Wetenschap

Leuk bedacht: Het idee

Medicijnen worden regelmatig van de markt gehaald omdat ze bij sommige mensen hartritmestoornissen veroorzaken of zelfs hartstilstanden. Stel dat een medicijn bij een op de duizend mensen zorgt voor hartproblemen, dan is het heel goed mogelijk dat dit bijeffect tijdens klinische trials niet wordt opgemerkt.

Door hartcellen op een silicium chip te laten groeien en bloot te stellen aan medicijnen kunnen deze bijeffecten in een veel eerder stadium ontdekt worden. Hoogleraar micro-elektronica prof. Ronald Dekker (EWI) werkt aan zo’n chip, de Cytostretch. “Met de Cytostretch kunnen we de cardiotoxiciteit meten bij personen met een bepaalde genetische aanleg voor hartproblemen en voorkomen dat mensen bij bosjes neervallen”, zegt Dekker, die tevens werkzaam is bij Philips.

Eerste tests
In 2010 vertelde Dekker aan Delta dat hij een eerste prototype gereed had. Hij had hem gemaakt samen met stamcelbiologen van het Leiden Universitair Medische Centrum en het bedrijf Pluriomics. Hartcellen wilden er echter nog niet op groeien en de elektrodes om de elektrische signaaltjes van de hartcellen mee te meten moesten ook nog ontwikkeld worden.

Inmiddels heeft Dekker de eerste tests met hartspiercellen achter de rug. Hij heeft daarvoor elektrodes gemaakt die tot vijftig procent kunnen uitrekken en zo kunnen meebewegen met het ritme van de hartspiercellen. Technische gezien een grote uitdaging. Stamcelbiologen uit Leiden slaagden er intussen in om stamcellen op de chip uit te laten groeien tot hartcellen. “We bootsen echt een orgaan in zijn meest elementaire vorm na op een chip.”

De chip kan hartspiercellen ook actief uitrekken. Zodoende kan onderzocht worden wat het effect is van nieuwe medicijnen op het hart wanneer men actief is. Tijdens het sporten rekken de hartspiercellen immers ook continu uit.

Maar echte metingen aan de toxiciteit van medicijnen laten nog op zich wachten. “Het onderzoeksproject verloopt met horten en stoten. We kruipen langzaam vooruit. Zo gaat dat in technologieland. Het is nu wachten tot we een project goedgekeurd krijgen zodat we samen met onderzoekers uit Leiden die laatste stappen kunnen zetten.”

Op termijn hoopt Dekker dat gekweekte hartspiercellen op een chip ook nog iets heel anders kunnen, namelijk implantaten voorzien van stroom. Maar dat is verre toekomstmuziek.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.