Bijna drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond: gemiddeld 55 euro per maand. De situatie is ten opzichte van voorgaande jaren nauwelijks verbeterd.

Studeren dreigt door te hoge kamerhuur onbetaalbaar te worden, stelt de LSVb in een persbericht: "Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten."

Studenten kunnen hun huurprijs online checken bij de LSVb door een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van een wettelijk puntensysteem wordt de maximale hoogte van de kamerhuur bepaald.

Fors meer studenten deden dit jaar de huurcheck: ruim zesduizend studenten, tegen 2.700 vorig jaar. Gemiddeld betalen ze 343 euro per maand exclusief gas, licht en andere voorzieningen. Dat is 55 euro meer dan het puntensysteem voorschrijft.

Particulier verhuurder

Ruim drie op de vier respondenten zit bij een particuliere verhuurder. Landelijk is dat percentage lager: van alle uitwonende studenten huurt ruim veertig procent particulier. Studenten bij particuliere verhuurders zijn kennelijk vaker bang dat ze te veel huur betalen.

Van de zeventien steden waar te veel wordt betaald voor een kamer, is Amsterdam de duurste: tachtig procent van de studenten die de huurcheck deden betaalt daar te veel, gemiddeld 115 euro per maand. In Wageningen, waar de huren vorig jaar nog keurig aan het puntenstelsel voldeden, betalen studenten nu gemiddeld veertig euro te veel.

De LSVb maakt tussen 8 en 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.