Onderwijs

‘Nog geen bewijs dat protonentherapie beter is’

Minder nare bijwerkingen na bestraling; dat is de belofte van protonentherapie. Maar het bewijs dat bestraling met protonen beter is dan met fotonen, is nog lang niet geleverd. ‘Dat moet snel veranderen.’

Het belangrijkste voordeel van bestraling met protonen boven de standaardmethode met röntgenstralen (fotonen) is de zeer nauwkeurige en scherp begrensde dosisafgifte. Hierdoor kan een hogere dosis gegeven worden aan relatief ongevoelige of ongunstig gelegen tumoren. Daarnaast komt een lagere dosis terecht in het omringende gezonde weefsel. Met name in kritische gebieden van het lichaam, zoals de hersenen, is dit van groot belang. Maar dit alles blijkt ‘slechts’ uit modelstudies en simulaties.

Wereldwijd zijn er al 100.000 kankerpatiënten met protonen bestraald, met name in Duitsland, de VS en Japan. Ondanks het grote aantal protonbehandelingen, is er nog geen bewijs dat deze methode daadwerkelijk beter is dan bestraling met fotonen. Dit vertelde prof.dr. Corrie Marijnen, hoogleraar Radiotherapie aan het LUMC en medisch directeur van de in aanbouw zijnde protonenkliniek ‘Holland Particle Therapy Centre’ (HollandPTC) op 28 januari.

Marijnen was een van de sprekers tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door Medical Delta, het samenwerkingsverband van het LUMC, Erasmus MC en de TU Delft, om te vieren dat het hoogste punt van het gebouw was bereikt.

“Het aantal epidemiologische studies naar de bijwerkingen van protonenbestraling is zeer laag”, aldus Marijnen. “Naar de effecten van bestraling bij oogkanker zijn bijvoorbeeld maar vier studies verricht waaraan telkens maar maximaal twintig personen meededen. De betreffende klinieken gaven aan dat de bestralingen volgens hen goed hadden gewerkt. Maar met deze kleine aantallen kun je niet van bewijs spreken. We moeten dit echt gaan veranderen. We willen alle data van alle protonenklinieken uit Europa hier bundelen en onderzoeken.”

HollandPTC wordt momenteel in Delft gebouwd, naast het Reactor Instituut Delft, en opent volgens planning in de loop van 2017 de deuren. Geschat wordt dat er 600 kankerpatiënten per jaar behandeld gaan worden. Het is een initiatief van het LUMC, Erasmus MC en de TU Delft. Behalve een kliniek moet HollandPTC een onderzoeksinstituut worden waar klinische studies worden verricht naar het effect van de behandeling op de tumor en het omliggende gezonde weefsel en waar onderzoek plaatsvindt naar hoogwaardige beeldsturing om de behandeling met protonen preciezer te maken.

.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.