Onderwijs

Na corps nu Virgiel in opspraak

Jet Heerdink schreef in NRC Handelsblad over de ontgroeningspraktijken waaraan haar dochter blootstond. Ze noemde geen namen, maar het blijkt om
Virgiel te gaan.

In NRC Handelsblad schreef Jet Heerdink vorige week verontwaardigd een brief over de ontgroening van haar dochter. In studentenkringen kwamen na het artikel de namen van Virgiel en het Leidse Quintus bovendrijven. Nu blijkt het om Virgiel te gaan.
Bestuursvoorzitter Pieter Prickaerts van Virgiel zegt in een reactie op het verhaal dat hij geen concrete klachten heeft gehad. “Maar tachtig procent is waar. Ik wil de dingen graag verduidelijken, zonder recht te willen praten wat krom is. Ze zijn soms alleen uit hun context getrokken.”
Op verschillende voorbeelden van Heerdink gaat hij in. Zo is inderdaad iemand flauwgevallen toen er laat werd gegeten en werden twee mensen onwel. “Dat was niet van de honger, zei de ehbo-dienst, maar door oververhitting. Er zijn toen maatregelen getroffen.” Ook was er in het kamp een modderbak waar eerstejaars die straf hadden doorheen moesten kruipen. “Dat is een maatregel om mensen bewust te maken van het groepsbelang.”
Daarnaast bevestigt Prickaerts dat er iemand was die zijn boterham over de grond moest halen. “Maar het opeten was zijn eigen keuze.” In een ander geval moest iemand een bord eten over zijn hoofd uitsmeren. “Dat hoort bij het verjagen van de introductiecommissie door de eerstejaars. Zo komen ze in opstand.”
Het schreeuwen tegen eerstejaars gebeurt volgens de voorzitter om ‘een grote groep handelbaar te maken’. Een kampbeul bestaat ook. “Maar dat is niet iets wat het bestuur heeft ingesteld. We begrijpen dat je daarmee mensen kunt kwetsen.”
Virgiel heroverweegt de kennismakingstijd (kmt), de Owee en de periode na de kmt. Dat gebeurde al, mede naar aanleiding van de misstanden bij het corps vorig jaar. “Deze kmt is over het algemeen volgens het goedgekeurde programma verlopen. Maar we moeten kijken of dat programma nog aansluiting vindt bij onze vereniging.”
Het incident bij Virgiel zal worden meegenomen in de evaluatie van de kmt, verzekert Hans Krul, secretaris van het college van bestuur van de TU. Er is al een gesprek geweest met Jet Heerdink, vertelt hij. Of er sancties komen tegen Virgiel, zoals vorig jaar bij het corps, kan Krul nog niet zeggen.(SB/CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.