Nederland moet zijn wetenschap, technologie en innovatie internationaal beter op de kaart zetten. Anders valt het straks buiten de wereldwijde top vijf van concurrerende kennislanden, aldus de adviesraad AWTI.

Nederland dankt zijn top vijf-positie voor een belangrijk deel aan zijn wetenschap en innovatiekracht. Maar de concurrentie zit niet stil, waarschuwt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in een gisteren verschenen advies. Sommige landen investeren flink en laten diplomaten hun wetenschappelijke activiteiten in het zonnetje zetten.

Het ontbreekt Nederland op dit punt aan een duidelijke visie, vindt de AWTI. In de praktijk opereren kennisinstellingen, steden en topsectoren te vaak op eigen houtje. Wat niet meehelpt is dat er in het buitenland te weinig Nederlandse innovatie-attaché's werken, dat Nederland nauwelijks internationale beurzen heeft voor het aantrekken van talentvolle studenten en onderzoekers, en dat ook het budget voor internationale wetenschappelijke samenwerking klein is.

De AWTI wil dat het nieuwe kabinet een duidelijke strategie ontwikkelt en jaarlijks honderd miljoen euro steekt in de uitvoering ervan. Daarmee kunnen onder meer de (diplomatieke) netwerken worden uitgebreid en wetenschappelijke talenten worden aangetrokken. Bovendien kan Nederland dan beter worden geëtaleerd als kennis- en innovatieland.

Ontgroenen een eeuw geleden

Elk jaar opnieuw zijn er incidenten bij studentenverenigingen en elk jaar brandt de discussie over het nut van ontgroeningen weer los. Een eeuw geleden was het niet anders.

Fietsrecord in woestijn

Studenten uit Delft en Amsterdam hebben afgelopen zaterdag in Nevada met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken.

Producing alcohol out of thin air

The European Research Council has awarded ERC Starting Grants worth 1.5 million euros each to four TU Delft researchers. Dr Wilson Smith is one of the lucky four. He will expand his research on electrochemistry.

Vijf vragen aan de ombudsman van de Universiteit Utrecht

De ondernemingsraad wil een ombudsman, maar wat doet die eigenlijk? Wij vroegen het de ombudsman van de Universiteit Utrecht.

Minervaprijs voor Julia Cramer

Dr.ir. Julia Cramer krijgt de Minervaprijs voor haar Nature-artikel over quantumtechnologie. Ze promoveerde in 2016 aan de TU Delft en koos daarna de richting van wetenschapscommunicatie. "Kennelijk was dat niet zo'n gekke keuze."