Leuk bedacht


Het idee
Het leek zo’n goed idee; het netwerkmodel dat de uitslagen van voetbalwedstrijden voorspelt. Hoogleraar intelligent systems Rob Kooij (EWI) legt vooral netwerken in cybercrime bloot met zijn modellen.

Maar in 2008 maakte hij met zijn collega dr.ir Almerima Jamakovic een rekenmodel dat voetbalcoaches kan helpen bij het samenstellen van ultieme voetbalteams. Als input gebruikt het model alle teamsamenstellingen en wedstrijduitslagen van Oranje sinds Nederlands eerste interland tegen België, in 1905. Het model berekent hoe succesvol combinaties van spelers zijn op basis van behaalde resultaten in het verleden. Door dit model uit te breiden naar andere landen kunnen we voorspellen welk land een wedstrijd gaat winnen, dacht Kooij. In het voorjaar van 2010 – vlak voor het WK in Zuid Afrika - vertelde hij aan Delta dat hij op het punt stond om een projectvoorstel in te dienen bij de UEFA (Union of European Football Associations).

De deceptie
Twintigduizend euro hoopte Kooij bij de voetbalbond los te peuteren voor zijn vervolgproject. “Met tien A-viertjes ben ik naar hun hoofdkantoor in Zwitserland gegaan. Maar ze gaven me niets. Onbegrijpelijk vond ik dat. Nu snap ik het wel. Ze zijn daar meer geïnteresseerd in sociologische onderwerpen. Als mijn onderzoek ging over het belang van vrouwenvoetbal in de Flevopolder, had ik meer kans gemaakt.”

Hoe nu verder?
Het voetbalmodel was voor die tijd een interessante wiskundige exercitie, aldus Kooij. “Vier jaar geleden was het onderzoek met big data nog niet zo wijdverbreid. Maar nu kan elke veertienjarige van het internet een tooltje plukken en data analyseren. Ik zie het nut er niet zo van in om er nu nog verder aan het voetbalmodel te werken. Ik weet niet eens meer waar ik het heb liggen. Of mijn handen toch niet een beetje jeuken met het WK in het vooruitzicht? Ja een beetje. Ik vond het leuk om met het interface te spelen. Je kon allerlei leuke weetjes achterhalen. Hoe vaak hebben Sneijder, Van der Vaart, Robben en Van Persie samen in het veld gestaan en welk percentage van die wedstrijden hebben ze gewonnen? Dat soort dingen. Echt goed voorspellen welk land een wedstrijd wint, zou het model nooit kunnen. De toepasbaarheid is wat dat betreft ver gezocht. Een dobbelsteen en wat gezond verstand werken bijna net zo goed. Zo gok ik dat dit WK gewonnen gaat worden door Brazilië of Argentinië. WK’s worden meestal gewonnen door een land van het continent waar de cup plaatsvindt. Ik hoop dat Argentinië wint omdat ik fan ben van Lionel Messi.”