Vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen in het hoger onderwijs, en dat dringende advies wordt zo snel mogelijk een plicht.
Studenten hingen vorige week posters met coronaregels op in studentencomplexen aan de E. du Perronlaan en de Jacoba van Beierenlaan. (Foto: Dalia Madi)

Vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen in het hoger onderwijs. Dat dringende advies wordt zo snel mogelijk een plicht.

Read in English

Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt. “Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown”, zei hij dinsdagavond tijdens zijn persconferentie. Hij kondigde een reeks strenge maatregelen aan, zoals sluiting van de horeca. Het kan niet anders, was zijn boodschap: het aantal besmettingen met covid-19 stijgt veel te snel.

Het kabinet wil de ‘slepende discussie’ over mondkapjes voor eens en voor altijd beslechten. Er komt een plicht voor iedereen vanaf dertien jaar in alle publieke binnenruimtes als winkels, musea en theaters. 

Tussen colleges
En ja, er komt ook een mondkapjesplicht in het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. “Tussen de lessen of colleges door, en als je rondloopt in de bibliotheek of de kantine, zijn mondkapjes straks verplicht”, zei Rutte.

Totdat die plicht wettelijk is vastgelegd, geldt alvast een ‘dringend advies’. Minister Van Engelshoven had dat maandag al aangekondigd, al hield ze formeel nog een slag om de arm. Ze dacht dat universiteiten en hogescholen inmiddels zelf al hun huisregels zouden hebben aangepast. Dat blijkt niet het geval. De voorzitter van universiteitenvereniging VSNU reageerde na de persconferentie meteen met onderstaande tweet, die werd geretweet door de Delftse rector magnificus Tim van der Hagen:

Randjes
“Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt”, zei Rutte dinsdagavond ook. “Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt, en dat is nu.”

Waren de eerdere maatregelen niet goed genoeg? Mensen blijken toch nog te vaak dicht bij elkaar te komen, zei Rutte. “Als je het optelt, dan hebben we het met elkaar niet goed genoeg gedaan.”

HOP, Bas Belleman