Campus

Lezing over xtc bij Cultuur

Xtc. Iedereen kent het, of je het zelf hebt gebruikt of niet. Maar wat doet deze drug met je lichaam? En hoe kom je aan dat blije gevoel? Neurowetenschapper Jerome Herpers legt het vanavond uit tijdens een lezing bij Cultuur.

Neurowetenschapper Jeroen Herpers is bezig met een promotietraject over visual learning in Leuven. Hij onderzoekt bij apen het effect van het beloningssignaal dopamine op het leren onderscheiden van minimale verschillen tussen visuele stimuli. Bij het ene plaatje krijgt de aap en beloning in de vorm van dopamine en bij de andere niet. Het effect van neurotransmitters op perceptie speelt ook bij xtc een rol.


“Ik geef de lectures via Unity”, vertelt hij. Deze vrijwilligersorganisatie geeft voorlichting over drank en drugs. “Ik was ooit op een festival waar zij voorlichting gaven. De mensen in de zaal waren verbaasd over hoe xtc werkt in je hersenen. Ik was juist verbaasd dat zij dit niet wisten maar de drug toch gebruikten.” Herpers besloot vrijwilliger te worden.


“Mensen denken dat ze weten hoe xtc werkt, maar hebben vaak dingen fout. Zo denken ze vaak dat xtc een mengsel is van MDMA en speed in pilvorm. Dat is niet zo: de speed zit er in het overgrote deel niet in (78,1% van de geteste pillen bevat alleen MDMA; Trimbos 2017). Xtc is MDMA in pilvorm. Dat een pil veel heftiger kan voelen en poeder meer mellow, komt doordat een pil in een keer wordt opgenomen en het poeder meer geleidelijk. De werkzame stof is hetzelfde.”


Symptomen herkennen

Naast dit soort feitjes zal hij het hebben over de effecten en gevaren van de drug. “Ik leg uit hoe oververhitting en watervergiftiging werkt in de hersenen en je lichaam en hoe je de symptomen kunt herkennen. Dit zijn namelijk de belangrijkste oorzaken van overlijden bij xtc-gebruik.”


“Verder leg ik uit hoe xtc werkt: door xtc komt er veel meer serotonine dan normaal vrij in je hersenen. Om deze overvloed uit te balanceren worden er receptoren afgebroken. De receptoren hebben tijd nodig om terug te groeien. Hierdoor komt de dinsdagdip: de kater die drie dagen later pas aankomt. Als je het te vaak gebruikt, worden de effecten minder en worden de katers groter. Wij raden aan om zo’n zes tot acht weken rust te houden. Als je het elke week doet, gaan er meer receptoren kapot dan terug kunnen groeien en kun je op een gegeven moment wel twintig pillen naar binnen gooien, maar voel je niks meer.”


Sowieso raadt Herpers aan om je te houden aan de adviesdosering van 1 tot 1,5 milligram per kilo lichaamsgewicht en dit te verdelen over de avond. “Veel mensen vinden 300 tot 500 milligram normaal, maar dankzij de manier waarop de drug werkt in de hersenen heeft het geen zin om meer dan de adviesdosering te nemen. De positieve effecten, zoals een verliefd ‘alles-is-mooi’-gevoel, worden boven deze dosering niet sterker en de negatieve effecten en gevaren op de korte en lange termijn worden alleen maar groter.”


Iets waar Herpers het vanavond niet over gaat hebben, is dat xtc ook wordt gebruikt bij behandelingen van een post-traumatische stress stoornis (PTSS). “Het effect van MDMA is dat emoties losgekoppeld worden van herinneringen. Zo kan over de traumatische ervaring gepraat worden en kan het in perspectief geplaatst worden. Dit gebeurt bij mensen die uitbehandeld zijn met de gangbare therapieën. De eerste trial had een slagingspercentage van 80 procent, de tweede trial 60 procent en de derde trial wordt binnenkort gestart met 300 proefpersonen. Als ook die slaagt, zou MDMA een legale behandeling voor PTSS kunnen worden in 2021.”


Niet alleen in de psychiatrie is het goed als MDMA wordt gelegaliseerd, ook als recreatief gebruik hoopt Herpers dat het legaal wordt. “De dosis van de drug is belangrijk. Als het gelegaliseerd is, weet je wat je koopt. In Nederland heb je een mooie testservice waar je drugs kunt laten testen, maar in de praktijk blijkt dit voor veel mensen te veel moeite. Ik hoop dat het meer geaccepteerd wordt, en dat er daardoor meer regulering en voorlichting komt. Het is goed als mensen inzien dat niet alleen alcohol en tabak gelegaliseerd kunnen worden en dat de ‘war on drugs’ niet effectief is voor het inperken van de gevaren van drugs voor de samenleving.”


Vanavond is de lecture bij Culture. De deuren gaan om 19.45 uur open en misschien dat de ruimte te klein is voor iedereen die geïnteresseerd is (op het moment van schrijven meer dan 800), dus kom op tijd. 


Update: het evenement is verplaatst naar room B in de Aula, waar meer plek is.


Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.