Campus

Nieuwe Stip-leden stellen zich voor

Onlangs is de Stip-fractie van samenstelling veranderd. Een interview met twee nieuwelingen: Matthijs Gouwerok en Marcel Harinck. Wat zijn hun plannen?

Fractievoorzitter Matthijs Gouwerok (links) en gemeenteraadslid Marcel Harinck. (Foto: Marjolein van der Veldt)

In één van de mooiste gebouwen van Delft, het stadhuis op de Markt, ontmoeten we fractievoorzitter Matthijs Gouwerok en gemeenteraadslid Marcel Harinck van Studenten Techniek in Politiek (Stip). Gouwerok vervult een voltijdsfunctie als fractievoorzitter en Harinck besteedt gemiddeld vijftien tot twintig uur aan zijn taken als raadslid. “Maar het loopt snel op”, lacht hij. “We hebben één keer in de week een fractievergadering, daarnaast zijn er de commissievergaderingen en uiteraard de maandelijkse raadsvergadering.”


Wat vinden jullie, tot nu toe, het leukste aan dit werk?

“De daadwerkelijke raadsvergadering”, glundert Harinck. “Dat je de mening die jij hebt voorbereid op een goede manier brengt en zo andere partijen kunt overtuigen van jouw standpunt.” Gouwerok sluit zich hierbij aan. “Vooral het overleggen om die consensus te vinden, vind ik heel mooi.” Maar dat lukt niet altijd, geven ze toe. “Af en toe ben je overtuigd dat jouw standpunt juist is, maar dan ziet iemand het toch niet zitten”, knikt Gouwerok. “Ook duren sommige vergaderingen heel lang”, grinnikt Harinck. “Maar dat hoort erbij. Als je het niet leuk vindt om veel te praten, moet je niet in de politiek gaan.”



Wat zijn jullie persoonlijke doelstellingen?

Harinck: “Ik wil aan het einde van deze drie jaar een vaardig politicus zijn. Dat is een abstract doel, dus dat werk ik momenteel iets concreter uit.” Gouwerok vertelt dat Stip bezig is met persoonlijke ontwikkeling. “We kijken waar mensen kunnen groeien en wat ze willen leren naast het politieke vak.”



Wat is tot nu toe jullie grootste prestatie?

“Voor mij was het dat ik laatst mijn eerste motie erdoorheen kreeg”, vertelt Gouwerok, zichtbaar trots. “We willen dat fietsers bij planontwikkeling worden betrokken in onderzoek en analyses. Hiervoor moest ik een week lang veel bellen met de partijen.” Ook Harinck, pas sinds mei actief, had succes. “Bijvoorbeeld een toezegging van een wethouder.“



Welke punten willen jullie verder uitwerken?

“Stip houdt zich veel bezig met duurzaamheid en mobiliteit”, zegt Gouwerok. “Hoe zorg je ervoor dat Delft in de toekomst een leuke en mooie stad blijft? Daarin zijn allemaal stappen te zetten waarmee we andere partijen willen meekrijgen. We zijn nu bezig met kijken naar het grote plaatje omdat het bestuursprogramma binnenkort wordt besproken. Zo komt Delft uit een lastige financiële situatie, maar is er nu weer ruimte om te investeren in de toekomst. De partij wil graag een sterk fundament voor de toekomst van Delft neerleggen, waarbij een duidelijke visie op mobiliteit hoort.  Steeds meer mensen willen in Delft wonen en dat is hartstikke mooi, maar daardoor wordt het drukker op de Delftse wegen. Blijven we allemaal autorijden, dan wordt het krap. Een ander voorbeeld is het woningabonnement, hiermee sluit je een lening af bij de gemeente om je eigen huis te verduurzamen. De lening betaal je terug met de besparing op energiekosten die je door de verduurzaming ondervindt.”



Het aantal studenten aan de TU neemt flink toe. Zowel de stad als de universiteit barst bijna uit haar voegen. Hoe vangt Delft al deze studenten op?

“De gemeente heeft de ambitie om voor 2040 zo’n 15 duizend nieuwe woningen te realiseren”, zegt Harinck. “Hiervoor zijn een aantal gebieden aangewezen, maar het blijft een opgave. Dit kan de gemeente niet alleen.” Gouwerok sluit zich hierbij aan. “We willen dat iedereen die in Delft wil wonen er kán wonen, maar je moet de realiteit onder ogen zien. Daarom is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven zodat iedereen dezelfde lijn aanhoudt. Sinds een paar jaar is er daarom een convenant tussen de TU en de gemeente.”



De gemeente stelde als doel voor 2019 om studenten uit hun ‘bubbel’ te halen. Ze wil dat studenten hun kennis en energie delen met de stad. Hoe geef je daar invulling aan?

“Er wordt best veel opgestart”, zegt Gouwerok. “Vrij recent Studenten Vrijwilligerswerk Delft bijvoorbeeld. Toch vind ik dat je studenten niet teveel moet opleggen, want het studentenleven kan ook druk zijn met alleen je studie.” Harinck knikt instemmend. “Het kan natuurlijk ook laagdrempeliger, praat bijvoorbeeld eens met je buren. Je bent niet alleen op de wereld.”



De individuele studietoeslag voor studenten met een functiebeperking verschilt flink per gemeente. Is er ruimte om deze toelage te verhogen?

“Toevallig hebben we hier onlangs over gesproken”, vertelt Harinck. “Binnen de regio is afgesproken dat de hoogte van de toelage in omliggende gemeentes ongeveer gelijk blijft.” Gouwerok vult aan: “Als je grote verschillen tussen gemeentes krijgt, dan kiezen mensen er misschien bewust voor om elders te wonen. Puur voor die paar tientjes extra in de maand.”
 Wat Stip betreft mag de toeslag omhoog. “De Gemeente is er mee bezig”, weet Harinck. “We hebben al toezegging gekregen dat de wethouder gaat kijken naar een verhoging.”

Matthijs Gouwerok. (Foto: Stip)

Naam: Matthijs Gouwerok (22)

Functie: Fractievoorzitter Stip

Studie: Technische natuurkunde (bachelor), volgt nu master applied physics

Vereniging: DSV Sint Jansbrug

Ervaring: Penningmeester Koffie- en theebar DSV Sint Jansbrug, secretaris ontvangstcommissie DSV Sint Jansbrug, penningmeester ORAS en gemeenteraadslid voor Stip.

Werkzaamheden in de gemeentepolitiek:

– Fractievoorzitter van Stip

– Lid van Gemeenteraad

– Lid van commissie Sociaal Domein en Wonen

 

Marcel Harinck. (Foto: Stip)

Naam: Marcel Harinck (25)

Functie: Raadslid

Studie: Technische bestuurskunde met minor politicologie

Vereniging: DSV Sint Jansbrug

Ervaring: Commissies bij DSV Sint Jansbrug, secretaris en personeelszaken Stichting Festival Aangeschoten Wild, lid raad van advies VerenigingsRaad Delft, bestuurslid DSV Sint Jansbrug, commissielid en gemeenteraadslid voor Stip.

Werkzaamheden in de gemeentepolitiek:

– Lid van Stip

– Lid van commissie Ruimte en Verkeer

(Neven)functies

– Raad van bestuur van Sint Jansbrug

– Raad van advies van de Verenigingsraad Delft


 

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.