Onderwijs

Mededelingen

FaculteitenTBMWorkshopsIn september en oktober verzorgt de sectie DidO van de faculteit TBM de volgende cursussen voor docenten:* Activeren in colleges (W3) .

Tijdens hoorcolleges zijn studenten vaak niet meer dan passieve toehoorders.In deze workshop wordt ingegaan op methoden om studenten meer te activeren.

De workshop is bedoeld voor docenten die al in staat zijn een gestructureerd en goed gepresenteerd hoorcollege te geven, maar die nog ontevreden zijn over de passiviteit van hun studenten. Ook leren de deelnemers reflecteren op de manier waarop ze onderwijs geven. De workshop duurt 4 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding en observaties, 24 uur en vindt plaats op 28 september, 5 oktober, 7 en 14 december van 13.30-17.00 uur.

* Begeleiden van afstudeerders (W7) . Bij het ontwerpen, uitvoeren en beoordelen van afstudeerwerk doen zich vaak problemen voor tussen studenten en docenten. Afstudeerders efficiënt en effectief begeleiden is gewenst. Deze workshop wil laten zien hoe dit mogelijk is.

De workshop duurt 2 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding en opdrachten, 12 uur en vindt plaats op 24 en 31 oktober van 13.30-17.00 uur.

* Ontwerpen van een digitale leeromgeving (W11) . Internet wordt op dit moment veel gebruikt als platform voor een digitale leeromgeving waarin het leerproces wordt ondersteund en gestimuleerd. Het gebruik van een digitale leeromgeving heeft consequenties voor de wijze waarop het onderwijs moet worden vormgegeven. In deze workshop wordt gewerkt aan het ontwerp en de ontwikkeling van een digitale leeromgeving. Als basisplatform wordt daarvoor Blackboard gebruikt. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop een digitale leeromgeving geïntegreerd kan worden in een vak.

De workshop duurt 3 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding, 18 uur en vindt plaats op 12, 19, 26 oktober van 13.30-17.00 uur.

Inlichtingen: tst. 2786, e-mail: j.geerlings@tbm.tudelft.nl of www.wtm.tudelft.nl/dido/

Activiteiten

Freud

Sigmund Freud (1856-1939), uitvinder van de psychoanalyse, geldt nog steeds als één van de meest invloedrijke en omstreden figuren van onze tijd. Freud zocht naar de oorsprong van het onbewuste en vond een methode om mensen te helpen beter met hun geestelijke problemen om te gaan. Maar niet alles wat Freud beweerde, wordt tegenwoordig nog blindelings als waarheid aangenomen. Maar wat is dan wel zijn betekenis voor de huidige generatie?

Joost Baneke, klinisch psycholoog en psychoanalyticus, schetst een beeld van Freud toen en nu.

Plaats en tijd: Speakers, Burgwal 45-49, Delft, 25 september 20.15 uur.

Inlichtingen: 015-2783988, sg@ssc.tudelft.nl, www.sg.tudelft.nl

Cursussen

Mekelweg 10

De inschrijvingen voor de cursussen bij Cultureel Centrum ‘Mekelweg 10’ lopen voorspoedig en veel is al vol.

Er zijn echter nog plaatsen vrij bij de volgende cursussen: modeltekenen, aquarelleren, lithografie, boetseren naar model, instrumentenbouw, fotografie gevorderden, video, creatief schrijven. Ook voor de djembé, percussie-, en stemvorminglessen kun je nog inschrijven. Tenslotte is er nog plek bij de lessen gitaar, flamenco gitaar en popgitaar.

Kom je snel inschrijven, want de meeste cursussen beginnen in de eerste week van oktober.

DTO

De Dienst Technische Ondersteuning organiseert binnenkort o.a. de volgende cursussen:

* Internet Basis. Deze cursus geeft u inzicht in de mogelijkheden die het Internet biedt. U kunt beoordelen welke diensten op Internet voor u persoonlijk zinvol zijn. U leert enkele basisstrategieën om informatie op het WWW te zoeken. De cursus duurt twee dagdelen en vindt plaats op 12 en 13 oktober (ochtenden).

* Word 97/2000 Basis. Word is de tekstverwerker van Microsoft Office. Tijdens deze cursus leert u het pakket efficiënt te gebruiken. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan de spelling- en grammaticacontrole. Na afloop van de cursus bent u in staat zelfstandig documenten samen te stellen met behulp van de mogelijkheden van Word. Bij aanvang van de cursus kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van Word 97 of Word 2000. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 17, 18, 24 en 25 oktober (middagen).

* Word 97 Vervolg. In deze cursus maakt u kennis met de geavanceerde mogelijkheden van Word en leert u om op efficiënte en professionele wijze documenten te maken en te onderhouden. Na afloop van de cursus kunt u zelfstandig professioneel ogende documenten maken. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 17, 18, 24 en 25 oktober (middagen).

Informatie: tst. 2000 of bekijk onze website, www.dto.tudelft.nl/homecur.htm

English

Symposium

The Vening Meinesz Research School of Geodynamics (VMSG) organizes its 3rd annual symposium ‘Synergy in the Earth Sciences’ (24 November). The title refers to the collaboration between the Geodynamical Research Institute (GOI) of Utrecht University and the research groups of the Delft Institute for Earth-Oriented Space Research (DEOS). The symposium consists of four oral lectures and a general poster session introducing the latest research of the VMSG. The symposium will be held in the Aula Congrescentrum.

Members of the VMSG are invited to participate in the VMSG symposium and to submit abstracts of their poster or video contributions. The deadline for the receipt of abstracts is October 1.

Information: http://www.geo.uu.nl/~vmsg/Symposium/

Sta*d

Gesloten

De Studenten Service Centrum onderdelen Studentenadviesbureau en de Centrale Studentenadministratie zijn 19 oktober gesloten.

Psychologen

Rond verschillende specifieke thema’s worden trainingen en cursussen georganiseerd door de Studentenpsychologen. Elk jaar starten in oktober en in februari deze trainingen en cursussen.

Je kunt je voor de eerstvolgende trainingen en cursussen aanmelden op het Open Spreekuur van de Studentenpsychologen op dinsdag en donderdag van 11.30-12.30 uur. Eind september worden de uiteindelijke groepen vastgesteld. Je kunt je ook aanmelden voor de trainingen en cursussen die in februari 2001 van start gaan.

Nieuw

* De Stichting Student en Praktijk heeft het najaarsprogramma van de STEP in-house dagen weer verspreid. Kantoren en bedrijven presenteren zich met een in-house dag waarbij ook een case-study wordt uitgevoerd om een gevoel voor het bedrijf te krijgen. Aanmelden voor 28 september. Het volledige programma kun je afhalen bij Sta*d.

* Toch niet de juiste studierichting gekozen? Met je studieadviseur tot de conclusie komen dat het verstandig is om eens naar andere studierichtingen te kijken, dan kun je bij ons van andere opleidingen in Nederland alle informatie vinden.

* We hebben studiegidsen van andere universiteiten als je overweegt om een (bij)vak in een studierichting te volgen die niet aan de TU Delft wordt aangeboden.

* Van alle HBO opleidingen zijn brochures aanwezig. Net nieuw binnen zijn de brochures van de Saxion Hogeschool Enschede (met een duidelijk technische poot) en van het Van Hall instituut dat gericht is op milieu, voeding en aanverwante richtingen.

* Op de leestafel deze week naast de gebruikelijke kranten en tijdschriften ook de nieuwe CARP met o.a. artikelen over de Cisco school, datahotels en golfen als netwerk tool.

* Nummer 36 van het wekelijkse overzicht van vacatures bij organisaties van internationale samenwerking is binnen.

* On Magazine, het Technisch Weekblad, De ingenieur worden ook iedere week ter inzage gelegd.

* Voorzover niet op internet is er een rij jaarverslagen van bedrijven voor het geval je overweegt bij een bedrijf een stage te lopen of wil solliciteren.

* Nieuw binnen is het Halfjaarbericht van NBM-Amstelland.

Informatie

Gedetailleerde informatie alsmede aanvraagformulieren over bovengenoemde onderwerpen zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, 015-2788012, receptie en informatiecentrum zijn geopend van 9.00-17.00 uur, e-mail: ssc@ssc.tudelft.nl, internet:http://www.bu.tudelft.nl/ssc

Delta

Inleveren kopij

Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de mededelingenrubriek van Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: redactie@delta.tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten.

Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur. (Redactie Delta, Zuidplantsoen 4).

Faculteiten

TBM

Workshops

In september en oktober verzorgt de sectie DidO van de faculteit TBM de volgende cursussen voor docenten:

* Activeren in colleges (W3) . Tijdens hoorcolleges zijn studenten vaak niet meer dan passieve toehoorders.In deze workshop wordt ingegaan op methoden om studenten meer te activeren.

De workshop is bedoeld voor docenten die al in staat zijn een gestructureerd en goed gepresenteerd hoorcollege te geven, maar die nog ontevreden zijn over de passiviteit van hun studenten. Ook leren de deelnemers reflecteren op de manier waarop ze onderwijs geven. De workshop duurt 4 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding en observaties, 24 uur en vindt plaats op 28 september, 5 oktober, 7 en 14 december van 13.30-17.00 uur.

* Begeleiden van afstudeerders (W7) . Bij het ontwerpen, uitvoeren en beoordelen van afstudeerwerk doen zich vaak problemen voor tussen studenten en docenten. Afstudeerders efficiënt en effectief begeleiden is gewenst. Deze workshop wil laten zien hoe dit mogelijk is.

De workshop duurt 2 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding en opdrachten, 12 uur en vindt plaats op 24 en 31 oktober van 13.30-17.00 uur.

* Ontwerpen van een digitale leeromgeving (W11) . Internet wordt op dit moment veel gebruikt als platform voor een digitale leeromgeving waarin het leerproces wordt ondersteund en gestimuleerd. Het gebruik van een digitale leeromgeving heeft consequenties voor de wijze waarop het onderwijs moet worden vormgegeven. In deze workshop wordt gewerkt aan het ontwerp en de ontwikkeling van een digitale leeromgeving. Als basisplatform wordt daarvoor Blackboard gebruikt. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop een digitale leeromgeving geïntegreerd kan worden in een vak.

De workshop duurt 3 dagdelen en vraagt in totaal, incl. voorbereiding, 18 uur en vindt plaats op 12, 19, 26 oktober van 13.30-17.00 uur.

Inlichtingen: tst. 2786, e-mail: j.geerlings@tbm.tudelft.nl of www.wtm.tudelft.nl/dido/

Activiteiten

Freud

Sigmund Freud (1856-1939), uitvinder van de psychoanalyse, geldt nog steeds als één van de meest invloedrijke en omstreden figuren van onze tijd. Freud zocht naar de oorsprong van het onbewuste en vond een methode om mensen te helpen beter met hun geestelijke problemen om te gaan. Maar niet alles wat Freud beweerde, wordt tegenwoordig nog blindelings als waarheid aangenomen. Maar wat is dan wel zijn betekenis voor de huidige generatie?

Joost Baneke, klinisch psycholoog en psychoanalyticus, schetst een beeld van Freud toen en nu.

Plaats en tijd: Speakers, Burgwal 45-49, Delft, 25 september 20.15 uur.

Inlichtingen: 015-2783988, sg@ssc.tudelft.nl, www.sg.tudelft.nl

Cursussen

Mekelweg 10

De inschrijvingen voor de cursussen bij Cultureel Centrum ‘Mekelweg 10’ lopen voorspoedig en veel is al vol.

Er zijn echter nog plaatsen vrij bij de volgende cursussen: modeltekenen, aquarelleren, lithografie, boetseren naar model, instrumentenbouw, fotografie gevorderden, video, creatief schrijven. Ook voor de djembé, percussie-, en stemvorminglessen kun je nog inschrijven. Tenslotte is er nog plek bij de lessen gitaar, flamenco gitaar en popgitaar.

Kom je snel inschrijven, want de meeste cursussen beginnen in de eerste week van oktober.

DTO

De Dienst Technische Ondersteuning organiseert binnenkort o.a. de volgende cursussen:

* Internet Basis. Deze cursus geeft u inzicht in de mogelijkheden die het Internet biedt. U kunt beoordelen welke diensten op Internet voor u persoonlijk zinvol zijn. U leert enkele basisstrategieën om informatie op het WWW te zoeken. De cursus duurt twee dagdelen en vindt plaats op 12 en 13 oktober (ochtenden).

* Word 97/2000 Basis. Word is de tekstverwerker van Microsoft Office. Tijdens deze cursus leert u het pakket efficiënt te gebruiken. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan de spelling- en grammaticacontrole. Na afloop van de cursus bent u in staat zelfstandig documenten samen te stellen met behulp van de mogelijkheden van Word. Bij aanvang van de cursus kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van Word 97 of Word 2000. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 17, 18, 24 en 25 oktober (middagen).

* Word 97 Vervolg. In deze cursus maakt u kennis met de geavanceerde mogelijkheden van Word en leert u om op efficiënte en professionele wijze documenten te maken en te onderhouden. Na afloop van de cursus kunt u zelfstandig professioneel ogende documenten maken. De cursus duurt vier dagdelen en vindt plaats op 17, 18, 24 en 25 oktober (middagen).

Informatie: tst. 2000 of bekijk onze website, www.dto.tudelft.nl/homecur.htm

English

Symposium

The Vening Meinesz Research School of Geodynamics (VMSG) organizes its 3rd annual symposium ‘Synergy in the Earth Sciences’ (24 November). The title refers to the collaboration between the Geodynamical Research Institute (GOI) of Utrecht University and the research groups of the Delft Institute for Earth-Oriented Space Research (DEOS). The symposium consists of four oral lectures and a general poster session introducing the latest research of the VMSG. The symposium will be held in the Aula Congrescentrum.

Members of the VMSG are invited to participate in the VMSG symposium and to submit abstracts of their poster or video contributions. The deadline for the receipt of abstracts is October 1.

Information: http://www.geo.uu.nl/~vmsg/Symposium/

Sta*d

Gesloten

De Studenten Service Centrum onderdelen Studentenadviesbureau en de Centrale Studentenadministratie zijn 19 oktober gesloten.

Psychologen

Rond verschillende specifieke thema’s worden trainingen en cursussen georganiseerd door de Studentenpsychologen. Elk jaar starten in oktober en in februari deze trainingen en cursussen.

Je kunt je voor de eerstvolgende trainingen en cursussen aanmelden op het Open Spreekuur van de Studentenpsychologen op dinsdag en donderdag van 11.30-12.30 uur. Eind september worden de uiteindelijke groepen vastgesteld. Je kunt je ook aanmelden voor de trainingen en cursussen die in februari 2001 van start gaan.

Nieuw

* De Stichting Student en Praktijk heeft het najaarsprogramma van de STEP in-house dagen weer verspreid. Kantoren en bedrijven presenteren zich met een in-house dag waarbij ook een case-study wordt uitgevoerd om een gevoel voor het bedrijf te krijgen. Aanmelden voor 28 september. Het volledige programma kun je afhalen bij Sta*d.

* Toch niet de juiste studierichting gekozen? Met je studieadviseur tot de conclusie komen dat het verstandig is om eens naar andere studierichtingen te kijken, dan kun je bij ons van andere opleidingen in Nederland alle informatie vinden.

* We hebben studiegidsen van andere universiteiten als je overweegt om een (bij)vak in een studierichting te volgen die niet aan de TU Delft wordt aangeboden.

* Van alle HBO opleidingen zijn brochures aanwezig. Net nieuw binnen zijn de brochures van de Saxion Hogeschool Enschede (met een duidelijk technische poot) en van het Van Hall instituut dat gericht is op milieu, voeding en aanverwante richtingen.

* Op de leestafel deze week naast de gebruikelijke kranten en tijdschriften ook de nieuwe CARP met o.a. artikelen over de Cisco school, datahotels en golfen als netwerk tool.

* Nummer 36 van het wekelijkse overzicht van vacatures bij organisaties van internationale samenwerking is binnen.

* On Magazine, het Technisch Weekblad, De ingenieur worden ook iedere week ter inzage gelegd.

* Voorzover niet op internet is er een rij jaarverslagen van bedrijven voor het geval je overweegt bij een bedrijf een stage te lopen of wil solliciteren.

* Nieuw binnen is het Halfjaarbericht van NBM-Amstelland.

Informatie

Gedetailleerde informatie alsmede aanvraagformulieren over bovengenoemde onderwerpen zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, 015-2788012, receptie en informatiecentrum zijn geopend van 9.00-17.00 uur, e-mail: ssc@ssc.tudelft.nl, internet:http://www.bu.tudelft.nl/ssc

Delta

Inleveren kopij

Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de mededelingenrubriek van Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: redactie@delta.tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten.

Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur. (Redactie Delta, Zuidplantsoen 4).

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.