Campus

Niet voor roze konijntjes

Je doet je bachelor-eindproject met je broer, ontdekt het ei van Columbus in de elektrische rallysport en ontvangt er nog de Best Overall Research Prijs voor ook.


Duracell is er niks bij. Maar de batterij waar Arjan de Wildt (24), Wouter de Wildt (22), Laurens de Prieëlle (23) en Frank van der Zeijden (23) aan rekenden voor hun bachelor-eindproject bij 3mE, moet dan ook iets meer kunnen dan een roze konijntje laten trommelen. “Ons eindproject was aanvankelijk vooral een haalbaarheidsonderzoek”, zegt Arjan de Wildt. “In hoeverre is het mogelijk om een rallyauto voor offroad-races elektrisch te maken?”


Het bouwen van zo’n auto op zich is het probleem niet, maar door het ruige rijgedrag – hard optrekken, veel remmen – is de actieradius van een elektrisch model hoogst onbetrouwbaar. “Bij offroad rijden heb je nu eenmaal te maken een sterk wisselend vermogen en veel hoog vermogen”, aldus De Wildt. “Dat vraagt hoge stromen van het accupakket in je auto. Maar in tegenstelling tot een benzinemotor, kan die batterij bij een hoger verbruik relatief minder energie leveren. Alsof je tank opeens kleiner is geworden. Er is nooit sprake van lineair energieverbruik.” Daar is al een rekenmodel voor, Peukerts Wet, die rekening houdt met dat wisselende vermogen. Maar kun je die zomaar loslaten op elk accupakket? Want niet elke accu is geschikt voor een grote, zware offroad-wagen en de meeste accu’s zijn duur en zwaar, weet De Wildt. Dus maakten de studenten een designtool, waarmee je een accupakket helemaal op maat kunt maken voor een offroad-autorace. “Zo’n race wordt eerst proefgereden met een benzine-aangedreven rallyauto, waarbij alles wordt gemeten. Door deze meetdata, samen met die empirische wet toe te passen op ons model, is het direct duidelijk wat voor accupakket er zou moeten worden toegepast.” De studenten kochten een paar simpele lithium-ion camerabatterijcellen en sloegen aan het testen op de batterijtestbank bij scheikunde. Milliseconde voor milliseconde maten ze het verbruik van de cellen en zetten die af tegen het vermogen van de batterij.


“Hartstikke leuk dat we ons theoretische model toch nog even konden testen”, vindt De Wildt. Al viel dat in de praktijk een beetje tegen, want waar de studenten geen rekening mee hadden gehouden, was dat het dagen duurt om een batterij keer op keer op te laden en weer te ontladen. Een tijdrovend klusje, dus.


Het was het meer dan waard, vindt De Wildt. “We hebben de standaardmodellen met zo’n tien tot twintig procent verbeterd.” Daarbij was zijn team een geoliede machine – niet in de minste plaats omdat hij daarin samenwerkte met zijn broer Wouter. Maar de beste beloning was natuurlijk de Best Overall Research Prijs die het viertal ontving voor het onderzoek. “Die erkenning, én de boekenbon van tien euro, zijn natuurlijk het mooiste.”


Onderzoek: ‘Peukert’s effect when modeling Lithium-Ion batteries for extreme loads’

Eindcijfer: 8,5

In Wageningen duren masters in de sociale wetenschappen niet één, maar twee jaar. Voor dat tweede jaar krijgt de instelling geen financiering van de overheid en hebben studenten geen recht op een basisbeurs. Die krijgen studenten van de universiteit zelf, zodat er geen verschil is met de bèta-studenten in Wageningen die standaard een tweejarige master volgen.

Student niet duperen
Omdat de overheid deze ‘sociale’ masters als eenjarig beschouwt, zullen studenten die iets uitlopen op het tweejarige studieprogramma meteen een langstudeerboete moeten gaan betalen. Dat wil Wageningen voorkomen: “Studenten moeten niet de dupe worden van kabinetsbeleid dat op zo’n korte termijn wordt ingevoerd. Wij kunnen niet zo snel het studieprogramma aanpassen of inkorten en willen voorkomen dat dat probleem bij de studenten terechtkomt”, zegt een woordvoerder.

Vier ton
Jaarlijks volgen een paar honderd studenten zo’n tweejarige master. Zeventig procent haalt zijn mastertitel binnen de gestelde tijd, maar dat aandeel wordt waarschijnlijk hoger als de harde knip in Wageningen is ingevoerd. In het ongunstigste geval zou compensatie van de langstudeerboetes voor deze studenten vier ton gaan kosten.

Onmogelijk
De vraag is of dit ook echt gaat gebeuren. Het ministerie van onderwijs zoekt nog uit of een compensatieregeling juridisch wel mogelijk is. Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens denkt van niet. “Om de concurrentie met andere instelling niet te doorkruisen, mogen instellingen geen algemeen beleid maken dat hele groepen uitzondert en een lager collegegeld laat betalen. Daarvoor zou de wet moeten worden gewijzigd.”

Uitzoeken
Een woordvoerder van Wageningen Universiteit reageert optimistisch: “Natuurlijk houden wij ons aan de wet, wij zeggen ook niet dat we een lager collegegeld gaan vragen. We zijn nog aan het uitzoeken hoe we de studenten kunnen compenseren. We hebben nu vast duidelijk willen maken aan huidige en aankomende studenten dat zij niet de dupe zullen worden van de langstudeerboete.”

Wageningen Universiteit bekijkt nog of de tweejarige sociale masters op de lange termijn kunnen blijven bestaan en zo ja, of het programma moet worden aangepast.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.