Plantmodellen Beijerinck TU Delft Delta

Op zoek naar het erfgoed van de TU viel het oog van Delta-redacteur Roos van Tongeren op de negentiende-eeuwse modellen van planten in het Science Centre.

Bovenop de kast in de werkkamer van Martinus Beijerinck staan ze, deze plantmodellen van producent Brendel. De oudste stammen uit 1870. Ze werden gemaakt omdat lesgeven aan de hand van modellen duidelijker was dan werken met afbeeldingen. Naast deze plantmodellen heeft de TU de enige complete Brendelcatalogus, waaruit de plantmodellen werden besteld. Deze catalogus uit het jaar 1913-1914 is niet groter dan een A5-schriftje, maar toch zo bijzonder dat de directeur van de botanische tuinen van Berlijn alleen hiervoor helemaal naar Delft afreisde.

'Het kost mij minstens drie uur om ze weer in elkaar te zetten'

Sommige modellen zijn gemaakt van papier-maché, andere van bakeliet, de voorloper van plastic. De voetjes verklappen hoe oud ze zijn: de ronde houten zijn het oudst, de vierkante wat nieuwer en de groene vierkante het nieuwst. Ze bestaan uit verschillende onderdelen en kunnen geheel uit elkaar worden gehaald. "Maar dat doe ik niet meer", vertelt Lesley Robertson, conservator van de kamer van Beijerinck. "Het kost mij minstens drie uur om ze weer in elkaar te zetten." De kamer van Beijerinck is alleen te bezichtigen op afspraak, maar wordt vanaf het einde van dit jaar algemeen toegankelijk tijdens de openingsuren van het Science Centre.

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.