Overslaan en naar de inhoud gaan

De proef van de TU Delft Library met extra lange openingstijden tijdens de afgelopen tentamenperiode was ‘een groot succes’.

Om half één ’s nachts zaten er gemiddeld meer dan honderd studenten in de bibliotheek. Dat blijkt uit tellingen die in de tweede week van de tentamenperiode, van 31 oktober tot en met 6 november, ieder uur zijn gehouden. Kees Schouten, manager customer services van de TU Delft Library, spreekt daarom van een groot succes.

Tijdens de tentamenperiode ging de bieb iedere dag een uur eerder open en twee uur later dicht. Dat betekende dat studenten er doordeweeks tussen 8.00 uur en 2.00 uur en in de weekeinden tussen 9.00 en 24.00 uur terecht konden. Tijdens die extra uren was de hele bieb open en waren er twee student-medewerkers en één bewaker aanwezig voor hulp en toezicht.

Het goedkoopste scenario – alleen langer open tijdens tentamenperiodes – kost 150 duizend euro per jaar. Een ander en duurder scenario is om altijd om 8.00 uur te openen en drie sluitingstijden te hanteren. Maar het liefst zouden de library-medewerkers kiezen voor de meest uitgebreide optie: ruimere openingstijden en dat op alle dagen van het jaar.

Dat laatste scenario kost jaarlijks 300 duizend euro. “Sowieso hebben we geen geld, dus we moeten in overleg met het college van bestuur”, vertelt Schouten. Hij denkt dat er wellicht geld kan komen uit het verkorten van de openingstijden van bepaalde faculteitsgebouwen. De medewerkers moeten dan wel in de TU Library kunnen zitten.

De bibliotheek zit in de tentamenperiodes niet helemaal vol, maar veel scheelt het niet op de piekmomenten tussen 14.30 en 16.30 uur. Dan zijn er meer dan zevenhonderd studenten binnen. Officieel zijn er negenhonderd werkplekken, maar Schouten zegt erbij dat het onprettig zou werken als die allemaal bezet zouden zijn.
Een vergelijking tussen bezoekersaantallen in de tentamenperiode van juni en die van oktober/november blijkt dat de library beter bezocht wordt. Die stijgende lijn is volgens Schouten al zichtbaar vanaf het moment dat de bibliotheek officieel een learning centre werd. In januari komt er nog een pilot.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe