Overslaan en naar de inhoud gaan
Plantmodellen Beijerinck TU Delft Delta

Op zoek naar het erfgoed van de TU viel het oog van Delta-redacteur Roos van Tongeren op de negentiende-eeuwse modellen van planten in het Science Centre.

Bovenop de kast in de werkkamer van Martinus Beijerinck staan ze, deze plantmodellen van producent Brendel. De oudste stammen uit 1870. Ze werden gemaakt omdat lesgeven aan de hand van modellen duidelijker was dan werken met afbeeldingen. Naast deze plantmodellen heeft de TU de enige complete Brendelcatalogus, waaruit de plantmodellen werden besteld. Deze catalogus uit het jaar 1913-1914 is niet groter dan een A5-schriftje, maar toch zo bijzonder dat de directeur van de botanische tuinen van Berlijn alleen hiervoor helemaal naar Delft afreisde.

'Het kost mij minstens drie uur om ze weer in elkaar te zetten'

Sommige modellen zijn gemaakt van papier-maché, andere van bakeliet, de voorloper van plastic. De voetjes verklappen hoe oud ze zijn: de ronde houten zijn het oudst, de vierkante wat nieuwer en de groene vierkante het nieuwst. Ze bestaan uit verschillende onderdelen en kunnen geheel uit elkaar worden gehaald. "Maar dat doe ik niet meer", vertelt Lesley Robertson, conservator van de kamer van Beijerinck. "Het kost mij minstens drie uur om ze weer in elkaar te zetten." De kamer van Beijerinck is alleen te bezichtigen op afspraak, maar wordt vanaf het einde van dit jaar algemeen toegankelijk tijdens de openingsuren van het Science Centre.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe