In een speciale benoemingsronde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zijn tien vrouwelijke leden benoemd. Bij de reguliere benoemingen bleef het aantal vrouwen dit jaar flink achter.

De KNAW heeft vandaag 26 nieuwe leden gekozen, onder wie de Delftse hoogleraren Isabel Arends (biokatalyse en organische chemie) en Wiro Niessen (medische beeldverwerking). Normaal gesproken kiest de Akademie, die ruim vijfhonderd leden telt, elk jaar zestien nieuwkomers, maar dit jaar hield ze een extra ronde voor tien vrouwelijke wetenschappers: het is precies honderd jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar Johanna Westerdijk haar oratie hield.

Op de lijst staan nu dertien vrouwen. Dat betekent dat er in de 'normale' ronde slechts drie vrouwen geselecteerd zijn, tegenover dertien mannen. "Dat is inderdaad relatief weinig", erkent een woordvoerder. "Twee jaar geleden bijvoorbeeld hadden we in de reguliere ronde gelijke aantallen mannen en vrouwen."

Westerdijkeffect?

Universiteiten en organisaties als het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren kunnen nominaties doorgeven. Voor de extra ronde werd dat ook massaal gedaan, zegt de woordvoerder, maar waarom het aantal vrouwelijke wetenschappers in de reguliere ronde achterbleef, is onduidelijk.

Eerder zei KNAW-president José van Dijck in een reactie dat er met deze extra verkiezingsronde "geen concessies" gedaan werden aan de wetenschappelijke kwaliteit. "Er zijn genoeg excellente vrouwelijke wetenschappers. Dat willen we op deze manier benadrukken."

Geen onderscheid

Welke tien vrouwelijke leden via de extra ronde zijn benoemd, wil de KNAW niet zeggen. Ze wil geen onderscheid maken tussen de leden, die volgens "precies dezelfde criteria" zijn geselecteerd.

Vanaf deze maand kunnen de nominaties voor volgend jaar worden doorgegeven. Ook dan is er een extra 'Westerdijkronde', ditmaal voor zes vrouwelijke leden. De KNAW hoopt dat er in de reguliere ronde weer meer vrouwen worden voorgedragen.

Op de website van de KNAW zijn de zesentwintig nieuwe leden te vinden.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.