Onderwijs

Minister: online proctoring met tweede camera mag

Studenten filmen tijdens online tentamens met niet één, maar twee camera’s? Daar mogen de instellingen zelf over beslissen, schrijft minister Van Engelshoven. Wat doet de TU?

Studenten filmen tijdens hun online tentamens met niet één, maar twee camera’s? Daar mogen de instellingen zelf over beslissen. (Foto: Waldemar Brandt via Unsplash)

Over het gebruik van online proctoring zijn de meningen verdeeld. Veel studenten vinden het maar niks om tijdens hun tentamens te worden gefilmd en gecontroleerd.

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat nog een stap verder. Studenten moeten naast de webcam van hun laptop voortaan ook hun telefoon gebruiken als camera. De universiteit hoopt zo een nieuwe manier van spieken tegen te gaan, schreef Erasmus Magazine in januari.

Terugfluiten
Dat gaat zomaar niet, vindt de Partij voor de Dieren, al vanaf het begin faliekant tegenstander van “meekijksoftware” bij tentamens. Gaat de minister de Erasmus Universiteit terugfluiten, wilde de fractie weten.

Zo ver wil Van Engelshoven zeker niet gaan, blijkt uit haar beantwoording. Wel roept ze onderwijsinstellingen op om terughoudend te zijn met het gebruik van een tweede camera, en alleen voor deze maatregel te kiezen als dat “strikt noodzakelijk” is.

Maar de PvdD had nog meer vragen, want hoe zit het dan met de privacy? De EUR houdt zich netjes aan de regels, antwoordt de minister daarop. Daarnaast heeft het bestuur toegezegd de inzet van een tweede camera te staken wanneer er een andere toetsingsvorm beschikbaar is. En studenten die grote bezwaren hebben tegen online proctoring mogen sowieso een alternatief tentamen op locatie te maken.

TU Delft
Kern van de zaak: het is nog altijd aan de universiteiten en hogescholen zelf om te bepalen hoe zij fraude het best kunnen tegengaan, vindt de minister. En er wordt al zo veel mogelijk gebruik gemaakt van andere toetsingsvormen, zoals openboektentamens en inleveropdrachten. Maar bij sommige tentamens kan dat gewoonweg niet.

De TU Delft werkt niet met een tweede camera en is ook niet van plan om dat te doen, vertelt voorzitter Taskforce Toetsing Willem van Valkenburg. “Het levert vrijwel geen extra bruikbare beeldinformatie op omdat je niet kunt lezen wat er op het scherm gebeurt en het zorgt voor extra technische problemen”, legt hij uit.  

HOP, Evelien Flink/ Delta, Annebelle de Bruijn

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.