Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland moet zijn wetenschap, technologie en innovatie internationaal beter op de kaart zetten. Anders valt het straks buiten de wereldwijde top vijf van concurrerende kennislanden, aldus de adviesraad AWTI.

Nederland dankt zijn top vijf-positie voor een belangrijk deel aan zijn wetenschap en innovatiekracht. Maar de concurrentie zit niet stil, waarschuwt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in een gisteren verschenen advies. Sommige landen investeren flink en laten diplomaten hun wetenschappelijke activiteiten in het zonnetje zetten.

Het ontbreekt Nederland op dit punt aan een duidelijke visie, vindt de AWTI. In de praktijk opereren kennisinstellingen, steden en topsectoren te vaak op eigen houtje. Wat niet meehelpt is dat er in het buitenland te weinig Nederlandse innovatie-attaché's werken, dat Nederland nauwelijks internationale beurzen heeft voor het aantrekken van talentvolle studenten en onderzoekers, en dat ook het budget voor internationale wetenschappelijke samenwerking klein is.

De AWTI wil dat het nieuwe kabinet een duidelijke strategie ontwikkelt en jaarlijks honderd miljoen euro steekt in de uitvoering ervan. Daarmee kunnen onder meer de (diplomatieke) netwerken worden uitgebreid en wetenschappelijke talenten worden aangetrokken. Bovendien kan Nederland dan beter worden geëtaleerd als kennis- en innovatieland.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Lees het artikel

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Lees het artikel

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Lees het artikel

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

Lees het artikel

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe