Minister Dijkgraaf in gesprek met protestleiders voor compensatie voor het mislopen van de basisbeurs.
(Foto: Ministerie OCW)

Duizenden demonstranten eisten zaterdag compensatie voor het mislopen van de basisbeurs. Dinsdag mochten de protestleiders op het ministerie langskomen. Wat leverde dat op?

“Fijn en constructief gesprek gehad met de initiatiefnemers van het studentenprotest van afgelopen zaterdag”, twitterde onderwijsminister Dijkgraaf dinsdag. “Gesprek wordt vervolgd!” Hij plaatste er een foto bij. Helemaal links op de hoek zit voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond.

Was het inderdaad een fijn en constructief gesprek? “Ik zou zeggen: een goed en stevig eerste gesprek”, zegt Boahene. “Er was ruimte voor studenten om hun frustraties en zorgen te uiten. Daarmee is natuurlijk nog niets opgelost, maar het is goed dat de minister het gehoord heeft. Het is een goede eerste stap op weg naar oplossingen.”

Daden
De studenten en de minister blijven met elkaar gesprek. “Uiteindelijk komt het aan op de daden van het kabinet”, zegt Boahene. “Er zijn concrete acties nodig om de positie van jongeren te verbeteren. We gaan de komende tijd verder praten met het kabinet om dat vorm te geven.”

Het kabinet heeft een miljard euro uitgetrokken voor een tegemoetkoming aan studenten die de basisbeurs zijn misgelopen. Dat vinden studentenorganisaties veel te weinig: het zou neerkomen op ruim duizend euro per student.

Maar ook in dit gesprek hield de minister voet bij stuk: meer dan een miljard wordt het niet. “Dat betekent overigens niet dat wij ons daarbij neerleggen”, zegt Boahene. “Wat ons betreft moet dat echt meer worden.”

HOP, Bas Belleman