Onderwijs

Nuna geen partij voor topatleet

Topatlete Dafne Schippers sprint sneller dan zonnewagen Nuna. Dat bleek gisteren tijdens de laatste pr-stunt van het Nuon Solar Team; een race tussen mens en auto in het Amsterdamse Olympisch Stadion.

Tijdens de eerste honderd meter sprint liep Schippers de Nuna 7 er direct uit. Schippers was met 10.77 seconden op de 100 meter ruim 9 seconden sneller dan de zonneauto.

Tijdens een tweede 100 meter sprint wist het Nuon Solar Team dichter bij Schippers in de buurt te komen. De zonneauto reed namelijk al toen zij inzette. “Als we een langere afstand zouden pakken, gaat Nuna zeker aan kop”, zegt teamleider Mark Hupkens. “Dat zou op basis van deze race ongeveer bij 250 meter zijn.”

De zonneauto van het Nuon Solar Team is wel vele malen efficiënter dan het energieverbruik van een mens en ook van elektrische auto’s zoals we die vandaag de dag kennen. “Wij rijden op de energie die een stroopwafel bevat ruim 10 kilometer”, zegt Hupkens. “Dafne Schippers verbrandt de stroopwafel al na 900 meter. Een elektrische BMW zou op een stroopwafel ‘slechts’ 1,2 kilometer afleggen.”

In oktober verdedigen de studenten de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië van Darwin naar Adelaide. Begin augustus presenteert het Nuon Solar Team de nieuwe Nuna8.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.