Bijna drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond: gemiddeld 55 euro per maand. De situatie is ten opzichte van voorgaande jaren nauwelijks verbeterd.

Studeren dreigt door te hoge kamerhuur onbetaalbaar te worden, stelt de LSVb in een persbericht: "Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten."

Studenten kunnen hun huurprijs online checken bij de LSVb door een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van een wettelijk puntensysteem wordt de maximale hoogte van de kamerhuur bepaald.

Fors meer studenten deden dit jaar de huurcheck: ruim zesduizend studenten, tegen 2.700 vorig jaar. Gemiddeld betalen ze 343 euro per maand exclusief gas, licht en andere voorzieningen. Dat is 55 euro meer dan het puntensysteem voorschrijft.

Particulier verhuurder

Ruim drie op de vier respondenten zit bij een particuliere verhuurder. Landelijk is dat percentage lager: van alle uitwonende studenten huurt ruim veertig procent particulier. Studenten bij particuliere verhuurders zijn kennelijk vaker bang dat ze te veel huur betalen.

Van de zeventien steden waar te veel wordt betaald voor een kamer, is Amsterdam de duurste: tachtig procent van de studenten die de huurcheck deden betaalt daar te veel, gemiddeld 115 euro per maand. In Wageningen, waar de huren vorig jaar nog keurig aan het puntenstelsel voldeden, betalen studenten nu gemiddeld veertig euro te veel.

De LSVb maakt tussen 8 en 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten.

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.