Onderwijs

Mededelingen

OfficieelVerkiezingenDe verkiezingscommissie Studentenraad en Ondernemingsraad heeft tijdens de zitting van 17 oktober de uitslag van de ondernemingsraadverkiezingen definitief vastgesteld.

br />
Uit de kiesgroep Wetenschappelijk personeel zijn gekozen:
Lijst 1-Abvakabo

Loek Bakker .

Dorien de Tombe .

Frank van der Vlugt .
Lijst 2-CFO

prof. K. van der Werff
Lijst 4-CMHF

ir. D.A. Hoogwater

ir. H.F.M. Corstens

ir. P.Ph. van den Broek
Lijst 5-DB

Bert van Zomeren
IJsbrand Haagsma
Riet Moens

Uit de kiesgroep Ondersteunend en Beheerspersoneel zijn gekozen:
Lijst 1-Abvakabo

Frans Bazen .

Ineke Lock-Quak .

Frans Berwald .

Wim Lankamp .

John Stals .
Lijst 2-CFO

Lieuwe Boersma .

Louis Bakker .
Lijst 4-CMHF

ir. K.M. van der Laan
Lijst 5-DB

Martin Gorissen .

Astrid Dijksman .

Sjaak Lispet .

Een exemplaar van het proces-verbaal van de uitslagbepaling is af te halen bij het secretariaat van de staf cvb, Julianalaan 134, kamer 1.603, tst. 7013.
Personalia

Het cvb heeft ir. K.M. van der Laan, voormalig secretaris-beheerder van de faculteit Technische Natuurkunde, benoemd als adviseur Communicatie en Representatie van het cvb. In deze functie zijn ondergebracht de werkzaamheden die Van der Laan al verrichtte als voorzitter van de voorbereidingscommissie van de Technologiedag; het lidmaatschap van de commissie die een TU-brede Alumnivereniging voorbereidt; en het voorzitterschap van de owee-werkgroep, die de jaarlijkse ontvangstweek van de TU Delft organiseert.

Van der Laan zal namens de universiteit contacten met nader te bepalen instanties binnen de gemeente Delft en het Stadsgewest Haaglanden gaan onderhouden. In voorkomende gevallen zal hij namens het cvb representatieve taken vervullen.

Aan het uitvoeren van de hiervoor genoemde taken zal van der Laan gemiddeld twee dagen per week besteden. Hij zal bij het uitvoeren van zijn taken nauwe contacten onderhouden met de stafafdeling Marketing en Communicatie.
DIEC
TU-shop

Nieuw . .

T-shirt met ribbel, met opdruk van het zegel van de universiteit. Kleuren: wit, zwart en jeansblauw fl.15,-.

Uitverkoop . .

Lichtgrijze sweaters met opdruk van het zegel van de universiteit, maat XL en XXL. Nu fl.25,-.
MOD
Reorganisatieplan

De gezamenlijke projectleiders van het Business Service Centrum (E. Muller/J.J. Bosma), SSC (H.A. Dieterman), UDC (mw. M. Langendonk) en de clusterdienst Staf-cvb, BSC, SSC, UDC en Vastgoed (R.F. Fraikin) hebben op 27 oktober het samenhangend reorganisatieplan aangeboden aan de medezeggenschapscommissie bureau van de universiteit. In dit plan beschrijven de gezamenlijke projectleiders voor deze onderdelen welk proces doorlopen moet worden om te komen tot de vorming van de nieuwe organisatie-onderdelen, hoe het project is ingericht en van welk tijdschema zij uitgaan.

Het samenhangend reorganisatieplan kunt u via DUTIS downloaden. Het internetadres is: www.bu.tudelft.nl/diec/mod/download.htm.

Voor informatie, suggesties of opmerkingen over de “Modernisering van de Ondersteunende Diensten” kunt u contact opnemen met mw. Fransje van Veen, tst. 4594 of e-mail: f.m.vanveen@bu.tudelft.nl
Studentenadviesbureau
Keuzes

Tijd voor keuzes in je studieloopbaan? Kiezen en keuzes maken doe je eigenlijk de hele dag, vaak ongemerkt en onbewust. Meestal gaat het dan om de ‘kleine’ keuzes van alle dag. In je studietijdkom je vaak voor grotere en belangrijkere keuzes te staan. Over het algemeen, gaat dat met niet al te veel problemen. Soms echter geeft het onzekerheid, onrust en twijfel. Bijvoorbeeld als je net begonnen bent, de studie interessant vindt, maar de resultaten tegen vallen. Of later in de studie als je voor de keuze komt te staan welke afstudeerrichting of variant het beste bij je past. En ben je bijna afgestudeerd dan kom je voor de vraag te staan welke baan of functie je wilt gaan doen. Het kan dan gaan om vragen als: heb ik wel de goede studie gekozen, studeer ik wel op de goede manier, hoe houd ik het overzicht op het studieprogramma, plan ik de studie wel goed, wat wil ik na mijn studie gaan doen of zijn er misschien persoonlijke zaken die de studie belemmeren. Bij al dit soort vragen is het van belang dat je inzicht hebt of krijgt in je eigen mogelijkheden, eigenschappen, interesses, doelen en waarden. Het gaat om het in kaart brengen van je sterke en zwakke punten die een rol spelen bij en je ondersteunen in je studievoortgang en de keuzes daarin. Kortom: Wat kan ik? (capaciteiten), Wie ben ik? (persoonlijkheid) en Wat wil ik? (belangstelling).

Heb je na lezing van het bovenstaande vragen of wil je eerst nadere informatie aarzel dan niet om een afspraak te maken met de studieloopbaanadviseurs Mark van Graafeiland of Ben Bruens. Samen met jou kan dan worden bekeken wat voor jou de beste stappen zijn om verder te gaan.
Solliciteren

Bijna afgestudeerd en ingenieur? Werken en solliciteren?. Voor het doornemen of bespreken van je sollicitatiebrief kun je een afspraak maken met de studieloopbaanadviseur. Neem je brief, cv, eventuele vacature en andere bedrijfsinformatie mee. Elk gesprek duurt ongeveer 30 minuten.
Wedstrijd

Philips Sound & Vision daagt studenten in Nederland uit om hun creativiteit los te laten op een nieuw model televisie. Het doel van de wedstrijd is een televisie te ontwerpen voor de huiskamer van de toekomst. De inzendingen kunnen hardware-, service- of design-gericht zijn. Alle creatieve ideeën zijn welkom, mits het televisiescherm deel uitmaakt van het concept, dat is de enige eis.

De televisie mag gecombineerd worden met een ander apparaat, zoals een videorecorder, of voorzien zijn van betere functionele mogelijkheden. Een ander voorbeeld is een televisie waarmee gebruik kan worden gemaakt van diensten, zoals een stem uitbrengen tijdens een tv-programma of het raadplegen van internet. Ook staat het vrij het uiterlijk van het toestel in een geheel nieuwe vorm te gieten.

Naast het creatieve ontwerp en de toegepaste technologie is de haalbaarheid van het concept van belang, daarom wordt de deelnemers gevraagd een businessplan op te stellen. Tot 14 november kunnen ideeën worden ingediend.

Nadere informatie: http://www.philips.com/sv/contest
M.Sc. programme

De KTH Stockholm nodigt kandidaten uit om zich aan te melden voor het international M.Sc. programme Pulp and Paper Engineering. Dit programma neemt in totaal 14 maanden in beslag, waarvan men 9 maanden colleges volgt en 5 maanden afstudeerwerk verricht. Omtoegelaten te worden tot dit programma dient men minimaal 3 jaar van de ingenieursopleiding te hebben afgerond. Er hoeft geen collegegeld te worden betaald. Men dient echter wel zelf te voorzien in de kosten van levensonderhoud. Via het Swedish Institute is een beperkt aantal beurzen beschikbaar. Beursaanvragen moeten voor 1 december bij het Swedish Institute worden ingediend. Kandidaten voor dit programma kunnen zich tot 15 januari 1998 aanmelden bij de KTH Stockholm.
Uitwisselingsprogramma

De TU Delft heeft een samenwerkingsovereenkomst in voorbereiding met de Kyoto University te Japan. In het kader van deze samenwerking nodigt Kyoto University studenten van de TU Delft uit om zich aan te melden voor de “international course for graduate research students in the field mechanical engineering” (ICMPE) dan wel het Short-Term Student Exchange Promotion program.
ICMPE

De ICMPE cursus wordt georganiseerd door de Departments of Mechanical Engineering, Precision Engineering and Engineering Physics and Mechanics van de Kyoto University. Het cursusprogramma, dat een periode van 1,5 jaar omvat en aanvangt in oktober 1998, is samengesteld uit het volgen van colleges, bedrijfsbezoeken, lezingen, volgen van een taalcursus en het verrichten van onderzoek. Kandidaten dienen vergevorderd in de studie dan wel afgestudeerd te zijn (ingangsniveau is minimaal bachelor’s degree). Voor kandidaten die tot de ICMPE cursus worden toegelaten is een (Monbusho) scholarship beschikbaar.

De aanmeldingsprocedure bestaat uit een voorselectie en een eindselectie ( uiterlijke aanmelding 9 december ). Naar verwachting zal de uitkomst van de gehele selectieprocedure omstreeks augustus 1998 bekend zijn.
Japan

De Association of International Education, Japan (AIEJ) stelt via het Short-Term Student Exchange Promotion program beurzen beschikbaar voor studenten die voor een periode van 6 tot 12 maanden aan een universiteit in Japan willen studeren, waarmee hun thuis-universiteit een uitwisselingsovereenkomst heeft afgesloten. Het verblijf moet aanvangen binnen de periode 1 april 1998 – 15 maart 1999. De aanmeldingsprocedure bestaat uit twee stappen. Ten eerste moet de toelating als uitwisselingsstudent tot de Japanse universiteit geregeld worden. Indien men geaccepteerd wordt kan de Japanse universiteit de betreffende kandidaat voordragen voor een beurs bij de AIEJ. Een selectiecommissie van de AIEJ beslist uiteindelijk over de toekenning.
Scholarship

Lauda Air in samenwerking met Scholarship Australia Pty. Ltd. en een zevental Australische onderwijsinstellingen stellen door middel van het Scholarship Australia Programme studiebeurzen beschikbaar voor studenten (leeftijdscategorie: tussen de 16 en 34 jaar) die vakken willen volgen aan maximaal 2 van de participerende onderwijsinstellingen in Australië. Men dient over voldoende kennis van de Engelse taal te beschikken om het onderwijs te kunnen volgen. De volgende onderwijsinstellingenparticiperen in dit beurzenprogramma: Billy Blue Schools, Victoria College, NAVAIR International Flying College, Alexander Education Group, Australian Centre for Languages, Russo Institute of Technology, Williams Business College. Het vakkenaanbod bestaat o.a. uit: English courses, business courses, travel and tourism courses, information technology/computer courses, graphic art.

De aanmeldingsprocedure bestaat uit twee stappen:

* het invullen en retourneren van een aanmeldingsformulier;

* het maken van een opstel van maximaal 200 woorden waarbij gekozen kan worden uit de volgende onderwerpen:

Describe a scene from the opening ceremony of the Sydney 2000 Olympic games;

Statistical definition of the Great Barrier Reef;

Topic of your choice regarding the Australian Economy;

‘Free style’ an Australian topic of your choice.

Het opstel moet voor 10 december worden geretourneerd aan Scholarship Australia Pty.Ltd.

Studenten die vakken willen volgen in Australië die geen deel uitmaken van dit Scholarship programma kunnen zich met een alternatief plan ook voor deze beurzen aanmelden.
Informatie: http://www.scholarship.com.au
Europese week

De studentenvereniging van de Ecole Centrale de Paris organiseert dit jaar haar 18e Europese Week van 31 januari tot 5 februari 1998. Tijdens deze week ontmoeten meer dan 300 studenten uit heel Europa elkaar om te discussiëren over thema’s betreffende Europa.
Studiebeurs

De Fluor Daniel is een internationale enginering-contractor, die installaties ontwerpt en bouwt voor de olie- en de chemische industrie. De Fluor Daniel Stichting stelt jaarlijks twee beurzen beschikbaar om twee jonge Nederlandse Chemisch of Fysisch Technologen in de gelegenheid te stellen om een studieperiode in de VS door te brengen. De kandidaten volgen gedurende acht weken een Business Study Program aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania. Daarna maken ze gedurende vier weken kennis met de Engineering-Contracting Industry tijdens een werk/oriëntatie programma op het hoofdkantoor van Fluor Daniel in Irvine, California. Het totale programma duurt van begin juli tot half oktober. De reis, de kosten van onderwijs in de USA en de kosten van levensonderhoud worden door de Fluor Daniel Stichting vergoed. Kandidaten moeten:

* de Nederlandse nationaliteit bezitten;

* belangstelling hebben voor fabrieksontwerp en voor de engineering-contracting industry;

* in academisch en professioneel opzicht uitstekend functioneren;

* binnenkort afstuderen aan een Nederlandse universiteit in een van de volgende richtingen: scheikunde, natuurkunde, werktuigbouwkunde, ingenieur met fysisch of chemisch-technologische achtergrond of landbouwkundig ingenieurs met oriëntatie proceskunde.

Ook tweede fase technologen komen in aanmerking.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij de NACEE tot 1 februari 1998.
NAF-Fellowships

De Netherland-America Foundation (NAF) is een in de Verenigde Staten gevestigde stichting, die beoogt de vriendschapsbanden tussen Nederland en de Verenigde Staten in stand te houden en te versterken. De NAF stelt voor het studiejaar 1998-1999 in totaal 10 beurzen beschikbaar. Kandidaten moeten:

* vóór 1 september 1998 zijn afgestudeerd aan een universiteit of hogeschool;

* (zeer) goede studieresultaten hebben;

* tijdens de studie extra-curriculaire activiteiten hebben ontplooid;

* toelating verkrijgen op graduate niveau tot een prima Amerikaanse universiteit;

* in Amerika een studie gaan doen in een van de volgende vakgebieden (het is niet van belang welk vak men in Nederland heeft gestudeerd): bedrijfskunde, bestuurskunde, economie, media studies, public health, public education.

De voorkeur wordt gegeven aan kandidaten die niet eerder de kans hebben gehad om voor studie in Amerika te verblijven. De beurs is niet bedoeld voor stage of onderzoek. Het is niet de bedoeling dat de bursaal zich permanent in Amerika vestigt. Indien de bursaal na afloop van de studieperiode in Amerika blijft, vordert de NAF de beurs terug. De uiterste indiendatum voor beurzen van de NAF is 1 februari 1998.
Fulbright beurzen

De NACEE (Netherlands America Commission for Educational Exchange) verstrekt Fulbright beurzen voor studie in Amerika. Voor 1998-1999 zijn ongeveer 12 beurzen beschikbaar. De beurzen zijn bestemd voor studenten in de eindfase van de studie of voor afgestudeerden. De beurzen zijn niet bedoeld voor afstudeeronderzoek en niet voor stages. Kandidaten moeten:

* de Nederlandse nationaliteit bezitten;

* (zeer) goede studieresultaten hebben;

* toelating verkrijgen op graduate niveau tot een prima Amerikaanse universiteit;

* tijdens de studie extra-curriculaire activiteiten hebben ontplooid;

* na afloop van de studieperiode terugkeren naar Nederland (binnen 2 jaar na terugkeer zal geen visum worden verleend voor een verblijf van langer dan 3 maanden);

* kandidaten die reeds in de VS studeren komen niet in aanmerking;

* kandidaten met de Amerikaanse en de Nederlandse nationaliteit komen niet in aanmerking.

De voorkeur wordt gegeven aan (afgestudeerde) universitair studenten of (afgestudeerde) studenten van hogescholen in studierichtingen die niet aan Nederlandse universiteiten worden gedoceerd. Te denken valt hierbij aan muziek- en kunstopleidingen.

Er zijn twee beursmogelijkheden: een reiskostenvergoeding van maximaal 2.000 US dollar of een tegemoetkoming in de studie- en/of verblijfskosten van maximaal 10.000 US dollar.

Toekenning vindt plaats op grond van de beoordeling van de aanvraag en de financiële behoefte. Bursalen zijn tijdens de beursperiode beperkt verzekerd tegen ziektekosten. De uiterste datum voor het indienen van aanvragen voor een Fulbright beurs is 1 februari 1998.
Signaal Techno-match

Signaal schrijft in het kader van het 75-jarig bestaan van het bedrijf een wedstrijd uit voor afstuderende HBO-ers en academici. Geen voetbalwedstrijd, maar een ‘Techno-match’. De uitdaging: bedenk een instrument of systeem waarmee een scheidsrechter met 100% zekerheid kan vaststellen of een aanvaller buitenspel staat of niet. Ben jij in de positie om mee te doen met de Signaal Techno-match? Kijk dan snel op internet: www.recruitment.signaal.nl.
Brochure

De Ecole Nationale des Pont et Chausees heeft een brochure uitgegeven met daarin informatie over internationale cursussen voor het transport, building, maintenance, infrastructures project. De brochure ligt ter inzage in het Informatiecentrum.
Beurzen

In het kader van de bilaterale, culturele betrekkingen stelt de Zwitserse overheid voor het academisch jaar 1998-1999 twee beurzen beschikbaar voor studie en/of onderzoek op postdoctoraal niveau aan een Zwitserse universiteit. Het betreft twee beurzen van 9 maanden met als ingangsdatum 1 oktober 1998. Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit en te zijn afgestudeerd aan een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs. Zij mogen niet ouder zijn dan 35 jaar. Kennis van het Duits en/of Frans is een voorwaarde. Geselecteerde kandidaten moeten dan ook een test afleggen op de Zwitserse ambassade. De uiterste inleverdatum van een aanvraag voor een studiebeurs is 15 november .

Gedetailleerde informatie en aanmeldingsformulieren van de hiervoor beschreven beurzen, activiteiten e.d. zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, email: ssc@bu.tudelft.nl, internet: http://www.bu.tudelft.nl/ssc

Officieel
Verkiezingen

De verkiezingscommissie Studentenraad en Ondernemingsraad heeft tijdens de zitting van 17 oktober de uitslag van de ondernemingsraadverkiezingen definitief vastgesteld.

Uit de kiesgroep Wetenschappelijk personeel zijn gekozen:
Lijst 1-Abvakabo

Loek Bakker .

Dorien de Tombe .

Frank van der Vlugt .
Lijst 2-CFO

prof. K. van der Werff
Lijst 4-CMHF

ir. D.A. Hoogwater

ir. H.F.M. Corstens

ir. P.Ph. van den Broek
Lijst 5-DB

Bert van Zomeren
IJsbrand Haagsma
Riet Moens

Uit de kiesgroep Ondersteunend en Beheerspersoneel zijn gekozen:
Lijst 1-Abvakabo

Frans Bazen .

Ineke Lock-Quak .

Frans Berwald .

Wim Lankamp .

John Stals .
Lijst 2-CFO

Lieuwe Boersma .

Louis Bakker .
Lijst 4-CMHF

ir. K.M. van der Laan
Lijst 5-DB

Martin Gorissen .

Astrid Dijksman .

Sjaak Lispet .

Een exemplaar van het proces-verbaal van de uitslagbepaling is af te halen bij het secretariaat van de staf cvb, Julianalaan 134, kamer 1.603, tst. 7013.
Personalia

Het cvb heeft ir. K.M. van der Laan, voormalig secretaris-beheerder van de faculteit Technische Natuurkunde, benoemd als adviseur Communicatie en Representatie van het cvb. In deze functie zijn ondergebracht de werkzaamheden die Van der Laan al verrichtte als voorzitter van de voorbereidingscommissie van de Technologiedag; het lidmaatschap van de commissie die een TU-brede Alumnivereniging voorbereidt; en het voorzitterschap van de owee-werkgroep, die de jaarlijkse ontvangstweek van de TU Delft organiseert.

Van der Laan zal namens de universiteit contacten met nader te bepalen instanties binnen de gemeente Delft en het Stadsgewest Haaglanden gaan onderhouden. In voorkomende gevallen zal hij namens het cvb representatieve taken vervullen.

Aan het uitvoeren van de hiervoor genoemde taken zal van der Laan gemiddeld twee dagen per week besteden. Hij zal bij het uitvoeren van zijn taken nauwe contacten onderhouden met de stafafdeling Marketing en Communicatie.
DIEC
TU-shop

Nieuw . .

T-shirt met ribbel, met opdruk van het zegel van de universiteit. Kleuren: wit, zwart en jeansblauw fl.15,-.

Uitverkoop . .

Lichtgrijze sweaters met opdruk van het zegel van de universiteit, maat XL en XXL. Nu fl.25,-.
MOD
Reorganisatieplan

De gezamenlijke projectleiders van het Business Service Centrum (E. Muller/J.J. Bosma), SSC (H.A. Dieterman), UDC (mw. M. Langendonk) en de clusterdienst Staf-cvb, BSC, SSC, UDC en Vastgoed (R.F. Fraikin) hebben op 27 oktober het samenhangend reorganisatieplan aangeboden aan de medezeggenschapscommissie bureau van de universiteit. In dit plan beschrijven de gezamenlijke projectleiders voor deze onderdelen welk proces doorlopen moet worden om te komen tot de vorming van de nieuwe organisatie-onderdelen, hoe het project is ingericht en van welk tijdschema zij uitgaan.

Het samenhangend reorganisatieplan kunt u via DUTIS downloaden. Het internetadres is: www.bu.tudelft.nl/diec/mod/download.htm.

Voor informatie, suggesties of opmerkingen over de “Modernisering van de Ondersteunende Diensten” kunt u contact opnemen met mw. Fransje van Veen, tst. 4594 of e-mail: f.m.vanveen@bu.tudelft.nl
Studentenadviesbureau
Keuzes

Tijd voor keuzes in je studieloopbaan? Kiezen en keuzes maken doe je eigenlijk de hele dag, vaak ongemerkt en onbewust. Meestal gaat het dan om de ‘kleine’ keuzes van alle dag. In je studietijdkom je vaak voor grotere en belangrijkere keuzes te staan. Over het algemeen, gaat dat met niet al te veel problemen. Soms echter geeft het onzekerheid, onrust en twijfel. Bijvoorbeeld als je net begonnen bent, de studie interessant vindt, maar de resultaten tegen vallen. Of later in de studie als je voor de keuze komt te staan welke afstudeerrichting of variant het beste bij je past. En ben je bijna afgestudeerd dan kom je voor de vraag te staan welke baan of functie je wilt gaan doen. Het kan dan gaan om vragen als: heb ik wel de goede studie gekozen, studeer ik wel op de goede manier, hoe houd ik het overzicht op het studieprogramma, plan ik de studie wel goed, wat wil ik na mijn studie gaan doen of zijn er misschien persoonlijke zaken die de studie belemmeren. Bij al dit soort vragen is het van belang dat je inzicht hebt of krijgt in je eigen mogelijkheden, eigenschappen, interesses, doelen en waarden. Het gaat om het in kaart brengen van je sterke en zwakke punten die een rol spelen bij en je ondersteunen in je studievoortgang en de keuzes daarin. Kortom: Wat kan ik? (capaciteiten), Wie ben ik? (persoonlijkheid) en Wat wil ik? (belangstelling).

Heb je na lezing van het bovenstaande vragen of wil je eerst nadere informatie aarzel dan niet om een afspraak te maken met de studieloopbaanadviseurs Mark van Graafeiland of Ben Bruens. Samen met jou kan dan worden bekeken wat voor jou de beste stappen zijn om verder te gaan.
Solliciteren

Bijna afgestudeerd en ingenieur? Werken en solliciteren?. Voor het doornemen of bespreken van je sollicitatiebrief kun je een afspraak maken met de studieloopbaanadviseur. Neem je brief, cv, eventuele vacature en andere bedrijfsinformatie mee. Elk gesprek duurt ongeveer 30 minuten.
Wedstrijd

Philips Sound & Vision daagt studenten in Nederland uit om hun creativiteit los te laten op een nieuw model televisie. Het doel van de wedstrijd is een televisie te ontwerpen voor de huiskamer van de toekomst. De inzendingen kunnen hardware-, service- of design-gericht zijn. Alle creatieve ideeën zijn welkom, mits het televisiescherm deel uitmaakt van het concept, dat is de enige eis.

De televisie mag gecombineerd worden met een ander apparaat, zoals een videorecorder, of voorzien zijn van betere functionele mogelijkheden. Een ander voorbeeld is een televisie waarmee gebruik kan worden gemaakt van diensten, zoals een stem uitbrengen tijdens een tv-programma of het raadplegen van internet. Ook staat het vrij het uiterlijk van het toestel in een geheel nieuwe vorm te gieten.

Naast het creatieve ontwerp en de toegepaste technologie is de haalbaarheid van het concept van belang, daarom wordt de deelnemers gevraagd een businessplan op te stellen. Tot 14 november kunnen ideeën worden ingediend.

Nadere informatie: http://www.philips.com/sv/contest
M.Sc. programme

De KTH Stockholm nodigt kandidaten uit om zich aan te melden voor het international M.Sc. programme Pulp and Paper Engineering. Dit programma neemt in totaal 14 maanden in beslag, waarvan men 9 maanden colleges volgt en 5 maanden afstudeerwerk verricht. Omtoegelaten te worden tot dit programma dient men minimaal 3 jaar van de ingenieursopleiding te hebben afgerond. Er hoeft geen collegegeld te worden betaald. Men dient echter wel zelf te voorzien in de kosten van levensonderhoud. Via het Swedish Institute is een beperkt aantal beurzen beschikbaar. Beursaanvragen moeten voor 1 december bij het Swedish Institute worden ingediend. Kandidaten voor dit programma kunnen zich tot 15 januari 1998 aanmelden bij de KTH Stockholm.
Uitwisselingsprogramma

De TU Delft heeft een samenwerkingsovereenkomst in voorbereiding met de Kyoto University te Japan. In het kader van deze samenwerking nodigt Kyoto University studenten van de TU Delft uit om zich aan te melden voor de “international course for graduate research students in the field mechanical engineering” (ICMPE) dan wel het Short-Term Student Exchange Promotion program.
ICMPE

De ICMPE cursus wordt georganiseerd door de Departments of Mechanical Engineering, Precision Engineering and Engineering Physics and Mechanics van de Kyoto University. Het cursusprogramma, dat een periode van 1,5 jaar omvat en aanvangt in oktober 1998, is samengesteld uit het volgen van colleges, bedrijfsbezoeken, lezingen, volgen van een taalcursus en het verrichten van onderzoek. Kandidaten dienen vergevorderd in de studie dan wel afgestudeerd te zijn (ingangsniveau is minimaal bachelor’s degree). Voor kandidaten die tot de ICMPE cursus worden toegelaten is een (Monbusho) scholarship beschikbaar.

De aanmeldingsprocedure bestaat uit een voorselectie en een eindselectie ( uiterlijke aanmelding 9 december ). Naar verwachting zal de uitkomst van de gehele selectieprocedure omstreeks augustus 1998 bekend zijn.
Japan

De Association of International Education, Japan (AIEJ) stelt via het Short-Term Student Exchange Promotion program beurzen beschikbaar voor studenten die voor een periode van 6 tot 12 maanden aan een universiteit in Japan willen studeren, waarmee hun thuis-universiteit een uitwisselingsovereenkomst heeft afgesloten. Het verblijf moet aanvangen binnen de periode 1 april 1998 – 15 maart 1999. De aanmeldingsprocedure bestaat uit twee stappen. Ten eerste moet de toelating als uitwisselingsstudent tot de Japanse universiteit geregeld worden. Indien men geaccepteerd wordt kan de Japanse universiteit de betreffende kandidaat voordragen voor een beurs bij de AIEJ. Een selectiecommissie van de AIEJ beslist uiteindelijk over de toekenning.
Scholarship

Lauda Air in samenwerking met Scholarship Australia Pty. Ltd. en een zevental Australische onderwijsinstellingen stellen door middel van het Scholarship Australia Programme studiebeurzen beschikbaar voor studenten (leeftijdscategorie: tussen de 16 en 34 jaar) die vakken willen volgen aan maximaal 2 van de participerende onderwijsinstellingen in Australië. Men dient over voldoende kennis van de Engelse taal te beschikken om het onderwijs te kunnen volgen. De volgende onderwijsinstellingenparticiperen in dit beurzenprogramma: Billy Blue Schools, Victoria College, NAVAIR International Flying College, Alexander Education Group, Australian Centre for Languages, Russo Institute of Technology, Williams Business College. Het vakkenaanbod bestaat o.a. uit: English courses, business courses, travel and tourism courses, information technology/computer courses, graphic art.

De aanmeldingsprocedure bestaat uit twee stappen:

* het invullen en retourneren van een aanmeldingsformulier;

* het maken van een opstel van maximaal 200 woorden waarbij gekozen kan worden uit de volgende onderwerpen:

Describe a scene from the opening ceremony of the Sydney 2000 Olympic games;

Statistical definition of the Great Barrier Reef;

Topic of your choice regarding the Australian Economy;

‘Free style’ an Australian topic of your choice.

Het opstel moet voor 10 december worden geretourneerd aan Scholarship Australia Pty.Ltd.

Studenten die vakken willen volgen in Australië die geen deel uitmaken van dit Scholarship programma kunnen zich met een alternatief plan ook voor deze beurzen aanmelden.
Informatie: http://www.scholarship.com.au
Europese week

De studentenvereniging van de Ecole Centrale de Paris organiseert dit jaar haar 18e Europese Week van 31 januari tot 5 februari 1998. Tijdens deze week ontmoeten meer dan 300 studenten uit heel Europa elkaar om te discussiëren over thema’s betreffende Europa.
Studiebeurs

De Fluor Daniel is een internationale enginering-contractor, die installaties ontwerpt en bouwt voor de olie- en de chemische industrie. De Fluor Daniel Stichting stelt jaarlijks twee beurzen beschikbaar om twee jonge Nederlandse Chemisch of Fysisch Technologen in de gelegenheid te stellen om een studieperiode in de VS door te brengen. De kandidaten volgen gedurende acht weken een Business Study Program aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania. Daarna maken ze gedurende vier weken kennis met de Engineering-Contracting Industry tijdens een werk/oriëntatie programma op het hoofdkantoor van Fluor Daniel in Irvine, California. Het totale programma duurt van begin juli tot half oktober. De reis, de kosten van onderwijs in de USA en de kosten van levensonderhoud worden door de Fluor Daniel Stichting vergoed. Kandidaten moeten:

* de Nederlandse nationaliteit bezitten;

* belangstelling hebben voor fabrieksontwerp en voor de engineering-contracting industry;

* in academisch en professioneel opzicht uitstekend functioneren;

* binnenkort afstuderen aan een Nederlandse universiteit in een van de volgende richtingen: scheikunde, natuurkunde, werktuigbouwkunde, ingenieur met fysisch of chemisch-technologische achtergrond of landbouwkundig ingenieurs met oriëntatie proceskunde.

Ook tweede fase technologen komen in aanmerking.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij de NACEE tot 1 februari 1998.
NAF-Fellowships

De Netherland-America Foundation (NAF) is een in de Verenigde Staten gevestigde stichting, die beoogt de vriendschapsbanden tussen Nederland en de Verenigde Staten in stand te houden en te versterken. De NAF stelt voor het studiejaar 1998-1999 in totaal 10 beurzen beschikbaar. Kandidaten moeten:

* vóór 1 september 1998 zijn afgestudeerd aan een universiteit of hogeschool;

* (zeer) goede studieresultaten hebben;

* tijdens de studie extra-curriculaire activiteiten hebben ontplooid;

* toelating verkrijgen op graduate niveau tot een prima Amerikaanse universiteit;

* in Amerika een studie gaan doen in een van de volgende vakgebieden (het is niet van belang welk vak men in Nederland heeft gestudeerd): bedrijfskunde, bestuurskunde, economie, media studies, public health, public education.

De voorkeur wordt gegeven aan kandidaten die niet eerder de kans hebben gehad om voor studie in Amerika te verblijven. De beurs is niet bedoeld voor stage of onderzoek. Het is niet de bedoeling dat de bursaal zich permanent in Amerika vestigt. Indien de bursaal na afloop van de studieperiode in Amerika blijft, vordert de NAF de beurs terug. De uiterste indiendatum voor beurzen van de NAF is 1 februari 1998.
Fulbright beurzen

De NACEE (Netherlands America Commission for Educational Exchange) verstrekt Fulbright beurzen voor studie in Amerika. Voor 1998-1999 zijn ongeveer 12 beurzen beschikbaar. De beurzen zijn bestemd voor studenten in de eindfase van de studie of voor afgestudeerden. De beurzen zijn niet bedoeld voor afstudeeronderzoek en niet voor stages. Kandidaten moeten:

* de Nederlandse nationaliteit bezitten;

* (zeer) goede studieresultaten hebben;

* toelating verkrijgen op graduate niveau tot een prima Amerikaanse universiteit;

* tijdens de studie extra-curriculaire activiteiten hebben ontplooid;

* na afloop van de studieperiode terugkeren naar Nederland (binnen 2 jaar na terugkeer zal geen visum worden verleend voor een verblijf van langer dan 3 maanden);

* kandidaten die reeds in de VS studeren komen niet in aanmerking;

* kandidaten met de Amerikaanse en de Nederlandse nationaliteit komen niet in aanmerking.

De voorkeur wordt gegeven aan (afgestudeerde) universitair studenten of (afgestudeerde) studenten van hogescholen in studierichtingen die niet aan Nederlandse universiteiten worden gedoceerd. Te denken valt hierbij aan muziek- en kunstopleidingen.

Er zijn twee beursmogelijkheden: een reiskostenvergoeding van maximaal 2.000 US dollar of een tegemoetkoming in de studie- en/of verblijfskosten van maximaal 10.000 US dollar.

Toekenning vindt plaats op grond van de beoordeling van de aanvraag en de financiële behoefte. Bursalen zijn tijdens de beursperiode beperkt verzekerd tegen ziektekosten. De uiterste datum voor het indienen van aanvragen voor een Fulbright beurs is 1 februari 1998.
Signaal Techno-match

Signaal schrijft in het kader van het 75-jarig bestaan van het bedrijf een wedstrijd uit voor afstuderende HBO-ers en academici. Geen voetbalwedstrijd, maar een ‘Techno-match’. De uitdaging: bedenk een instrument of systeem waarmee een scheidsrechter met 100% zekerheid kan vaststellen of een aanvaller buitenspel staat of niet. Ben jij in de positie om mee te doen met de Signaal Techno-match? Kijk dan snel op internet: www.recruitment.signaal.nl.
Brochure

De Ecole Nationale des Pont et Chausees heeft een brochure uitgegeven met daarin informatie over internationale cursussen voor het transport, building, maintenance, infrastructures project. De brochure ligt ter inzage in het Informatiecentrum.
Beurzen

In het kader van de bilaterale, culturele betrekkingen stelt de Zwitserse overheid voor het academisch jaar 1998-1999 twee beurzen beschikbaar voor studie en/of onderzoek op postdoctoraal niveau aan een Zwitserse universiteit. Het betreft twee beurzen van 9 maanden met als ingangsdatum 1 oktober 1998. Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit en te zijn afgestudeerd aan een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs. Zij mogen niet ouder zijn dan 35 jaar. Kennis van het Duits en/of Frans is een voorwaarde. Geselecteerde kandidaten moeten dan ook een test afleggen op de Zwitserse ambassade. De uiterste inleverdatum van een aanvraag voor een studiebeurs is 15 november .

Gedetailleerde informatie en aanmeldingsformulieren van de hiervoor beschreven beurzen, activiteiten e.d. zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, email: ssc@bu.tudelft.nl, internet: http://www.bu.tudelft.nl/ssc

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.