Overslaan en naar de inhoud gaan
De TU Delft onderzoekt of ze ‘op zeer korte termijn’ volledig over kan gaan op online onderwijs. Dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
(Foto: Marjolein van der Veldt)

De kabinetsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de TU Delft. Welke? Deze blog zet het voor je op een rij.

Read in English
 

 • Update 6 april, 16:45 uur
  Je zit in lockdown in je studentenhuis en iemand begint lelijk te hoesten. Een paar dagen later is een ander aan de beurt. Is het corona? Dat zul je nooit weten, omdat mensen maar beperkt getest worden. Toch is het interessant om de verspreiding van ziekteverschijnselen in kaart te brengen, al was het maar om wiskundige modellen te verbeteren. Dat was het idee van bachelorstudent werktuigbouwkunde Hylke Martens en masterstudent civiele techniek Niels Maltha.
  Probleem is alleen dat zo’n enquête pas waarde heeft als veel mensen hem invullen. Drie andere studenten gaan Martens en Maltha daarom helpen, onder de paraplu van het Delft Centre for Entrepreneurship. Bachelorstudenten technische natuurkunde Emma Lucas en Can Pekdemir en bachelorstudent technische bestuurskunde Parya Lotfi gaan het vragenformulier opschalen, vragen optimaliseren en meerdere organisaties te betrekken bij het onderzoek.
  De hoop is nu dat zoveel mogelijk studenten en burgers in negentig seconden willen laten weten hoe het met ze gaat – of ze nu wel of geen symptomen hebben. De kennis die daarmee wordt opgedaan, is van belang voor de bestrijding van een eventuele tweede coronagolf zoals nu in China, vertelt Lotfi. De studenten willen hun data geanonimiseerd beschikbaar stellen aan beleidsmakers, wetenschappelijke modellenmakers en zorginstellingen. Doe hier de test.
   
 • Update 6 april, 14:33 uur
  Studium Generale besloot vorige maand haar activiteiten tot 1 juni af te gelasten, maar heeft sindsdien niet stil gezeten. De komende tijd  biedt Studium Generale een online ‘care package’ aan met video’s, artikelen, links en podcasts over onderwerpen als fake news, kunst en cultuur, filosofie en mentale gezondheid. Zo vindt je op de website van Studium Generale elke donderdag tips over de beste filosofieboeken, elke maandag en vrijdag online yoga- en meditatiesessies en wekelijk links naar online colleges, virtuele museumtours en online optredens. 
   
 • Update 6 april, 13:42 uur
  Het Minorevent van TU Delft, bedoeld voor tweedejaars bachelorstudenten, is omgezet naar online informatiesessies. Op maandag 6 april en dinsdag 7 april kunnen studenten via Zoom sessies volgen over negen verschillende minors. Het tijdschema voor de zoomsessies is hier te vinden. Het Minorevent zou oorspronkelijk plaatsvinden op maandag 30 maart, maar werd geannuleerd vanwege het coronavirus. Ook het Masterevent, oorspronkelijk gepland op donderdag 26 maart, krijgt een online versie. Waarschijnlijk zal dit in juni zijn, maar het is nog niet bekend via welk platform. Piratenpartij Delft plaatst op Twitter vraagtekens bij het gebruik van Zoom en wijst er op dat er veiligere alternatieven zijn. 
   
 • Update 3 april, 14:15 uur
  De ernst van de coronacrisis is nog niet in alle studentenhuizen doorgedrongen, meent de Landelijke Kamer van Verenigingen. Zij geeft daarom extra adviezen.
   
 • Update 2 april, 18:00 uur
  Veel universiteitsonderzoekers en promovendi kunnen sinds de uitbraak van de crisis geen data meer verzamelen. Veldwerk is uitgesteld en laboratoria zijn gesloten. Maar de duur van hun contract is vaak gelijk aan de duur van het onderzoeksproject. Met andere woorden: ze hebben te maken met een vastgestelde einddatum, maar weten nu niet of ze hun onderzoek op tijd kunnen afronden. De overheid moet onderzoekers en promovendi daarom steunen met een noodfonds, vindt de Algemene Onderwijsbond. “Veel werkgevers zullen zeggen dat ze alleen geld hebben voor de duur van het project”, zegt sectorbestuurder Donald Pechler. “Het kabinet heeft diepe zakken, zo hoorden we eerder.”  

 • Update 2 april, 14:00 uur
  De universiteit is vrijwel op slot, iedereen moet thuis studeren en werken. Hoe vergaat het de studententeams die normaal gesproken in de Dreamhall werken? Lees hun verhaal hier.

 • Update 2 april, 10:00 uur
  In een crisis grijp je het eerste gereedschap dat voorhanden is. Bob van Vliet ziet met lede ogen aan hoe enthousiast iedereen de software omarmt van datahongerige bedrijven. Lees zijn column.

 • Update 1 april, 16:40 uur
  Vrijdag 3 april is het zover: dan begint de tentamenperiode van het derde kwartaal, de ingewikkeldste ooit qua organisatie en uitvoering. Voor de komende weken staan er bijna zeshonderd tentamens op de planning, met in totaal 53 duizend inschrijvingen. Delta vroeg Willem van Valkenburg, executive director van de Extension School, of en hoe die doorgaan. Lees het hele interview.

 • Update 1 april, 13:15 uur
  De coronacrisis dwingt ons om ons gedrag te veranderen. Caspar Chorus (TBM) ziet dat het niet de moraal is die ons gedrag bepaalt, maar andersom. Hoe zit dat? Lees zijn artikel op onze website. (Engelstalig)

 • Update 1 april, 12:00 uur
  Het Universiteitsfonds Delft heeft het TU Delft COVID-19 Response Fund opgericht. Dit fonds moet op een snelle manier financiële ondersteuning bieden aan Delftse projecten in de strijd tegen het coronavirus. Het fonds steunt TU-onderzoekers en studenten die aan oplossingen werken die per direct (april en mei 2020) inzetbaar zijn. Denk aan projecten als OperationAir en sterilisatie van mondkapjes. Om financiële ondersteuning mogelijk te maken vraagt het fonds TU-alumni om te doneren via haar website.
  Onderzoekers en studenten die een aanvraag willen indienen kunnen voor meer informatie over het TU Delft COVID-19 Response Fund contact opnemen met
  Tineke Hoogeboom. Meerdere aanvragen per project en aanvragen met terugwerkende kracht zijn mogelijk.
  Om verzoeken zo snel mogelijk te kunnen beoordelen heeft Universiteitsfonds Delft een speciale commissie in het leven geroepen. Theun Baller (decaan 3mE), John Schmitz (decaan EWI) en Dirk Jan Veeger (voorzitter Department of Biomechanical Engineering) beoordelen de aanmeldingen en adviseren in de besluitvorming. 

 • Update 1 april, 9:15 uur
  Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd tot en met 28 april. Het onderwijs blijft langer dicht, tot na de meivakantie. Maar daarna is de crisis nog niet voorbij, waarschuwt premier Rutte. “We gaan door een van de zwaarste periodes in onze geschiedenis buiten oorlogstijd”, zei Rutte in een persconferentie over het voortzetten van de maatregelen. Het aantal patiënten groeit nog steeds en honderden mensen overlijden aan het virus. Rutte hoopt dat het nu echt tot iedereen doordringt dat het virus gevaarlijk is, ook tot de laatste jongeren die zich onkwetsbaar wanen. Universiteiten en hogescholen houden er inmiddels rekening mee dat ze ook na de meivakantie de deuren gesloten moeten houden en medewerkers dus nog lang thuis moeten blijven werken. (HOP, Bas Belleman)
   
 • Update 31 maart, 15:15 uur
  Het academische data- en rekencentrum Surf biedt in samenwerking met wetenschapsfinancier NWO rekenkracht aan voor corona gerelateerd onderzoek. Surf verzorgt de high performance computing faciliteiten, NWO betaalt het rekenwerk met een zogenoemde fast track grant. Surf ging tot deze actie over in navolging van Amerikaanse techreuzen zoals IBM, Amazon en Google Cloud, die al eerder wetenschappers toegang boden tot hun computers voor onderzoek naar het Covid-19 virus.
  Aan wat voor onderzoek moet je dan denken? Surf -cto Peter Michielse noemt twee voorbeelden: het berekenen van de moleculaire dynamica van eiwitten die het coronavirus kunnen remmen, en het ontwikkelen van een kunstmatig intelligent systeem dat longfoto’s snel kan beoordelen op kenmerken van een coronabesmetting. De aanbieding voor gratis rekenkracht is sinds vrijdag 27 maart van kracht. Volgens Michielse zijn er nog geen aanvragen gehonoreerd. Onderzoekers vinden alle informatie op de Surf website.

   
 • Update 31 maart, 14:50 uur
  Je kunt een speld horen vallen op de campus. Geen wonder, want iedereen werkt vanuit huis. Iedereen? Delta sprak in de TU Delft Library met medewerkers die er nog wel zijn.  “Als schoonmaker wil je de medewerkers die nog op de campus zijn extra goed beschermen. Vooral deurklinken zijn belangrijk. Iedereen raakt ze aan.” 
   
 • Update 31 maart, 12:10 uur
  Nu medewerkers massaal thuiswerken, vraagt de TU hen om hun aanvraag voor tegemoetkoming in hun eventuele kosten voor woon-werkverkeer uit te stellen. Medewerkers kunnen via belastingvoordeel hun reiskosten deels terugkrijgen door het invullen van het Individueel Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden (IKA). De IKA-applicatie kan er echter geen rekening mee houden dat medewerkers een nog onbekend deel van het jaar thuis werken. Vandaar dat de afdeling Human Resources medewerkers vraagt om hun aanvraag voor mobiliteitsvergoeding pas in te dienen wanneer duidelijk is hoe hun reispatroon er voor heel 2020 uit gaat zien. Dat zal pas zo zijn nadat werken op de campus weer is toegestaan.
   
 • Update 31 maart, 9:15 uur
  Een app die je laat weten of je in contact of in de buurt bent geweest bij iemand die Covid-19 heeft. Stel dat je gisteren in de rij bij de bakker hebt gestaan met iemand die later ziek is geworden. Of een treincoupé met zo iemand hebt gedeeld? Als hij of zij ook de app gebruikt, dan weet je waar ze zijn geweest. Je krijgt dan een berichtje zodat je voorzorgsmaatregelen kan nemen, bijvoorbeeld door in quarantaine te gaan. Hoe handig is dat, vroeg Kennislink aan TBM-onderzoeker Kenny Meesters. Die stelt dat nu het virus flink huishoudt over de hele wereld, het niet de beste tijd is om experimentele technologie grootschalig toe te passen. En dat moet wel, wil zo’n app goed werken. “Techneuten willen graag met uitvindingen problemen te lijf gaan en dat valt te prijzen. Maar op dit moment valt niet te overzien wat de gevolgen zijn als we experimentele technologie grootscheeps uitrollen. Zo’n app kan je best maken, maar dan eerst op kleine schaal.” Meesters ziet wel mogelijkheden voor andere nuttige apps.
   
 • Update 30 maart, 15:05 uur
  Crises zijn normaal voor Kenny Meesters. Hij onderzoekt en onderwijst crisismanagement bij TBM. Sinds vorige week versterkt hij het Landelijk Operationeel Team Corona. Delta interviewde hem. Lees hier zijn verhaal.
   
 • Update 27 maart, 17:55 uur
  Ongeveer twee weken werken ze nu vanuit huis, de medewerkers van de TU Delft. Gemakkelijk is dat niet. Lees over de ervaringen van vier docenten. “College geven met Zoom is een stuk intenser, ik moet goed opletten.”
   
 • Update 27 maart, 16:25 uur
  De TU Delft betaalt de facturen van haar toeleveranciers en dienstverleners sinds vorige week meteen. Op die manier hoopt de TU haar partners te behoeden voor financiële problemen. Normaal hanteert de universiteit een betalingstermijn van dertig dagen. College van bestuurslid Nicoly Vermeulen zegt in het FD: “Rond de universiteit bestaat een heel ecosysteem. Daar willen we een betrouwbare partner voor zijn en onze maatschappelijk rol spelen.”
   
 • Update 27 maart, 13:40 uur
  Groepstrainingen zijn verboden, X is dicht en het liefst ziet de overheid dat je dat hardlooprondje overslaat. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om fit te blijven, ook thuis. Delta ging te rade bij studentensportclubs en een deskundige en zet de opties voor je op een rij
   
 • Update 27 maart 10:40 uur
  Wat betekent de coronacrisis voor de portemonnee van een student? Vaste lasten zoals huur en boodschappen (voor wie op zichzelf woont), en collegegeld gaan gewoon door. Maar hoe zit het met maandelijkse uitgaven aan café, club, bioscoop of uit eten? Volgens het Nibud zullen de meeste huishoudens er op achteruit gaan. Meer lenen mag van de minister, maar de vraag is of dit verstandig is. Het Nibud adviseert studenten om een begroting te maken: wat verwacht je de komende maanden aan inkomsten en wat zullen je uitgaven zijn? Studenten die onderaan de streep in de min staan, moeten op zoek naar aanpassingen. Lees dit artikel en doe je voordeel met deze tips.
   
 • Update 26 maart, 19:30 uur
  Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft gaat Zoom-gesprekken voeren met studenten. Tijdens deze online sessies zal vice rector magnificus Rob Mudde vragen van studenten beantwoorden en luisteren naar hun opmerkingen.
  In een uitnodiging aan alle TU-studenten schrijft het cvb dat het graag wil weten hoe studenten omgaan met de coronacrisis en hoe deze hen beïnvloedt. Ook wil het cvb hun mening horen ‘over hoe de TU Delft met de coronacrisis omgaat’. “We beseffen - en horen - dat onze oplossingen soms verre van perfect zijn en dat veel van jullie vragen nog steeds onbeantwoord zijn.” Studenten mogen al hun corona-gerelateerde studievragen stellen, maar ook andere vragen of onzekerheden naar voren te brengen.
  De Zoom-sessies vinden plaats op vrijdag 27 maart, maandag 30 maart, woensdag 1 april en vrijdag 3 april, allemaal van 17:00 uur tot 17:45 uur. Groepen worden gevormd op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De TU Delft laat kandidaten vervolgens weten aan welke sessie ze kunnen deelnemen. Vragen en antwoorden die voortkomen uit deze sessies zullen worden toegevoegd aan de onderwijs informatie op de corona webpagina van de TU Delft. Studenten kunnen zich aanmelden via de e-mail.
   
 • Update 26 maart, 16:50 uur
  Bouwkundestudent Samuel Hartman zat in de trein toen de zwaarte van de coronacrisis tot hem doordrong. Hij wilde iets bijdragen, met zijn hersenen: hij volgt immers niet voor niks de master crisis and security management in Leiden. Hartman belde studiegenoot Kevin Hofman en samen lanceerden ze het platform studententegencorona.nl. “Wij koppelen de kennis van studenten aan maatschappelijke projecten”, legt Hartman uit. Studenten die zich aanmelden worden ingedeeld in werkgroepen van vijf. Samen gaan ze aan een probleem werken van een bedrijf dat zich ook heeft aangemeld.  Zo heeft een bejaardentehuis gevraagd hoe het de eenzaamheid onder ouderen kan verminderen, nu deze geen bezoek meer mogen ontvangen. Het platform is met enkele bedrijven en 35 studenten nog klein, maar Hartman hoopt dat het er snel meer worden. Heeft hij hier wel tijd voor? “Eigenlijk niet. Maar wat is er nu belangrijker? Het voelt beter om dit werk te doen dan te werken aan mijn afstuderen.”
   
 • Update 26 maart, 15:55 uur
  Zo’n vijfhonderd studenten hebben afgelopen week hulp gevraagd bij een speciaal coronacrisis-meldpunt van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond FNV. De studenten hebben volgens de vakbonden allerlei problemen met hun bijbaan. Uitzendkrachten zouden direct ontslagen zijn. Mensen met een nulurencontract staan niet meer op het rooster en krijgen niet doorbetaald. Er zou sprake zijn van een inkomensverlies van honderden euro’s per maand “voor de meeste studenten”. Velen van hen hebben immers een bijbaan, zeker nu ze geen basisbeurs meer krijgen. Het kabinet is niet van plan om studenten financieel te steunen. Wel mogen ze meer lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ze moeten de rekening van de crisis dus zelf betalen, concluderen de vakbonden. (HOP)
   
 • Update 26 maart, 15:10 uur
  Duidelijke afspraken met huisgenoten, genoeg bewegen en niet te streng zijn: de studenten die wij spraken, hebben het thuis studeren (bijna) helemaal onder de knie en geven tips. Doe je voordeel met hun ervaringen.
   
 • Update 26 maart, 14:30 uur
  Niemand mag uit huis worden gezet tijdens de coronacrisis. Dit heeft minister Van Veldhoven van Wonen afgesproken met de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Veel huishoudens gaan er door de coronacrisis hard op achteruit. Er zijn mensen die de maandelijkse huur niet kunnen betalen, zelfs niet als ze een beroep doen op het noodfonds van de overheid. Zij worden de komende tijd niet uit huis gezet, is nu afgesproken. Ook worden er geen incassokosten geïnd in het geval van een huurachterstand. Er geldt een uitzondering voor criminele activiteiten of extreme overlast. Het zijn nieuwe afspraken tussen het kabinet en woonpartijen Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang, samen goed voor ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. “De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal”, schrijven zij in een gezamenlijke verklaring. “Een prettig huis is in deze situatie extra belangrijk.” (HOP)
   
 • Update 26 maart, 14:10 uur
  TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar. Hoe het werkt? Bekijk de video.
   
 • Update 26 maart, 13:00 uur
  Het coronavirus veroorzaakt uitval van vraag en ontwrichting van transportketens. Dat vraagt volgens universitair docent bij 3mE Wouter Beelaerts van Blokland om nieuwe ideeën over economie en transport. Lees zijn opiniestuk.
   
 • Update 26 maart, 8:20 uur
  De overheid moet alles in het werk stellen om meer testcapaciteit voor het coronavirus te creëren. Alleen met veel testen kan worden voorkomen dat het virus na het einde van de gedeeltelijke lockdown weer de kop op steekt. Dat schrijven Cees Dekker, universiteitshoogleraar aan de TU Delft, en microbioloog Rosanne Hertzberger in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Het huidige gebrek aan testcapaciteit is volgens de twee ‘geen natuurverschijnsel’.
  Volgens Dekker en Hertzberger staan wetenschappers en bedrijven klaar om tests te gaan produceren, maar dan moet de overheid nú in actie komen met bijvoorbeeld tijdelijke dwanglicenties op intellectueel eigendom, ontheffing van aanbestedingsregels en een ‘oorlogskas’ om aanbetalingen te doen.
  Cees Dekker is naast universiteitshoogleraar hoogleraar moleculaire biofysica aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Op Twitter maakt hij zich al langer druk over het gebrek aan testcapaciteit. Hij krijgt daar steun van rector magnificus Tim van der Hagen:
  tweetvanderhagen.JPG
   
 • Update 25 maart, 16:20 uur
  De TU Delft heeft besloten de periode waarin alleen online onderwijs wordt gegeven te verlengen tot 1 juni. Ze bereidt zich erop voor dat die maatregel verlengd zal moeten worden tot het einde van het collegejaar. 
   
 • Update 25 maart, 16:00 uur
  De verschillende updates die de TU Delft geeft en onzekerheid over het doorgaan van tentamens en herkansingen, terwijl de tentamenweek over minder dan twee weken begint... Studente ‘Gabriela G.’ was het zat en startte dinsdag 24 maart een petitie. Op het moment van schrijven is deze 543 keer ondertekend.
  De ondertekenaars hebben vijf vragen aan de TU Delft: communiceer duidelijk, geef vóór 30 maart duidelijkheid over de tentamens van het derde kwartaal, beoordeel studenten eerlijke ongeacht hun locatie, voorkom mogelijke studievertraging en bedenk een effectieve oplossing voor het vierde kwartaal.
  Delta probeerde de afgelopen dagen ook tevergeefs meer duidelijkheid te krijgen over de aankomende tentamenperiode. We mailden de facultaire onderwijsdirecteuren de volgende vragen: gaan alle tentamens door (welke wel, welke niet); wordt bij de tentamens die doorgaan het ‘proctoring-systeem gebruikt, dat meekijkt of een student werkt zonder additionele hulp en hulpmiddelen; welke extra uitdagingen brengt deze manier van examineren met zich mee; moeten er nog andere ict-middelen worden gebruikt?
  We kregen drie reacties. Onderwijsdirecteur Chris Kleijn (TNW) mailde: “Communicatie hierover dient verantwoord te gebeuren door de bevoegde instanties. Voortijdige, onvolledige of onjuiste informatie via de pers leidt alleen maar tot verwarring.” Sander Berendrecht (L&R) liet weten: “Op dit moment kunnen we hier nog geen uitspraken over doen. Dit is immers nog work in progress.” Neelke Doorn (TBM) antwoordde: “Het betreft deels maatwerk en we willen dat eerst aan de studenten communiceren voordat we hier iets in algemene termen over kunnen zeggen dat via de Delta openbaar gemaakt kan worden.”
  Zodra we meer horen, melden we dat op deze liveblog.
   
 • Update 25 maart, 15:29 uur
  Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill. De huidige crisis levert een hoop ellende op, maar hier en daar ook nieuwe wetenschappelijke inzichten. Voor Delftse wetenschappers van kenniscentrum Center for People and Buildings biedt de huidige situatie een onverwachte kans. Zij onderzoeken de komende twee maanden de effecten van thuiswerken. Welke programma’s werken het prettigst, hoe bevalt de samenwerking op afstand, wat doet deze vorm van werken met de mentale en fysieke gezondheid? De wetenschappers sturen tal van dit soort vragen rond. Ze hopen op honderdduizenden reacties.
  “We hebben de vragen uitgezet bij driehonderd organisaties waar we mee samenwerken, waaronder overheidsinstellingen, verzekeringsbedrijven en accountantskantoren”, zegt TU-onderzoeker Wim Pullen van Bouwkunde. Pullen verwacht een blijvend effect van de huidige crisis op de wijze waarop we werken en studeren. Instellingen doen nu veel ervaring op met nieuwe vormen van werken en leren, en sommige van die vormen zullen (deels) worden voortgezet na de coronapandemie, denkt hij.
  Ben je wetenschapper en biedt de huidige situatie je mogelijkheden om zaken te onderzoeken die zich tot nu toe nauwelijks lieten onderzoeken, dan horen wij graag van je. Mail ons!

   
 • Update 25 maart, 14:55 uur
  Het uitstel van de Olympische Spelen treft ook de topsporters van de TU. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor zeilster Annette Duetz en roeiers Bart Lukkes en Ellen Hogerwerf?  “Ik ben bang dat ik er achteraf spijt van krijg als ik nu niet doorga.” Lees ons verhaal over begrip en teleurstelling, trainen binnenshuis en ergometers in de achtertuin.
   
 • Update 25 maart, 14:35 uur
  Door bezorgdheid over de verspreiding van Covid-19 hebben de Delftse onderzoekers Rafał Kucharski en Oded Cats van de afdeling Transport en Planning (CiTG) onderzocht of auto-delen de epidemie verergert of dempt. Enerzijds worden reizigers blootgesteld aan medereizigers die mogelijk geïnfecteerd zijn. Aan de andere kant: doordat grote knooppunten ontbreken wordt de verspreiding bemoeilijkt. De onderzoekers hebben een epidemiologisch model ingezet om drieduizend reizigers in Amsterdam te onderzoeken en hebben aangetoond dat het bestaande auto-deelnetwerk een beperkte verspreiding van het virus tot gevolg kan hebben. Mensen zoeken naar reisalternatieven die blootstelling aan het virus verminderen, stellen de wetenschappers in een artikel dat ze op LinkedIn publiceerden, en in de stedelijke context biedt het delen van ritten dan een alternatief. Deze keuze doet de blootstelling drastisch afnemen terwijl deze toch betaalbaar blijft. De onderzoekers waarschuwen wel dat ze nog niet weten hoe breed toepasbaar hun resultaten zijn. Lees het artikel hier.
   
 • Update 24 maart, 17:05 uur
  De Teaching Academy van de TU Delft organiseert woensdagmiddag 25 maart tussen 11:30 uur en 12:30 uur een eerste online bijeenkomst over afstandsonderwijs. Deze zogenoemde webinar is toegankelijk voor docenten en ondersteunende medewerkers. Aan bod komen vragen, antwoorden en ervaringen.
  Inschrijven kan hier.

   
 • Update 24 maart, 15:40 uur
  De gisteren verscherpte corona-maatregelen hebben Studium Generale doen besluiten al haar evenementen tot 1 juni af te gelasten. Studium Generale zit niet stil de komende tijd. De voor en door studenten en medewerkers georganiseerde yoga-lessen worden nu via Instagram voortgezet, elke maandag en vrijdag vanaf 12:30 uur. 
   
 • Update 24 maart, 15:15 uur
  De centrale eindexamens gaan niet door. Dat betekent dat de diploma’s en de cijferlijsten van de eerstejaars studenten die in september 2020 beginnen, volledig gebaseerd zijn op de schoolexamens. En dat terwijl die laatste niet onomstreden zijn. De Onderwijsinspectie schreef er afgelopen januari nog een kritisch rapport over. “De toetsing en examinering verlopen onvoldoende zorgvuldig”, was de conclusie. “Het (steekproefsgewijs) bekijken van nagekeken werk door bijvoorbeeld een tweede corrector, vindt nauwelijks plaats.”
  Toch hebben de universiteiten begrip voor de redenering van het kabinet dat leerlingen alleen zo de kans krijgen om zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs. De universiteiten hebben begrip voor het besluit van het kabinet, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU.
  Op opleidingen met een numerus fixus, zoals werktuigbouwkunde en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, heeft de maatregel weinig effect. Bij selectie wegen eindexamencijfers niet mee.
   
 • Update 24 maart, 14:25 uur
  In deze moeilijke tijden krijgen internationale studenten een extra klap te verduren, omdat sommige van hen niet naar huis kunnen terugkeren. Hoe redden ze het en welke hulp kunnen ze krijgen? Lees ons artikel ‘TU Delft, we’re in this together’. (Engels)
   
 • Update 24 maart, 9:45 uur
  De studenten van het Delftse Formula Student Team (DUT20) zoeken een maatschappelijk relevante klus, bij voorkeur in de strijd tegen het coronavirus, nu hun normale werk stil valt. Want wat een flitsend jubileumjaar had moeten worden, is door de coronacrisis roemloos tot stilstand gekomen. In dit twintigste jaar wilden de studenten niet één maar twee racewagens ontwikkelen. Naast de snelst mogelijke bolide (uiteraard elektrisch) wilden de studenten ook een refit van de wagen uit 2018 voor de competitie voor zelf rijdende wagens.
  Door de aanscherping van de corona-gedragsregels (niet meer dan drie mensen bijeen) is verdere ontwikkeling onmogelijk geworden, schrijft  operations manager Julius van Bebber in een persbericht. Tot 6 april sluit DUT20 het kantoor. Daar komt bij dat gisteren ook de belangrijkste race werd geschrapt, met de verwachting dat andere volgen. De vraag is nu, schrijft Bebber, wie een  maatschappelijk relevante klus heeft voor de 110 ingenieurs. Voorstellen zijn welkom bij het DUT20 team.

   
 • Update 23 maart, 16:05 uur
  Nu laboratoria gesloten zijn, vragen studenten zich af hoe ze hun practica moeten doen. En hoe moet het met de toetsing van labvaardigheden? Delta zocht het uit. “Voor de projectgroepen en practica is er geen sprake van vertraging voor wat betreft het huidige onderwijsblok.” Lees meer.
   
 • Update 23 maart, 15:50 uur
  De jongerenorganisaties van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA willen meer steun voor studenten in de coronacrisis. Kijk in elk geval goed naar hun schulden als de crisis voorbij is, vragen ze. Veel jongeren zijn kwetsbaar nu, schrijven de organisaties in een open brief aan de minister. Ze werken op nulurencontracten of als uitzendkracht en raken hun inkomsten kwijt. Ze lopen misschien ook studievertraging op. Van de minister mogen deze studenten, als ze krap zitten of langer moeten studeren, extra lenen bij studiefinancier DUO. Dat vinden de vijf politieke jongerenclubs nogal magere steun. Geef studenten nu alvast de gelegenheid om betaling van het collegegeld uit te stellen, opperen ze. Wat het CDJA betreft wordt ook een deel van de studieschulden straks kwijtgescholden, zegt voorzitter Hielke Onnink. “Maar ik kan moeilijk nu zeggen hoeveel dat zou moeten zijn. Goede oplossingen hoeven ook niet altijd financieel te zijn.” (HOP)
   
 • Update 20 maart, 22:50 uur
  De TU Delft vraagt studenten om zich zoals normaal in te schrijven voor de tentamens die op 3 april moeten beginnen. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren en in welke vorm is vooralsnog onduidelijk. De TU laat weten dat ze kijkt naar alternatieve manieren om tentamens te laten plaatsvinden en verwacht volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven. Studenten die zich nu onverhoopt toch niet inschrijven, hoeven zich volgens de universiteit geen zorgen te maken. Voor hen komt er ‘een passende oplossing’.
   
 • Update 20 maart, 16:45 uur
  Na een week hard thuis studeren is het tijd voor weekend! Maar... alles is natuurlijk dicht. Delta zocht de beste online feestjes voor dit weekend. Je vindt ze hier.
   
 • Update 20 maart, 14:55 uur
  De eerste week online onderwijs, waarin studenten zich geleidelijk aan in hun nieuwe studieomgeving vestigden, is bijna voorbij. Velen realiseerden zich al snel dat het niet eenvoudig is om je thuis te blijven concentreren. Daarom vroeg Delta Delftse studenten om tips en trucs om met de huidige situatie om te gaan. Dit is wat ze bedachten. (Engels)
  Universitair docent Anne Pluymakers van de geoscience and engineering-afdeling van CiTG roept collega’s in een blog op goed te letten op hun mentale gezondheid. Een paar van haar tips: stel niet te hoge eisen aan jezelf, bedenk een nieuwe dagindeling, gebruik je werktijd om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Lees haar hele verhaal hier. (Engels)
   
 • Update 20 maart, 13:55 uur
  Double degree-student Emiel Beinema las de brief van het college van bestuur aan studenten van de TU Delft. De studie hoeft wat hem betreft nu even niet voorop te staan. Hij schreef een ingezonden brief aan Delta: “Soms bereik je impact op de maatschappij misschien niet door uit te blinken in je vakgebied, maar door uit te blinken in je menselijkheid.”
   
 • Update 20 maart, 11:50 uur
  Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid, maar ook de economie hard. Delta sprak met twee zzp’ers van de TU die nu thuis zitten zonder werk. Lees meer.
   
 • Update 20 maart, 11:00 uur
  Ben je een TU Delft onderzoeker en heb je een Covid-19 gerelateerd artikel gepubliceerd dat nog niet gratis beschikbaar is? TU Delft Library helpt bij verspreiding via open access. Onderzoekers kunnen hiervoor contact opnemen via oadeals-lib@tudelft.nl.
   
 • Update 19 maart, 19:45 uur
  Studenten die door het coronavirus niet aan het bindend studieadvies (bsa) van hun opleiding kunnen voldoen, krijgen uitstel. Ook kunnen studenten tijdelijk hun studielening ophogen. Verder is de aanmelddeadline voor studies verlaat van 1 mei naar 1 juni. Dat hebben het ministerie van Onderwijs, de vereniging van universiteiten (VSNU) en Hogescholen (VH) en de studentenorganisaties ISO en LSVb afgesproken.
  Lees meer.
   
 • Update 19 maart, 17:55 uur
  Ziekenhuizen hebben naast mondkapjes ook handschoenen nodig, hoorde technisch medewerker Sander van Asperen op de radio. Bij materiaalkunde (3mE) zag hij zon zeventig tot tachtig dozen in de kast liggen. Hij maakte deze foto:
  handschoenkast-materiaalkunde.jpg
  Van Asperen vroeg hoogleraar Jilt Sietsma toestemming om de latex- en nitril-handshoenen aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft te schenken.
  “Dat lijkt me een mooi gebaar, zeker doen”, reageerde Sietsma. Van Asperen hoopt dat andere universiteiten zijn voorbeeld volgen, zodat ‘de voorraad van handschoenen en mondkapjes zijn weg naar de ziekenhuizen vindt’.

   
 • Update 19 maart, 16:25 uur
  Vanaf aanstaande maandag sluiten alle Spar University-winkels, dus ook die op de TU-campus. “Onze omzet daalt en onze teams zijn bezorgd”, vertelt Kyra van Elswijk, persvoorlichter van Spar University. “We kiezen nu voor de veiligheid van onze medewerkers.” Andere Sparwinkels, zoals onder andere de Spar City op de Westvest, blijven wel open. “Er is een grote vraag om voedsel, mensen blijven hamsteren”, vertelt Van Elswijk. “We hebben gemerkt dat er op de campus een stuk minder vraag is – werknemers werken thuis en studenten vertrekken naar familie of laten hun boodschappen bezorgen. Om voedselverspilling tegen te gaan, blijven we tot zondagavond open en maken zo onze voorraden op. We hopen daarna weer zo snel mogelijk open te gaan.”
   
 • Update 19 maart, 14:30 uur
  De TU Delft liet eerder weten dat studenten alleen nog in laboratoria kunnen werken als er genoeg toezicht geregeld kan worden. Life Science and Technology-studenten kregen gisteren een extra e-mail waarin stond dat laboratoria in het nieuwe TNW-gebouw (58) niet meer gebruikt mogen worden. Reden: de noodzakelijke afstand tot elkaar kan niet overal worden gewaarborgd.  Experimenten voor bachelor- en mastereindprojecten worden daarom tot zeker 30 maart opgeschort. Voor ander laboratoriumwerk is die termijn nog een week langer. In het reactorinstituut (gebouw 50) en het oude Technische Natuurkunde (gebouw 22) kan het labwerk voor bachelor- en mastereindprojecten wel doorgaan, zij het na overleg met de begeleider. Andere practica zijn ook daar tot 6 april opgeschort. Decaan Lucas van Vliet (TNW) schreef verder in zijn email ‘over toetsen en examens op dit moment nog geen verdere mededelingen te kunnen doen’.
   
 • Update 19 maart, 14:20 uur
  De Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht schrappen al het fysieke onderwijs voor de rest van dit studiejaar. De twee universiteiten lopen vooruit op nieuwe maatregelen om het coronavirus te beteugelen. In principe geven universiteiten tot en met 6 april geen onderwijs meer in hun gebouwen, maar het zou ook langer kunnen duren.
  Leiden en Maastricht houden wel een slag om de arm: mocht het na 1 mei toch mogelijk zijn dat studenten en docenten weer bij elkaar komen, dan kan bijvoorbeeld het praktijk- en vaardighedenonderwijs weer van start gaan. Wellicht kunnen studenten dan ook weer toetsen maken in een zaal met surveillanten.
  Andere onderwijsinstellingen hebben zo’n verlenging nog niet aangekondigd. Maar ze zijn niet naïef. Het is “realistisch te veronderstellen” dat het langer gaat duren, schrijft bijvoorbeeld Wageningen Universiteit. Groningen heeft de periode zelf alvast met een paar dagen verlengd tot en met 10 april. Wij houden je via onze liveblog op de hoogte van wat de TU Delft beslist. 
   
 • Update 19 maart, 14:05 uur
  De TU Delft probeert in deze crisistijd de online leermiddelen te centraliseren, maar columniste Monique van der Veen is niet van plan daaraan mee te doen.  “Voor interactieve lezingen zullen ik en veel collega's gebruik maken van Zoom.” Lees de column hier. (Engelstalig)
   
 • Update 19 maart, 13:40 uur
  De coronacrisis leidt tot schonere lucht. Onderzoekers van CiTG zien dat vanuit de ruimte met het Nederlandse Tropomi-instrument op de Copernicus Sentinel-5P satelliet. Prof. Pieternel Levelt van de afdeling atmospheric remote sensing: “Zo’n sterke reductie hebben wij nog nooit eerder waargenomen. Wereldwijd kijkt men nu naar onze metingen.” De veranderingen als gevolg van de coronamaatregelen zijn vooral goed terug te zien in de stikstofoxidemetingen (NO2) van Tropomi boven China en Italië.
   
 • Update 19 maart, 13:20 uur
  Omdat het door de afgekondigde maatregelen erg rustig is op de campus, blijft in een aantal gebouwen alleen de hoofdingang open en zijn de zij-ingangen gesloten. De TU Delft laat in een nieuwe update weten dat de beveiliging is uitgebreid en er extra surveillances worden uitgevoerd. Ook wordt gezorgd voor voldoende aanwezigheid van bedrijfshulpverleners.

  De universiteit roept daarnaast op om alert te blijven op verdachte mails.

 • Update 18 maart, 16:30 uur
  De TU Delft en de Universiteit Twente gaan beademingsapparaten maken om tegemoet te komen aan het verwachte tekort van vijfhonderd stuks. Dat vertelde althans professor Diederik Gommers  van het Erasmus Medisch Centrum tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer, live op televisie op woensdag 18 maart.
  Klopt dat? Volgens 3mE-voorlichter Carola Poleij hebben zo’n dertig masterstudenten van klinische technologie een zogenoemde ‘operation air’ opgezet. Ze gaan inderdaad op zoek naar een manier om snel en goedkoop beademingsapparatuur te maken. De plannen zijn alleen nog niet concreet genoeg voor een interview, vertelt Poleij.
  Toch is het idee niet gek, zo blijkt uit een stuk van De Ingenieur. Dat beschrijft hoe 3D-printers worden ingezet om kleppen voor beademingsapparaten te maken. Auto- en vliegtuigfabrikanten zouden hun medewerking al hebben toegezegd. 
   
 • Update 18 maart, 14:55 uur
  Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill. Bij Delta schrijven we momenteel uiteraard volop over corona-gerelateerde zaken. De huidige crisis levert een hoop ellende op, maar hier en daar ook nieuwe wetenschappelijke inzichten. Bijvoorbeeld in hoe onze economische activiteiten zich verhouden tot vervuiling, efficiëntere logistieke processen, nieuwe vormen van werken op afstand, het nut van congressen en ga zo maar door. Delta is op zoek naar dit soort verhalen. Ben je wetenschapper en biedt de huidige situatie je mogelijkheden om zaken te onderzoeken die zich tot nu toe nauwelijks lieten onderzoeken, dan horen wij graag van je. Mail ons!
   
 • Update 18 maart, 14:40 uur
  Stel je voor: je bent internationale student ver van huis en je woont in een studentencomplex zonder huisgenoten. Wie bel je dan voor je medicijnen en boodschappen? Bouwkundestudent Alexandros bedacht een oplossing. Lees hier welke.
   
 • Update 18 maart, 13:35 uur
  Veel studenten verliezen hun bijbaan door de coronacrisis: ze werken in de horeca of hebben een nulurencontract. Sommigen zijn al ontslagen, anderen worden niet meer opgeroepen. De Landelijke Studenten Vakbond vraagt universiteiten en kamerverhuurders om coulance met collegegelden en huren. Lees meer.
   
 • Update 18 maart, 10:30 uur
  Er circuleren momenteel veel phishing mails met nepnieuws over het coronavirus, waarschuwt ict-organisatie SURF. Thuiswerkers moeten goed opletten. De TU Delft waarschuwt vooral voor zogeheten ceo-fraude. Hierbij lijkt het of je een mail ontvangt van je leidinggevende die je verzoekt een betaling te doen, en het liefst met spoed. In de mail of de daarop volgende mails staat dan vervolgens een rekeningnummer waarop je kunt storten. Ook wordt er vaak gevraagd een giftcard te kopen en het kaartnummer door te geven. Deze mails zijn per definitie nep, aldus de TU. Gebruik in geval van betalingen of verzoeken daartoe altijd de interne processen, adviseert de universiteit. In verband met de coronacrisis heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een lijst met voorzorgsmaatregelen voor thuiswerkers online gezet.
   
 • Update 18 maart, 8:45 uur
  De TU Delft adviseert Nederlandse studenten in het buitenland met klem om terug te keren naar huis. “Dit in verband met de toenemende onzekerheid over de situatie in het buitenland en het feit dat in hoog tempo landen hun grenzen aan het sluiten zijn”, schrijft de universiteit in een update op de website.

  Internationale studenten die op uitwisseling zijn bij de TU Delft wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun thuisuniversiteit en af te stemmen of terugkeren naar huis wenselijk is.
  TU-studenten die hierdoor extra reiskosten maken (bovenop de kosten die vergoed worden door hun reisverzekering), kunnen dit laten weten aan hun studieadviseur.

  De universiteit adviseert verder internationale degree-studenten die momenteel hun familie bezoeken in hun thuisland om niet terug te reizen naar Delft en het onderwijs voorlopig op afstand te volgen. Internationale degree-studenten die momenteel in Delft zijn wordt juist geadviseerd om hier te blijven en het onderwijs op afstand te volgen.

 • Update 17 maart, 20:28 uur
  De vereniging van universiteiten heeft besloten dat universiteitsgebouwen dicht gaan voor studenten. Hoewel eerder al was bepaald dat al het onderwijs digitaal zou worden, waren de campussen deels nog open voor iedereen. In Delft gingen de Library, Pulse en onderwijsgebouw 35 aan de Drebbelweg dicht, maar kwamen sommige studenten de afgelopen dagen gewoon naar hun faculteiten om te studeren.
  Wat het VSNU-besluit voor Delft betekent, is momenteel niet geheel duidelijk. De TU deed eerder vanavond een op het eerste gezicht minder vergaande boodschap uitgaan. “Het streven blijft om studenten en het onderwijs zoveel mogelijk te faciliteren, ook daar waar onderwijs op afstand niet mogelijk is”, schreef ze. “Daar waar nodig en mogelijk zullen practica en afstudeeropdrachten zoveel mogelijk doorgang vinden.”
  De TU meldt verder wel dat studieplekken maar ‘zeer beperkt beschikbaar zijn’ en dat studenten geen toegang meer krijgen tot laboratoria waar te weinig toezicht is.
  We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
   
 • Update 17 maart, 20:15 uur
  De universiteiten hebben samen besloten dat medewerkers die nodig zijn voor het organiseren van (afstands-) onderwijs vallen onder de ‘cruciale beroepen’. Dat geldt voor in ieder geval docenten en ict-medewerkers die onderwijssystemen werkend houden. Deze medewerkers kunnen aanspraak maken op kinderopvang.
   
 • Update 17 maart, 18:00 uur
  Brood, bier en zelfs een driegangendiner. Delftse ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten en bezorgen hun waar aan de deur. Bij wie je moet zijn? Je leest het hier.
   
 • Update 17 maart, 17:00 uur
  De TU Delft heeft zojuist aanvullende maatregelen bekend gemaakt rondom promoties. Zoals we eerder al melden, kunnen die doorgaan, maar zonder (veel) publiek. Vaak zullen leden van de promotiecommissie bovendien van afstand inbellen. Daar komen nu de eisen bij dat er naast de promovendus minimaal één promotor en een voorzitter fysiek bij de ceremonie aanwezig moeten zijn.
   
 • Update 17 maart, 16:35 uur
  Eerder beschreven we al hoe een inbelpromotie eraan toe gaat, nu zijn er beelden. Deze foto van een gelukkig gepromoveerde Hamidreza Heydarian deelde de Graduate School vandaag met Delta. Links conrector en hoofd van de Graduate School Peter Wieringa. Heydarian promoveerde op de plaatsbepaling van moleculen met een microscoop.
  promotie_corona_GS_web.jpg
 • Update 17 maart, 15:40 uur
  Delftse studenten zijn hard in de weer om mensen te helpen in deze moeilijke tijden. Lees er alles over in dit artikel en laat je inspireren.
   
 • Update 17 maart, 13:40 uur
  Afgelopen vrijdag was de eerste ‘stille dag’ op de campus. TU Delft TV was erbij en sprak nog aanwezige medewerkers en studenten over de invloed die de nieuwe maatregelen hebben op hun werk en studie. 
   
 • Update 17 maart, 13:20 uur
  Ook de redactie van Delta merkt de gevolgen van de maatregelen tegen corona. Help ons verslag te doen! Lees hier hoe.
   
 • Update 17 maart, 13:15 uur
  Huisfeestjes zijn nu geen goed idee en ook kun je beter niet met zijn vijven op de bank een film kijken. Maar hoe doe je dat als je met 21 mensen in een studentenhuis woont? Lees ons verslag van een bezoek aan een studentenhuis en check vooral de tips onderaan!
   
 • Update 17 maart, 12:00 uur
  Om alle thuisblijvers een hart onder de riem te steken, organiseert Bollywood-dansgroep Sabroseo een online ‘dansen-op-afstand-les’. De les begint dinsdag om 18.15 uur stipt en wordt uitgezonden op Facebook. Leer comfortabel vanuit je eigen huis of studentenkamer de choreografie op het Bollywoodnummer 'Hauli Hauli’. Heb je voorafgaand aan de les vragen, neem dan contact met de organisatie
   
 • Update 17 maart, 10:30mekelweg-lente-web.jpgStille lente - De Mekelweg op een dinsdagochtend. De bomen staan in volle bloei, maar het fietspad blijft leeg. Het geeft een vreemd gevoel wanneer een pandemie samenvalt met het begin van de lente. Het deed Delta-redacteur Jos Wassink denken aan de titel Silent Spring – het boek van bioloog Rachel Carson dat waarschuwde tegen de gevaren van pesticiden en zo het begin vormde van de milieubeweging. 
   
 • Update 16 maart, 20:30 uur
  Nu veel medewerkers thuiswerken en studenten vanuit huis studeren, is het de vraag of de ict-systemen van de TU Delft dat aankunnen. Vooralsnog is daarop het antwoord ‘ja’, vertelt Rob van Laar, manager van het shared service centre. “We monitoren de boel en schakelen bij waar belastingen zitten”, vertelt hij. “Dat gaat vrij goed. Ik hoor weinig klachten van dingen die niet werken.”
  Hoe gaat dat verder als steeds meer onderwijs daadwerkelijk online zal verlopen? Veel is nu immers nog in voorbereiding. En ook de afdeling ICT heeft te maken met uitval door ziekte en met mensen die vanuit huis moeten werken met kinderen erbij. Van Laar vertelt dat het ict-systeem van de TU Delft ‘heel veel capaciteit’ heeft. Wel wordt het een uitdaging als dat straks te maken krijgt met heel andere belastingen dan normaal. “Als het onderwijs straks is opgenomen en het wordt verstuurd, hoe gaat het dan? Nu is het nog heel rustig en het systeem kan veel aan, maar zien is geloven.”
  Van Laar wil medewerkers nog eens op het hart drukken geen gebruik te maken van thuiswerkomgeving Citrix. De TU Delft heeft daarvoor maar een beperkt aantal licenties en wil die reserveren voor medewerkers die niet zonder kunnen, zoals we eerder al schreven in deze blog.

 • Update 16 maart, 17:00 uur
  De Graduate School meldt dat promoties uitgesteld kunnen worden. Ze komt daarmee tegemoet aan ongerustheid bij betrokkenen. Lees hier meer.

 • Update 16 maart, 14:45 uur
  Het was een druk weekend voor de medewerkers van Teaching & Learning Support. Ze hebben doorgewerkt om vragen te beantwoorden van docenten die lesmateriaal online wilden zetten met Brightspace, zegt Vera Scheepens, coördinator Teaching & Learning Support van de TU Delft.
  Hoewel de meeste docenten al werken met het online educatie platform, is het gebruik onder druk van de coronamaatregelen sterk toegenomen. Vorige week verschenen al oproepen om zo snel en volledig mogelijk over te stappen op afstandsonderwijs.
  “Mensen willen pdf’s online zetten, Youtube-links delen, een zelfgemaakte videoregistratie uploaden of een Powerpoint-presentatie inbouwen”, zegt Michel Beerens, hoofd van het New Media Centre van de TU Delft. Hij had een toename van collegeregistraties verwacht, bovenop de circa 2.500 per jaar. Maar in plaats daarvan lijken docenten er de voorkeur aan te geven om ander lesmateriaal online te zetten.
  Kunnen achterstanden in de leerstof voorkomen worden? Scheepens doet daar geen uitspraak over. Wel ziet ze dat studenten, docenten en ondersteunend personeel  ‘positief en welwillend’ werken om het onderwijs op gang te houden.
   
 • Update 16 maart, 11:45 uur
  De TU Library en de bibliotheek van de faculteit Bouwkunde zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 - 12.00 uur geopend voor het lenen en retourneren van boeken. De digitale collectie van de Library blijft beschikbaar en dienstverlening zal zoveel mogelijk online worden voortgezet. Voor vragen is de Library bereikbaar per mail (library@tudelft.nl) of telefonisch (015-278 5678).
   
 • Update 16 maart, 09:55 uur
  Wetenschapsfinancier NWO houdt even geen interviews met aanvragers van onderzoeksbeurzen. Door de coronacrisis zitten de aanvragers wellicht een paar maanden langer in spanning. “NWO heeft besloten met onmiddellijke ingang de interviewrondes voor de lopende subsidierondes, zoals de Vidi, op te schorten”, staat op de website. “Iedereen die een uitnodiging heeft gekregen om geïnterviewd te worden, krijgt de komende dagen hierover persoonlijk bericht.” Vergaderingen van beoordelingscommissies gaan in principe wel door, maar dan op afstand: de leden komen niet bij elkaar. Misschien worden nieuwe aanvraagrondes uitgesteld. Dat moet de komende dagen duidelijk worden.
  “NWO realiseert zich terdege dat het uitstellen en opschorten van toekenningen en het vertraagd opstarten van nieuwe rondes gevolgen kan hebben voor aanvragers”, schrijft de organisatie, “maar ziet gezien de huidige omstandigheden geen andere mogelijkheid.” Uiteraard heeft ook NWO haar grote evenementen afgelast.
   
 • Update 15 maart, 21:10 uur
  Medewerkers en studenten die maandag ondanks de maatregelen toch naar de campus komen, moeten hun eigen eten meenemen. De TU Delft meldt dat naar aanleiding van de nieuwe maatregelen alle horeca op de campus per direct zal worden gesloten.
   
 • Update 15 maart, 20:30 uur
  De TU Delft moet op zoek naar ‘creatieve oplossingen’ nu de scholen dichtgaan. Dat schrijft de universiteit in een reactie op de nieuwe maatregelen tegen corona die het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt. De TU zegt  zich te realiseren dat deze ‘extra belastend kunnen zijn voor ouders met kinderen’. Ze wil ouders ‘maximaal tegemoet komen’ terwijl (online) onderwijs, onderzoek en ondersteuning doorgaan. Medewerkers worden geacht ‘een goede en reële balans tussen thuiswerken en de zorg voor de kinderen’ te zoeken. Het aanpassen van werktijden kan een optie zijn, in overleg met de leidinggevende. Wie op korte termijn geen oplossingen kan vinden, kan aanspraak maken op calamiteiten- en/of buitengewoon verlof. Ook dat moet in overleg met de leidinggevende.
   
 • Update 15 maart, 14:25 uur
  De Leidse rector magnificus Carel Stolker doet op Twitter een dringende oproep aan alle studenten om kroegen te mijden en geen huisfeesten te organiseren. Zo kunnen ze volgens Stolker helpen de coronacrisis te bestrijden. De Delftse rector Tim van der Hagen sluit zich bij Stolkers oproep aan, blijkt uit zijn retweet. Eerder zei de Delftse vice-rector Rob Mudde al hetzelfde in een interview met Delta. 
  tweet_corona_stolker.JPG

   
 • Update 14 maart, 20:50 uur
  De TU Delft heeft haar reisbeleid aangescherpt. Studenten mogen tot nader order geen studiegerelateerde reizen maken of boeken. Medewerkers mogen voor het werk niet naar landen die rood of oranje gekleurd zijn door het ministerie van buitenlandse zaken, of naar gebieden die het RIVM tot risicogebied heeft verklaard. Voor reizen naar gele of groene gebieden geldt dat de leidinggevende toestemming moet geven.
   
 • Update 14 maart, 11:45 uur
  Om het online onderwijs van de komende weken mogelijk te maken, biedt de TU Delft dit weekend extra ondersteuning aan docenten. Een helpdesk, zogenoemde learning developers en functioneel beheerders zullen de docenten helpen bij het omzetten van offline naar online onderwijs. Docenten kunnen mailen naar brightspace@tudelft.nl met verzoeken om online leermiddelen, technische vragen en didactisch advies. De TU heeft ook een handleiding online gezet met tips voor lesgeven en leren op afstand.
  Lees ook: 
  Zo ziet online onderwijs er de komende weken uit
   
 • Update 14 maart, 11:35 uur
  Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen een antilichaam te hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit schrijven onze collega’s van Erasmus Magazine.
  Het werkzame antilichaam is een wereldprimeur en kan helpen bij opsporing en preventie van het coronavirus (COVID-19) dat de huidige pandemie veroorzaakt. Testen van het antilichaam op mensen duurt volgens de wetenschappers nog maanden.
  De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt inmiddels ter beoordeling bij vakgenoten klaar voordat het wordt gepubliceerd in Nature.
   
 • Update 14 maart, 9:30 uur
  Studenten mogen wegens corona de komende twee weken niet naar college. Onderwijs moet digitaal. Hoe lost de TU Delft dit op? Vice-rector magnificus Rob Mudde legt het uit. Je leest het hier.
   
 • Update 14 maart, 9:00 uur
  De TU Delft roept medewerkers op om zo min mogelijk gebruik te maken van de Citrix-werkomgeving als ze thuis werken. De universiteit heeft slechts een beperkt aantal licenties en wil die reserveren voor mensen die Citrix echt nodig hebben. De meeste medewerkers kunnen daar ook buiten, stelt de universiteit, die een thuiswerkinstructie online heeft gezet. Daarin raadt de TU Delft webmail aan voor e-mail en Webdrive voor het openen van bestanden op TU-servers. Bellen en vergaderen kan met Skype for Business, dat op alle TU-laptops is geïnstalleerd.
   
 • Update 13 maart, 18:00 uur
  We stoppen voor nu met deze liveblog, maar melden ons natuurlijk bij nieuws. 
   
 • Update 13 maart, 17:50 uur
  Eén van de grootste feesten van het Delfts Studenten Corps, de Kriminele, is afgelast wegens corona. Het driedaagse evenement zou volgende week plaatsvinden. Hoe gaan studentenverenigingen verder om met de coronacrisis? Je leest het hier.

 • Update 13 maart, 17:40 uur
  De TU Delft Library is dicht voor studenten, maar open voor medewerkers. De openingstijden van het gebouw waarin ook Delta zit, blijken te zijn verkort. Het pand is de komende tijd open tussen 8:00 uur en 18:00 uur.

 • Update 13 maart, 14:45 uur
  Hoe ziet dat eruit, een lege campus? Bekijk onze fotoreportage elders op de website.

 • Update 13 maart, 13:45 uur
  Het Master Event, dat stond gepland voor 26 maart in de Aula, is afgelast. Dat staat op de website van het evenement, dat is bedoeld om studenten kennis te laten maken met de masteropleidingen van de TU Delft. De universiteit onderzoekt de mogelijkheid om het Master Event online te organiseren op dezelfde dag en vraagt geïnteresseerden om de website in de gaten te houden.

 • Update 13 maart, 12:45 uur
  De Cirfood-locatie in de Aula hanteert momenteel een strikt deurbeleid. Er mogen maximaal honderd personen tegelijkertijd in het grote bedrijfsrestaurant aanwezig zijn. Bij beide in- en uitgangen monitoren TU Delft-medewerkers de doorgang. Het assortiment is verkleind.
  cirfood_corona_aula.jpg

 • Update 13 maart, 11:45 uur
  Team IP Delft, dat het introductieprogramma voor internationale studenten organiseert, host vrijdagmiddag een live ‘Instagram get-together’. Het team wil studenten aanmoedigen om vooral thuis te blijven en de situatie met een positieve blik te blijven bekijken. Een student-assistent zal tijdens het online feestje eten koken en live met studenten in gesprek gaan. Inschakelen kan vanaf 17:00 uur via het Instagramaccount van IP Delft.

 • Update 13 maart, 11:00 uur
  Studenten mogen niet de dupe worden van de coronacrisis, vinden studentenorganisaties LSVb en ISO. De LSVb roept de universiteiten en hogescholen op om de aanwezigheidsplicht te schrappen en extra herkansingsmogelijkheden te bieden. “De grootste zorg voor nu is studievertraging. Daarover zijn we met het ministerie in gesprek. Een jaar uitloop is voor veel studenten niet te betalen”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. De zorg wordt gedeeld door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Met een paar weken thuiswerken kun je nog wel creatief omgaan”, zegt voorzitter Kees Gillesse. “Maar als deze situatie langer gaat duren kom je in de knel met tentamens, een bindend studieadvies of een afstudeerproject.” (HOP)

  Lees ook: Studievertraging door corona: wat nu?

 • Update 13 maart, 10:45 uur
  Library_corona_MvdV.jpg

  Benieuwd hoe de campus erbij ligt? Onze verslaggever is nu op pad voor een uitgebreide fotoreportage, die we later vandaag zullen publiceren. 

 • Update 13 maart, 10:25 uur
  Studium Generale heeft zojuist laten weten dat ze al haar activiteiten tot 1 april staakt. Lezingen, voorstellingen en symposia gaan tot die datum niet door.

 • Update 13 maart, 10:15 uur
  Aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan de lessen vandaag door, ondanks het uitdrukkelijke verzoek van het kabinet om er tot 1 april mee te stoppen. Alleen de grote hoorcolleges zijn afgelast. Donderdag 12 maart hebben hogescholen en universiteiten de vraag gekregen of ze per direct en tot in ieder geval 1 april het onderwijs op hun campussen willen stoppen. Voor zover bekend zijn alle instellingen ermee akkoord, behalve de HvA. Die wil vandaag gebruiken om het stilleggen van al het onderwijs ‘netjes voor te bereiden’. Na vandaag staakt de hogeschool alsnog alle lessen. (HOP)

 • Update 13 maart, 10:00 uur
  De universiteiten, ook de TU Delft, zullen de komende weken zoveel mogelijk online onderwijs geven. Dat wordt een taaie klus, zo blijkt uit deze blog van Willem van Valkenburg, Executive Director van de TU Delft Extension School. Momenteel heeft de Extension School ongeveer 150 online cursussen en ontwikkelt ze ongeveer dertig nieuwe per jaar, schrijft Van Valkenburg. Als al het onderwijs helemaal digitaal moet op een dergelijke uitgebreide manier, dan wordt dat ingewikkeld, blijkt uit zijn verhaal.
  Hij wijst erop dat het belangrijk is dat docenten nu wel dezelfde tools gaan gebruiken, anders zullen studenten snel gefrustreerd raken, verwacht hij. De TU Delft heeft die tools in huis, schrijft Van Valkenburg. Hij denkt dat docenten die gewend zijn grote hoorcolleges te geven beter niet kunnen overstappen op
  online video. “Powerpoint met stem, een discussiebord voor vragen en online kantoortijden zijn in deze situatie wellicht een veel betere optie.” Hij adviseert ze de kennis en expertise van de onderwijsondersteuning te gebruiken.

 • Update 13 maart, 8:30 uur
  Vandaag is de eerste dag dat studenten niet naar colleges en tentamens kunnen op de campus van de TU Delft. Gebouwen als de TU Delft Library zijn dicht. Medewerkers kunnen daar wel naartoe. Schoonmakers en de facilitaire dienst blijven op hun posten. Communicatiedirecteur Joost Ravoo vraagt medewerkers en studenten om begrip voor elkaar en voor afwijkende situaties. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie en soms is die nog niet duidelijk. Hij adviseert studenten Brightspace in de gaten te houden.

 • Update 12 maart, 23:45 uur
  De TU Delft Library en onderwijsgebouw Pulse sluiten net als het Science Centre en X per direct de deuren voor bezoekers. Wat deze maatregelen betekenen voor het personeel is momenteel onduidelijk.

 • Update 12 maart, 23:35 uur
  Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft vraagt alle medewerkers en studenten om zich flexibel op te stellen. In een e-mail donderdagavond laat, zegt het cvb zich te realiseren dat de eerder aangekondigde maatregelen ‘zonder meer ingrijpend zijn’. Het bestuur doelt onder meer op het inzetten op zoveel mogelijk online onderwijs, nu al het onderwijs op de campus wordt gestaakt. “Van alle collega’s, studenten en bezoekers van de TU Delft worden grote en onverwachte extra inspanningen gevraagd”, schrijft het cvb. Het wordt een ‘uitdaging om alles op korte termijn te regelen’. “Wij rekenen op ieders begrip en gaan ervan uit dat we hier samen de schouders onder zullen zetten.”

 • Update 12 maart, 22:45 uur
  In tegenstelling tot eerdere berichten vindt er vanaf 13 maart tot in elk geval 31 maart geen fysiek onderwijs plaats aan de TU Delft. Dat geldt voor colleges en tentamens. De universiteit streeft er de komende weken naar om zoveel mogelijk digitaal onderwijs te geven. De TU laat weten dat verdere instructies zullen volgen. Studenten moeten daarvoor Brightspace in de gaten houden.

 • Update 12 maart, 21:40 uur
  Eerder vanavond werd bekend dat de hogescholen en universiteiten zich scharen achter het advies van het kabinet en de rest van de maand helemaal geen fysiek onderwijs geven. Het eerder door de TU Delft aangekondigde beleid is milder: kleinere colleges zouden gewoon door kunnen gaan. Of de TU nu ook een strikter beleid zal gaan voeren, is nog niet bekend.

 • Update 12 maart, 20:25 uur
  Gaat mijn college nou door of niet? Check daarvoor Brightpace, adviseert de TU. Bij verdere vragen moeten studenten contact opnemen met hun faculteitssecretaris of docent.

 • Update 12 maart, 20:10 uur
  Ondanks dat onderwijsactiviteiten met meer dan honderd personen niet zijn toegestaan, komt de aanwezigheidsplicht voor studenten niet te vervallen. De TU gaat er wel soepel mee om. “Voor alle studenten geldt nog steeds het advies om thuis te blijven bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wie zich ernstig zorgen maakt over zijn of haar gezondheid en daarom niet naar de campus kan komen, kan rekenen op begrip”, aldus directeur communicatie Joost Ravoo.
  Tot eind maart geplande evenementen worden nu door het crisisteam geanalyseerd. Ravoo: “Evenementen waar we honderd of meer bezoekers verwachten, worden geannuleerd of gaan door in een andere vorm. Denk hierbij aan het Masterevent op 26 maart, dit kan eventueel online plaatsvinden.”

 • Update 12 maart, 19:30 uur
  De TU sluit X en het Science Centre per direct. Op andere plekken geldt dat er niet meer dan honderd mensen tegelijk aanwezig mogen zijn. Lees hier welke andere corona-maatregelen de TU neemt.
   
 • Update 12 maart, 18:50 uur
  Studium Generale gelast meerdere evenementen af. Zo gaat op 24 maart de lunchlezing over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten niet door vanwege reisrestricties. Op diezelfde dag stond in het Science Centre de mede door Studium Generale georganiseerde dag Psychosium op de planning. Tijdens dit symposium zouden hoogleraren, psychiaters en ervaringsdeskundigen praten over onderwerpen als burn-out en middelenmisbruik. De organisatie hoopt dat de bijeenkomst kan worden verzet.
   
 • Update 12 maart, 18:30 uur
  Via Instagram laat faculteitscafé De Bouwpub (Bouwkunde) weten de richtlijnen van het RIVM te volgen en voorlopig zijn deuren te sluiten. Omdat er op de donderdagmiddagborrel in PSOR Café (Civiele Techniek & Geowetenschappen) minder dan honderd mensen komen, blijft dat vanavond open. Dit meldt het café op haar Facebookpagina. Wel wordt aan iedereen die last heeft van ziekteverschijnselen gevraagd om thuis te blijven. Dit geldt ook voor barpersoneel en andere medewerkers.
   
 • Update 12 maart, 17:40 uur
  Op sportcentrum X gaan vooralsnog alle voor vanavond geplande activiteiten door. Het in de Aula geplande Veritas-Forum Big Stuff: is there meaning in the universe? is omwille van de aangescherpte regels wel afgelast. Dit laat de organisatie via Twitter weten.
   
 • Update 12 maart, 16:30 uur
  Het centrale crisisteam van de TU Delft zal op ‘zeer korte termijn’ bekend maken wat de consequenties zijn van de nieuwe landelijke maatregelen.
   
 • Update 12 maart, 15:30 uur
  Het kabinet zegt nu ook: doe hoorcolleges zoveel mogelijk online, vermijd groepen van meer dan honderd mensen, werk zoveel mogelijk thuis. Maar universiteiten kunnen open blijven.
   
 • Update 12 maart, 14:30 uur
  Vanwege het coronavirus staakt het Erasmus MC met ingang van vrijdag alle onderwijsactiviteiten, inclusief toetsen. Dit meldt Erasmus Magazine. De maatregel geldt ook voor Rotterdamse onderwijsactiviteiten van de joint degree-opleidingen met de TU Delft en Universiteit Leiden. 
   
 • Update 12 maart, 12:50 uur
  De TU Delft onderzoekt of al het onderwijs online kan worden gegeven, meldt ze op de website . “De ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland gaan heel hard”, schrijft ze. “Net als velen van jullie maken wij ons hier serieuze zorgen over.”
  Met het overstappen naar volledig online onderwijs wil de TU ‘de continuïteit van onderwijs en onderzoek voor studenten en medewerkers’ borgen zonder de deuren helemaal te moeten sluiten. Het is niet duidelijk wanneer de TU een definitieve beslissing zal nemen. Ze meldt wel dat ze die in overleg met andere universiteiten zal nemen.

Bel het algemene TU Delft telefoonnummer 015 278 9111 als je vragen hebt die niet tussen de veelgestelde vragen staan. Heb je een specifieke vraag in relatie tot je werk of studie en het coronavirus, dan kun je ook terecht bij je leidinggevende of bij de faculteitssecretaris van je faculteit of je directeur.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe