ongedeelde opleidingen zijn verdeeld over bachelor of master. Extra onzeker vanaf studiejaar 2024/’25.)


Hoe het daarna verdergaat? De tijd zal het leren. De ramingen lopen door tot 2060, maar vanaf het jaar 2024 is het dus geen harde voorspelling meer. Dan volgen de cijfers alleen nog maar de demografische trend.


TU Delft


Aan de TU Delft stonden er op 1 juli dit jaar 1384 internationale masterstudenten geregistreerd, meldde collegelid Rob Mudde afgelopen donderdag tijdens een overleg met de ondernemingsraad. In 2017 en 2016 waren dat er respectievelijk 1543 en 1315. Deze fluctuatie noemde hij ‘goed nieuws’.   


De verdeling bij de instroom voor bacheloropleidingen is 89 procent Nederlandse studenten en 11 procent internationale studenten. “Slechts 3 procent van de instroom komt van buiten de EU”, aldus Mudde. “Op macro-niveau is er geen verdringing van Nederlandse studenten.”


Bij de masteropleidingen is de verdeling: 63 procent uit Nederland en 37 procent internationaal. Van die laatste groep komen er evenveel van binnen de EU als van daarbuiten. “Best een gezonde mix”, zegt Mudde. “Het beeld van de pers alsof wij een fabriek aanzetten van internationale studenten is dus niet waar.”


Hbo


Het hhbo telde vorig jaar 400 duizend studenten in de voltijdsopleidingen. De komende twintig jaar zal dit aantal afnemen tot minder dan 350 duizend hbo-studenten, verwachten de toekomstvoorspellers van het ministerie. Daarna golft het weer omhoog.


 


hbo-studenten ramingen.JPG


(Illustratie: © HOP. Bron: referentieramingen OCW 2018.)


De afgelopen jaren kwamen er overigens meer studenten dan voorspeld en mede daardoor ontstond er een gat op de begroting van OCW. De ministeries van Onderwijs en Financiën buigen zich over de vraag hoe ze de ramingen preciezer kunnen maken.


HOP, Bas Belleman / Delftse situatie: Connie van Uffelen

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.