Campus

NPO Radio 1 op zijn Delfts: extra aandacht voor klimaat

Vanwege de Nationale Klimaatweek zendt NPO Radio 1 de hele week live uit vanaf The Green Village. Dat is niet alleen voor de TU een primeur.

Radiopresentator Jurgen van den Berg spreekt met culinair historicus Lizet Kruyff (rechts) en Eerste Kamerlid Nico Koffeman (links). (Foto: Justyna Botor)

“Everybody Happy?” De stem van Jurgen van den Berg schalt woensdagmiddag door het Co-Creation Centre van The Green Village op de TU Delft. De radiopresentator warmt de toehoorders op die naar de live-uitzending van zijn radioprogramma Villa VdB zijn gekomen. Opgewarmd zijn ze, want er stijgt meteen een enthousiast ‘Yeah!’ op vanuit het publiek.

Vanwege de Nationale Klimaatweek is NPO Radio 1 neergestreken op The Green Village op de TU Delft. Het co-creation centre – een glazen bouwwerk dat midden op het terrein van het groene openlucht-laboratorium staat – is voor de gelegenheid omgedoopt tot de NPO Radio 1 Klimaatstudio. Elke dag klinken er één of meerdere radioprogramma’s vanuit Delft. Naast hun reguliere onderwerpen, besteden ze allemaal aandacht aan oplossingen voor het klimaatprobleem.

Klimaatweek
TU Delft-
persvoorlichter Inge Snijder en communicatieadviseur Caitlin Eagles van The Green Village zijn ongeveer een maand samen met de NPO bezig geweest om alles voor te bereiden. “Ik ben er supertrots op dat we dit in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gebokst”, zegt Snijder. Ze werd ongeveer een maand geleden gebeld door een nieuwscoördinator van NPO Radio 1 die tijdens de Nationale Klimaatweek aandacht wilde besteden aan het onderwerp. “Zelf was ik al bezig om een klimaatweek te organiseren, dus alles kwam goed samen. Het idee van een Klimaatstudio op The Green Village ontvouwde zich. Toen het voorstel van de NPO definitief was, ben ik diezelfde dag naar The Green Village gegaan om het mooie nieuws te vertellen. Gelukkig was iedereen meteen enthousiast.”

‘Dit is té leuk om te missen’

Voor de gelegenheid werken Eagles en Snijder deze week vanuit een naast het co-creation centre gelegen kantoor. Van daaruit zetten ze de puntjes op de i. “Maandag was de eerste uitzending”, zegt Eagles. “We waren al vanaf 06.00 uur aanwezig om te zorgen dat alles goed ging.” De NPO heeft de Klimaatstudio technisch opgebouwd. Facilitair medewerkers van de TU hebben de aankleding gedaan. “Ze hebben bijvoorbeeld al die stoelen, banken en banners neergezet”, vertelt Eagles. Elke uitzending die vanuit Delft wordt uitgezonden, wonen zij en Snijder persoonlijk bij. “Dit is té leuk om te missen”, glundert Eagles. Snijder: “Ik ben al de hele week aan het stuiteren van de adrenaline.”

Onontgonnen terrein
Hoewel 
NPO Radio 1 vaker live-uitzendingen met publiek heeft, is de Klimaatstudio voor zowel de omroep als de TU onontgonnen terrein. “Het is voor het eerst dat zeven omroepen – die ieder hun eigen radioprogramma’s hebben – gezamenlijk één onderwerp onder de aandacht brengen”, legt Snijder uit. Zo belicht Villa VdB woensdag het thema voedsel. Onder luid applaus van het publiek kondigen Van den Berg en zijn co-host Astrid de Jong de twee studiogasten aan: culinair historicus Lizet Kruyff gaat met mede-oprichter van de Vegetarische Slager en Eerste Kamerlid Nico Koffeman (Partij voor de Dieren) in gesprek over de vraag hoe we ons voedselpatroon kunnen veranderen om het klimaat minder te belasten. Kruyff heeft ook nog eens een bijzondere band met Delft, vertelt De Jong terwijl ze het publiek inkijkt. Haar overgrootvader, vader en man hebben aan de TU gestudeerd.

Het wordt snel duidelijk waarom de redactie Koffeman en Kruyff bij elkaar heeft gezet. De twee zijn het niet eens over hoe via voedsel het klimaatprobleem aangepakt kan worden. PvdD-Kamerlid Koffeman stelt dat mensen beter veganistische dan koemelkkaas kunnen eten om zo de melkindustrie te verkleinen. Culinair historicus Kruyff vindt juist dat mensen melk kunnen blijven consumeren. Vanuit de zaal klinkt wat ongemakkelijk gegniffel wanneer Kruyff gesprekspartner Koffeman toebijt dat ze “koeien en geiten heeft gemolken dus heus wel weet waar ze het over heeft.”

Tot nu toe hebben 250 luisteraars een oplossing ingestuurd

Voor Van den Berg en De Jong geeft de klimaatstudio een andere dynamiek dan wanneer ze in een kleine studio van NPO Radio 1 in Hilversum zitten. Terwijl de presentator het gesprek gaande houdt, loopt De Jong met een microfoon door de zaal. Wie een vraag heeft, kan die live tijdens de uitzending stellen. “Dat noemen we de vergeten vraag”, zegt Van den Berg. “Omdat ik ook wel eens iets vergeet te vragen.” Die vragen zijn er. Zo wil een man van Koffeman weten of hij ook de kruiden die koeien normaal eten in veganistische kaas verwerkt. Koffeman legt uit dat dat inderdaad de bedoeling is.  

Jurgen van den Berg (rechts) en Astrid de Jong spreken het publiek toe voordat de uitzending begint. (Foto: Justyna Botor)

TU’ers op de radio
In d
e studio zijn naast gasten van buiten geregeld TU-wetenschappers te gast. Zo trapte Green Village-directeur Marjan Kreijns de week maandagochtend af door tijdens de live-uitzending van Spraakmakers een rondleiding te geven over The Green Village. Wetenschappers Andy van den Dobbelsteen en Ruth Mugge hebben een dagelijks terugkerende rubriek waarin ze door luisteraars aangedragen klimaatoplossingen bespreken. “Tot nu toe hebben 250 luisteraars een oplossing ingestuurd”, vertelt Eagles.

Ook in andere programma’s kwamen en komen TU-wetenschappers aan het woord:

  • Op dinsdag sprak Martine Rutten samen met Sebastian Hartgring in Bureau Buitenland over de overstromingen en de droogte in Limburg en het belang van internationale samenwerking en betrokkenheid van studenten.
  • Later op dinsdag legde klimaatpsycholoog Gerdien de Vries in Geld of je leven uit waarom consumenten het moeilijk vinden om minder (of duurzamere) spullen te kopen.
  • Op donderdag zullen Andy van den Dobbelsteen en Ruth Mugge tussen 12.00 en 13.00 antwoord geven op klimaatvragen in een uitzending op YouTube. Daarnaast zijn de twee dagelijks te horen in de rubriek Zoden aan de dijk. Daarin bespreken ze oplossingen van luisteraars.
  • Zaterdag is Marjan Kreijns opnieuw te horen. Dit keer zal ze te gast zijn bij In de Kantine dat wordt uitgezonden van 17.00 tot 19.00 uur.

Tijdens de gehele week kunnen mensen de uitzendingen live bijwonen. Dat geeft ook voor radiomakers een nieuwe dimensie want gewoonlijk doen zij hun werk zonder live publiek. Op Villa VdB zijn zo’n veertig mensen afgekomen. “U was een fijn publiek”, sluit Van den Berg zijn uitzending af.  

  • Wil je een uitzending live bijwonen? Dat kan nog. Je kunt je opgeven via de website van NPO Radio 1. Welke programma’s nog meer vanuit Delft worden uitgezonden, vind je hier.
Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.