Onderwijs

Microsoft strikt Kouwenhoven

Om de race naar de quantumcomputer te winnen, gaat Microsoft op de TU Delft een lab bouwen. Leo Kouwenhoven treedt bij het bedrijf in dienst. Ronald Hanson neemt de leiding van QuTech over.

Microsoft steekt al jaren geld in het onderzoeksinstituut QuTech, dat hoogleraar prof.dr.ir. Kouwenhoven heeft opgericht voor de ontwikkeling van quantumcomputers. Het softwarebedrijf wil zijn inspanningen nu verdubbelen.

Het nieuwe Microsoft-laboratorium komt eveneens op de Delftse campus en gaat onder leiding van Kouwenhoven nauw met QuTech samenwerken. Hoeveel geld met dit alles gemoeid is, wil Microsoft niet bekendmaken.

Een én nul
In gewone computers kunnen de bits één of nul zijn: daarmee kun je rekenen en programmeren. In een quantumcomputer kunnen heel kleine bits tegelijkertijd één en nul zijn, als ze zich in een zogeheten quantumtoestand bevinden. In theorie maakt dat de rekenkracht extreem groot.

Er zijn al quantumbits gebouwd, maar de kunst is om een stabiel systeem en goede rekenmethodes te vinden. De verwachtingen zijn torenhoog. Dit voorjaar trok de Europese Commissie een miljard euro uit voor de quantumcomputer, het nieuwe technologische ‘vlaggenschip’ van Europa.

Hard nodig
In een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau zei Kouwenhoven toen dat het geld hard nodig was om de eerste werkende quantumcomputer te kunnen bouwen. Hij zei het jammer te zullen vinden als ze daar in de Verenigde Staten eerder in zouden slagen dan hier.

Kouwenhoven blijft aan de TU Delft verbonden als onbetaald hoogleraar. De leiding van QuTech wordt overgenomen door Ronald Hanson. “Het is heel belangrijk voor ons dat Microsoft een laboratorium naast het onze neerzet”, zegt hij. “Het hele idee achter QuTech is dat er een quantum-ecosysteem ontstaat. Als je iets met quantumcomputers wilt, moet je in Delft zijn.” QuTech werkt ook samen met chipfabrikant Intel.

Opbrengst
Van wie is de nieuwe quantumcomputer eigenlijk, als hij eenmaal werkt? Dat vindt Hanson een voorbarige vraag. “Het zou best meer dan tien jaar kunnen duren voor we er een hebben. Over de eventuele opbrengst gaan we praten. Het moet nog worden vastgelegd.”

Over de onafhankelijkheid van de wetenschap maakt hij zich geen zorgen. “Er zit veel wetenschap in de samenwerking met Microsoft en die wordt openlijk gepubliceerd. We gaan stapje voor stapje verder, en niet alleen met Microsoft.”

Microsoft zet overigens ook in Denemarken een nieuw quantumlab neer.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.