Onderwijs

LUMC onderzoekt fraude

Het academisch ziekenhuis van Leiden laat uitzoeken of zijn medewerkers betrokken zijn bij de wetenschappelijke fraude van de Rotterdamse hoogleraar en internist Don Poldermans.

Dat staat in schril contrast met het bedrijfsleven, dat in het crisisjaar 2009 hard in zijn onderzoeksafdelingen sneed: het aantal arbeidsjaren liep terug van vijfentwintig- naar twintigduizend.

Uiteindelijk is de landelijke daling nog altijd acht procent. Het CBS houdt een slag om de arm, want het zijn voorlopige cijfers. Maar de rekenaars verwachten geen grote schommelingen meer.


Het onderzoek zal onder meer het werk van een Leidse hoogleraar tegen het licht houden die meer dan driehonderd artikelen met Poldermans schreef, aldus het EO-programma De Vijfde Dag. Dit programma berichtte vorige maand ook over het gesjoemel van de Rotterdamse internist, die onjuiste en misschien zelfs verzonnen data gebruikte.


“De commissie gaat kijken naar eventuele betrokkenheid van Leidse onderzoekers bij deze fraude”, bevestigt een woordvoerder van het LUMC. Ze wil niet zeggen of het ziekenhuis aanwijzingen heeft dat één van de onderzoekers er daadwerkelijk iets mee te maken heeft.


De arts-onderzoekers kunnen gewoon in functie blijven terwijl de commissie haar werk doet. Niemand is op non-actief gezet. Wie er in de onderzoekscommissie zitten, is niet bekend gemaakt. Naar verwachting zullen de leden over ongeveer drie maanden rapporteren.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.