Een storm van media-aandacht raasde over docent filosofie ir. Behnam Taebi (TBM) toen hij in september als reactie op de verhalen van Eshan Jami een ander geluid over ex-moslims wilde laten horen.

Radio, tv, kranten; allemaal wilden ze horen wat Taebi en kompanen te zeggen hadden, namelijk dat het wel degelijk mogelijk en veilig is om openlijk ex-moslim te zijn. Taebi lichtte zijn boodschap in Delta toe. Dit leidde tot tientallen, ‘grotendeels heel positieve’ reacties, ook van moslims. Delta-columnist Dap Hartmann reageerde fel op Taebi’s verhaal. Hij steunde Jami. De discussie mondde uit in een debatavond. “Ik ben nog steeds heel blij met alle reacties. Niet iedereen hoeft het met me eens te zijn”, zegt Taebi nu. Hij constateert tot zijn tevredenheid dat mede door zijn bijdrage het debat over afvalligheid binnen de islam in Nederland in rustiger vaarwater is terechtgekomen. “Onze statement heeft weerklank gekregen. Men denkt nu genuanceerder over ex-moslims.” Maar als dat nodig is, zegt Taebi, zal hij zich weer in het publieke debat gooien.(SB)

Een storm van media-aandacht raasde over docent filosofie ir. Behnam Taebi (TBM) toen hij in september als reactie op de verhalen van Eshan Jami een ander geluid over ex-moslims wilde laten horen. Radio, tv, kranten; allemaal wilden ze horen wat Taebi en kompanen te zeggen hadden, namelijk dat het wel degelijk mogelijk en veilig is om openlijk ex-moslim te zijn. Taebi lichtte zijn boodschap in Delta toe. Dit leidde tot tientallen, ‘grotendeels heel positieve’ reacties, ook van moslims. Delta-columnist Dap Hartmann reageerde fel op Taebi’s verhaal. Hij steunde Jami. De discussie mondde uit in een debatavond. “Ik ben nog steeds heel blij met alle reacties. Niet iedereen hoeft het met me eens te zijn”, zegt Taebi nu. Hij constateert tot zijn tevredenheid dat mede door zijn bijdrage het debat over afvalligheid binnen de islam in Nederland in rustiger vaarwater is terechtgekomen. “Onze statement heeft weerklank gekregen. Men denkt nu genuanceerder over ex-moslims.” Maar als dat nodig is, zegt Taebi, zal hij zich weer in het publieke debat gooien.(SB)