Onderwijs

Minder VSB-beurzen

Het wordt voor studenten die naar het buitenland willen moeilijker een VSB-beurs te krijgen, want het VSBfonds gaat flink bezuinigen. “Er zullen minder beurzen worden verstrekt.”

Het budget voor de VSB-beurzen, bestemd voor studie of onderzoek in het buitenland, wordt teruggebracht van 1,7 naar 1 miljoen per jaar. De gevolgen zijn op dit moment nog onduidelijk, zegt woordvoerder Annemarijn Boelen. Ze verwacht niet dat het bedrag van de beurs – nu maximaal tienduizend euro – wordt verlaagd, maar ‘het wordt wel moeilijker om een VSB-beurs te bemachtigen’.

Het VSBfonds kwam dit najaar in de problemen door de neergang van bankverzekeraar Fortis. Het fonds, dat twee procent van de Fortis-aandelen bezit, zag zijn vermogen kelderen van circa twee miljard euro in 2006 tot 900 miljoen euro nu.

Dat er moest worden bezuinigd, was dus al bekend. Nu is ook duidelijk hoe: het fonds ontslaat de helft van haar 68 medewerkers en stopt per direct met het verstrekken van donaties op het gebied van sport, natuur en milieu. Voor kunst en cultuur blijft op jaarbasis nog 16 miljoen over, voor mens en maatschappij – waaronder ook de buitenlandbeurzen – is dat 9 miljoen.

.nolead Officieel

Salaris

De verzending van de magneetbanden met giro-opdrachten aan de Postbank N.V. en de bankgirocentrale vindt plaats op 22 februari. Opnemen van het salaris van giro- bankrekeningen kan circa één(giro) á twee (bank) werkdag(en) na de verzenddatum geschieden. Degenen die onlangs in dienst zijn getreden en nog geen giro- of bankrekeningnummer hebben doorgegeven kunnen een cheque ophalen bij de kassier op of na 26 februari. Wilt u een legitimatiebewijs meenemen? De kas op de 1e etage van Julianalaan 134, is geopend van 9.00-12.00 uur. Informatie over salaris tst. 86431 voor BK, CiTG, BTUD en IRI; tst. 83842 voor ITS, OCP en SBS; tst. 86492 LR, TBM, TNW, CMC, FB, OTB, CW, FD en DTO.

Wijziging

Op grond van de CAO vindt er in de maand februari een salarisverhoging plaats van 0,8%. Tevens zullen de bruto salarisbedragen worden afgerond op hele euro%s. Bij de salarisspecificatie van de maand februari zal een bijsluiter met de nieuwe salarisbedragen worden toegevoegd.

Faculteiten

Scriptieprijs

De Vereniging voor Milieurecht bestaat dit jaar 20 jaar en reikt daarom in september 2002 een prijs uit voor de beste scriptie over een milieurechtelijk onderwerp. De winnaar van de scriptieprijs wordt beloond met een bedrag van _ 850.

Voor inzending komen in aanmerking afstudeerscripties op het terrein van het milieurecht die in de periode van 1 juni 2000 t/m 31 mei 2002 met een voldoende zijn beoordeeld aan een Nederlandse universiteit, hogeschool of bestuursacademie. De inzendingen moeten geschreven zijn in het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

De inzendingen worden beoordeeld door een uit het bestuur van de VMR benoemde jury, afkomstig uit de diverse geledingen van de VMR.

Inzendingen dienen uiterlijk 31 mei in het bezit te zijn van de Jury van de VMR-milieuscriptieprijs, p/a Donkerstraat 17, 3511 KB Utrecht.

De tekst van het reglement en de precieze eisen waaraan de inzending moet voldoen, zijn te vinden op de VMR-website: http://www.milieurecht.net.

Informatie: 030-231 22 21 of e-mail: info@milieurecht.net.

CiTG

CT5740

Vanaf 13 maart (blok 4) begint op de faculteit Civiele Techniek het interfacultaire college Sleufloze Technieken (2 sp) dat gericht is op studenten CT, WB en TA. In dit college zal gedurende 7×2 uur dieper worden ingegaan op het vakgebied van de sleufloze technieken voor kleine infrastructuur. Behalve de basiselementen van de technieken komen de interactie met de grond, de benodigde equipement, de ontwerpvoorschriften en de renovatiemogelijkheden aan de orde gedurende de eerste 4 colleges. De 3 laatste colleges zullen worden ingevuld door gastdocenten die een case zullen behandelen. Hierin zullen ook de innovatieve toepassingen zoals ondergrondse transportsystemen aan de orde komen. De cursus wordt afgesloten met een case en daaraan gekoppeld een mondeling examen.

Aanmelden: bij de student-assistenten Ondergronds Bouwen (CT kamer 2.04, tel: 2785286).

Plaats en tijd: zaal CT 1.97, .Stevinweg 1, Delft, 10.30 uur.

LUW

Rampenstudies

Van 5 maart t/m 23 april op dinsdag van 13.15-16.00 uur, wordt een vak %Natuurlijke dreigingen en rampen% gegeven door leerstoelgroep Rampenstudies aan Wageningen Universiteit. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: de relatie tussen natuurlijke dreigingen en menselijk ingrijpen als oorzaak van rampen, lokale kennis en capaciteiten rondom natuurrampen, rampenmanagement en -beleid. Colleges worden gegeven door prof.dr.ir. Georg Frerks en dr.ir. Thea Hilhorst. Alle geïnteresseerden zijn welkom, deelname als bijvakstudent is mogelijk.

Informatie en opgave: 0317-483566/482472, e-mail: disaster.studies@alg.asnw.wau.nl , www.sls.wau.nl/swg/crds/cent_ds.htm

Activiteiten

Chinese Muur

Wanneer je eenmaal op de Chinese Muur staat en van de gids te horen krijgt hoe oud deze is en hoe lang er al zo%n muur is, dan zul je terugdenken aan deze lezing en je afvragen: %Wie heeft er nu gelijk, de gids of de spreker?% In ieder geval weet je na afloop van deze lezing vanavond meer dan die gids, al zul je hem of haar er niet van kunnen overtuigen dat je gelijk hebt en dat %DE% Chinese muur nooit heeft bestaan, geen van de kandidaten voor deze kwalificatie 2000 jaar oud is, de huidige muur niet met het blote oog uit het heelal kan worden gezien en er eeuwen lang überhaupt geen Chinese muur was. Door prof.Barend J. ter Haar, hoogleraar Chinese Geschiedenis, Universiteit Leiden.

Plaats en tijd: Speakers, Burgwal 45-49, Delft, 18 februari, 20.15 uur. Toegang gratis.

Informatie: Studium Generale, 015-2783988, www.sg.tudelft.nl

Pixels

Theatergroep Jonghollandia wil doorgronden hoe de nieuwe generatie technische wetenschappers over de toekomst denkt. Hoe verhouden mensen zich in de 21e eeuw tot hun materiële en technologische omgeving? Komt er een nieuwe orde der dingen? Terwijl controle en perfectie onze cultuur steeds meer domineren, lijkt het gevoel voor zoiets basaals als de seizoenswisselingen daaruit te verdwijnen. Een gepassioneerde voorstelling over de liefdesgeschiedenis tussen mens en machine. Deze voorstelling is – na de Magical Brabant Mystery Tour – de tweede productie van Jonghollandia. De voorstelling speelt niet alleen op de Technische Universiteit Delft, maar ook op de TU Eindhoven en de Universiteit Twente.

Voorstellingen: van 25 t/m 28 februari 2002.

Plaats en tijd: De Vries van Heystplantsoen 2, Delft, 20.00 uur.

Prijs: _4. Reserveren: 040-2460656. Voorverkoop: SG, Mekelweg 10, Delft of www.jonghollandia.nl

Themaweek IO

Get Challenged! by sustainability. Themaweek over duurzame productontwikkeling in het nieuwe gebouw van Industrieel Ontwerpen. 4 t/m 7 maart is er een tentoonstelling en een infostand te bezichtigen en vinden er diverse lezingen plaats. De toegang is gratis. Voor meer informatie: Studentencollectief Symbio: http://symbio.oli.tudelft.nl/

Algemeen

Vakbond

Heeft u vragen over uw werkomstandigheden, inkomen of rechtspositie, wilt u advies of hulp bij probleemsituaties op uw werk, dan kunt u contact opnemen met Ellen Warffemius (vakbondsconsulente) en Rien Bos (1e lijns consulent). Van ma t/m vr bereikbaar van 8.30-17.00 uur, 015-2784586. Graag even bellen voor een afspraak. Ukunt ons vinden in “Het Binnenhof” aan de Cornelis Drebbelweg 3A. Het bestuur van de bedrijfsledengroep vergadert elke twee weken van 12.30-13.30 uur. Elke donderdag is er “stamtafel” vanaf 16.30 uur.

Gratis

Medewerkers en studenten kunnen nog steeds een gratis TU-Gids 2001-2002 afhalen bij: TU-Shop, Mekelweg 5; secr. C&MG, Julianalaan 134 of bij het Studentenadvisbureau, Julianalaan 134.

Gezocht

De TU Delft is in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam bezig met een vooruitstrevend onderzoek genaamd “Virtual Reality en Fobieën”. In het belang van dit onderzoek is een experiment opgezet. Voor dit experiment zoeken we mensen met hoogtevrees.

Het betreft een experiment waarin de bruikbaarheid van een virtual reality systeem wordt getest. Het systeem wordt ontwikkeld voor Virtual Reality Exposure Therapy (VRET). Met VRET worden fobische patienten (hoogtevrees, pleinvrees, vliegangst etc.) binnen een virtuele wereld, onder begeleiding van een therapeut, blootgesteld aan hun angsten. Het doel van het experiment is om deze vorm van therapie te verbeteren en toegankelijker te maken. Het testen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en verbetering van het systeem.

Informatie en aanmelden: http://graphics.tudelft.nl/~bas/, 015-2787106 of e-mail: bas@duticg.tudelft.nl

Periode: 1-25 april.

Plaats: Technische Universiteit Delft, Mekelweg 4.

Cursussen

Didactiek

Docenten voor Scholen (DvS) is een 10-daagse training didactische vaardigheden, de eerstvolgende cursus start 15-26 april. Dè cursus als een bijbaan in het onderwijs. Tijdens de intensieve cursus oefen je verschillende onderwijsvormen en worden o.a. korte, interactieve inleidingen afgewisseld met oefeningen over de cruciale (vak) didactische onderwerpen. De cursus is goed voor 2 studiepunten, in de eerste vijf maanden van het lesgeven begeleid. Voltooiing van het begeleidingstraject levert 4 studiepunten op.

Informatie en aanmelding: 015-2782786, e-mail: j.geerlings@tbm.tudelft.nl of 015-2787162, e-mail: m.a.f.m.jacobs@tudelft.nl.

DTO

De Dienst Technische Ondersteuning organiseert binnenkort o.a. de volgende cursussen:

Access 2000 Vervolg. In de cursus leert u geavanceerde queries en formulieren maken. Er zal uitgebreid worden ingegaan op het gebruik van macro’s om een applicatie te realiseren. Tevens wordt Visual Basic aangestipt. De cursus is bedoeld voor iedereen die in Access een database heeft gemaakt of daar reeds een eind mee op weg is. Deze cursus is zowel geschikt voor gebruikers van Access 97 als Access 2000. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 maart (ochtenden).

Excel 2000 Vervolg. Excel is een krachtig spreadsheet-pakket met geavanceerde mogelijkheden. Tijdens de cursus zal onder meer worden ingegaan op de uitgebreide functies, draaitabellen en op het aanpassen van werkbladen. Ook bevat Excel 2000 voldoende mogelijkheden om werkbladen te publiceren op het Internet of Intranet. Na afloop van de cursus bent u in staat complexe spreadsheets te maken met Excel. Deze cursus is zowel geschikt voor gebruikers van Excel 97 als Excel 2000. Deze cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 19, 20, 26 en 27 maart (middagen).

Netwerktechniek en netwerkbeheer. Deze cursus behandelt de technische eigenschappen van netwerken om doelmatig en efficiënt systeem- en netwerkbeheer te kunnen uitvoeren. Voor het definiëren en het op elkaar afstemmen van netwerkdiensten wordt het DUneT-management model behandeld. Dit model gaat in op de beheers- en relationele aspecten van netwerkdiensten. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 18, 21, 25 en 28maart (middagen).

PDI-2 helpdesk. PDI-2 bestaat uit drie modulen. Half maart begint de module MH.2 Office 2000. In deze module leert u alle mogelijkheden van Office 2000 zodat u in staat bent om behulpzaam te zijn bij het oplossen van vragen. Voor elk module kunt u een rijkserkend examen afleggen bij het EXIN en als u geslaagd bent voor deze drie modulen dan heeft u recht op het basisdiploma PDI-2. De module MH.2 duurt 12 maandagavonden en start op : 11 maart.

PowerPoint 97/2000. PowerPoint is het presentatiepakket van Microsoft Office waarmee op eenvoudige wijze grafische presentaties gemaakt kunnen worden. Teksten, getallen, grafieken en foto%s kunnen met of zonder geluid worden weergegeven. U kunt gegevens uitwisselen tussen Word en PowerPoint en tussen Excel en PowerPoint. Na afloop van de cursus bent u in staat zelfstandig sheets te maken en presentaties samen te stellen met behulp van PowerPoint. Bij aanvang van de cursus kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van PowerPoint 97 of PowerPoint 2000. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 11, 12, 18 en 19 maart (middagen).

Business Objects. Dit is het standaardpakket voor de TU Delft voor het maken van rapportages. Met dit pakket kunt u gegevens die zich in een database bevinden eenvoudig verwerken, rapporteren en analyseren. De cursus duurt drie dagdelen en vindt plaats op: 11, 13 en 18 maart.

Informatie: Helpdesk DTO 015-2782000 of bekijk onze website, www.dto.tudelft.nl/homecur.htm.

English

Church

The first sunday in the season of Lent will be marked with a special

service for international students in the Raamstraat-church on Sunday,

February 17th , starting at 11.30 (sharp). The theme of the service is:

a life’s preparation. Fr. Ben will conduct the service. Everybody

welcome, also for the social gathering afterwards with coffee/tea.

Dialoque

International and Dutch students are invited to take part in an

“interreligious dialogue meeting”, which will be held in the Voorstraat

60, on February 19th , starting at 19.30. We will explore how the

religions can come closer to each other and work together for peace and

unity.

Bible study

The biblestudy-group will come together on February 20th , at 19.00

hours in order to study the place of suffering in the world and in

ourselves. We do this with the help of the book Job. You are welcome at

K.v.d.Coppellostraat 4. Info: 015-2158328. Email: ispdelft@wanadoo.nl

Dot-painting

The first group of dot-painters is nearing the completion of their first

work. The group continues its work on 22nd of February , starting

at about 20.00 hours in K.v.d.Coppellostraat 4.

Information: ispdelft@wanadoo.nl

Nancy

The Institut National Polytechnique de Lorraine (Nancy-France)offers a two-month Summer Program for undergraduate engineering and liberal arts and science students. The Program offers an opportunity to discover theINPL, France’s largest technological university located in the heart of western Europe, and to explore possible opportunities for a longer stay in France. The Program, which runs from 21 May to 20 July 2002 involves: French intensive language courses, combined with cultural activities; An internship in one of the INPL research laboratories, where the student is given a project adapted to his major field of interest; a choice of courses in an INPL engineering school in the student’s major or in the social sciences and humanities. The costs are 1000 Euros.

Application deadline: March 15.

Information and application forms are available at the Information Centre of the TU Delft Student Advisory Office or via internet www.inpl-nancy.fr/interntl.htm

Austria

The Institute for Advanced Studies on Science, Technolgy and Society in Graz offers five grants for fellowships starting 1 October 2002, ending 30 June 2003, for investigating issues of: Technology, Gender, Education; Shaping of Modern Biotechnology; Philosophy of Technology; Ecological Product Policy.

All applications received before 31 March 31 can be taken into consideration at the next meeting of the Scientific Advisory Board in May. Usually the Fellowship will be appointed for one academic year (October-September). Please take note of the fact that it is also possible to apply for a fellowship without a grant or to apply for a short-term fellowship (Visiting Fellows).

Application forms and information: Institute for Advanced Studies on Science, Technology and Society, Graz, C/o Guenter Getzinger, Kopernikusgasse 9, A-8010 Graz/Austria, phone: +43 (0)316/812661, fax +43 (0)316/812661-11, e-mail: info@sts.tu-graz.ac.at or www.sts.tu-graz.ac.at

Sta*d

Master opleidingen

Aanmelding is gestart voor de Master’s in International Management en de Master%s in E-Business (beide 12 months full time). MSc in High performance Computing aan de University of Edinburgh, ook 1 jaar full time. Informatie in de mappen Engelstalige Master’s opleidingen.

Talen: Cursos de Espanol aan de Universidad e Zaragoza, studiejaar 2002-2003, en Deutsch in Wien, beide variërend in cursusduur en niveau.

Nieuw

De ingenieur nummer 2 met artikelen rond de techniek van de Olympische Spelen. Technisch Weekblad nummer 5, ook met Olympische Techniek, maar ook: Botvervangers uit eigen lichaamscellen, kunststof drukvaten, de markt voor Ir-bureaus in 2003 met als enige lichtpuntje de VS en China en verder vacatures.

Wekelijks overzicht vacatures bij organisaties van Internationale Samenwerking nummer 5 met een aantal vacatures voor studenten met een ITS achtergrond.

Open Dagen

12 en 19 februari bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (de marine-universiteit) te Den Helder zie: www.marine.nl

22 en 23 februari de nationale carrièrebeurs om te registreren: www.carrierebeurs.nl

Let op: Het woonadres dat studenten opgeven voor studiefinanciering moet gelijk zijn an het adres waarop zij staan ingeschreven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Dus je moet je woonadres doorgeven aan de GBA en de IBG-groep.

Nationaliteit

Op grond van verblijfsdocument I kan een aanvrager nu ook in aanmerking komen voor studiefinanciering bij verblijf als pleegkind en bij verruimde gezinshereniging (verblijf bij een ander familielid dan de ouders, (on)gehuwde partner, bv. bij een broer of tante). Die persoon moet dan wel een Nederlander zijn, of een vreemdeling die verblijft op grond van: verblijfsvergunning regulier voor (on)bepaalde duur of een verblijfsvergunning asiel voor (on)bepaalde duur.

Prijzen

De Bep van Dullemen-Rolff ideeënprijs en de Studentenprijs (beide 4538 euro) voor een ontwerp op het brede gebied van alles wat mensen in het dagelijks leven gebruiken, met ouderen als referentiegroep. Eventueel voor te bereiden met workshops. www.kittz.nl/ot

Informatie

Gedetailleerde informatie alsmede aanvraagformulieren over bovengenoemde onderwerpen zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, 015-2788012, receptie en informatiecentrum zijn geopend van 9.00-17.00 uur, e-mail: ssc@ssc.tudelft.nl, internet: www.stad.tudelft.nl en www.tudelft.nl/english

Delta

Inleveren kopij

Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de mededelingenrubriek van Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: delta@tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten. Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur. (Redactie Delta, Zuidplantsoen 4).

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.