Onderwijs

Kort Nieuws – Delta 6

Prins Friso
De leden van het Delftsch Studenten Corps (DSC) leven mee met de Koninklijke familie nu prins Johan Friso in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Dat laat Rutger Rozendaal, president van de senaat, weten. Prins Friso studeerde tussen 1988 en 1994 luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. In die tijd was hij lid van het corps. De secretaris van het DSC heeft namens de vereniging een blijk van medeleven gestuurd aan het koninklijk huis. Verder volgen de leden het nieuws over de prins op de voet. Rozendaal: “Prins Friso heeft een heel mooie tijd gehad bij onze vereniging en we zijn er heel trots op dat hij bij het DSC heeft gezeten. Daarom wordt er bij ons veel over dit hele vervelende en schokkende nieuws gesproken onder de leden.” Het corps heeft besloten voorlopig geen activiteiten te schrappen of aan te passen.


Honours Summer School

De TU Delft, Universiteit Utrecht en McKinsey komen met een nieuw initiatief: de Netherlands-Asia Honours Summer School. Grotendeels bekostigd door het bedrijfsleven en universiteiten, krijgen ambitieuze en excellente studenten de kans om deel te nemen aan een vierweekse Summer School aan de Chinese University of Hong Kong. Tijdens dit traject wordt in teams van studenten gewerkt aan case studies die betrekking hebben op de samenwerking tussen Nederland en China. Aansluitend op de Summer School volgt een business week in Shanghai, waarin kennis wordt gemaakt met Nederlandse bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in China. Voorafgaand en na afloop van de Summer School zijn er een aantal masterclasses ter voorbereiding op de ervaring in China. Aanmelden kan tot 5 maart 2012.

www.summerinasia.nl


Energy Efficiency prijs

Hoe energie-efficiënt ben jij? Met deze vraag heeft Cofely, bedrijf in technische dienstverlening, TU-masterstudenten uitgedaagd na te denken over innovatieve oplossingen om energieverbruik te verminderen. Op donderdag 23 februari staat tussen 15.00 en 17.00 uur de uitreiking van de Universiteitsfonds-Cofely Energy Efficiency Prijs op het programma in de Senaatszaal van de Aula. Hier worden de drie meest vernieuwende ideeën op het gebied van energie efficiency en duurzaamheid beloond. De masterstudent met het beste idee ontvangt 7500 euro.


Stratos-II raket

Na de verovering van het Europese hoogterecord voor zelfbouwraketten in 2009, hebben TU-studenten een nieuw doel: de ontwikkeling van Stratos-II. Het Stratos-team uit Delft, dat onderdeel is van de studenten-raketbouwvereniging Dare, denken deze opvolger naar een hoogte van vijftig kilometer te lanceren. Dat is een verbetering van hun eigen record van 12,2 kilometer. De raket kan deze keer ook wetenschappelijke experimenten meenemen naar een hoogte waar geen vliegtuigen of weerballonen kunnen komen. Uiteindelijk willen de studenten met de raket op jacht naar een hoogte van honderd kilometer, de grens met de ruimte. Het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Dutch Space ondersteunt, net zoals bij het eerste Stratos-project, als hoofdsponsor de studenten financieel, maar ook met kennis en expertise.

Het gaat Zwart om een zoektocht naar de fundamentele beelden die de wetenschappelijke wil tot weten structureren en oriënteren: wetenschapsfilosofie vanuit een psycho-analytisch perspectief dat ons in staat stelt de dynamiek van de verbeelding in het kennisproductieproces te doorgronden. Het beeld als projectie van de waarheid. Net als de projectie op de wand in de grot van Plato. Waarom denk je, ook wetenschappelijk, zoals je denkt? Een existentiële vraag in wetenschap. Ik probeer dat in mijn ontwerponderwijs voor wetenschapscommunicatie te ondervangen en te bevragen door de inzet van logboeken waar studenten opschrijven en plakken wat ze interesseert, boeit en verrast. Positief of negatief. Als je je bewust bent van je eigen voorkeuren kun je namelijk toetsen of je je niet laat meeslepen door jouw eigen projecties. Je blinde vlek in een oceaan van mogelijkheden.
Over verbeelding gesproken.
Zwart pakt deze vraag grondig aan. Het boek is een erudiete uiteenzetting van hoe grote onderzoekers zoals Watson en Newton al beeldend op hun ideeën zijn gekomen. Zwart zet hiervoor Freud en Jung in en komt bijvoorbeeld te spreken over archetypen: een fundamenteel beeld dat de ervaring structureert en deel uitmaakt van een typisch scenario of script. Een beeld ook dat tegenstrijdige emoties oproept, zoals Zwart zegt, een beeld dat onrust en fascinatie baart. Zo is het archetype van economie volgens Zwart de krach, van sociologie de massa en voor natuurkunde de onzichtbare straling. Dit zijn beelden, zoals Zwart terecht opmerkt, die ook het publiek heeft en onbewust inzet in de gedachtevorming. Vanuit wetenschapscommunicatie weet ik dat deze beelden hardnekkig zijn, niet alleen bij een lekenpubliek maar ook tussen wetenschappers onderling.
Maar soms is Zwart naar mijn smaak wel erg ruimhartig in de toepasbaarheid van de psycho-analyse. Hier en daar komt de uiteenzetting van Zwart op mij over als eine wel heel gezochte piemel Freuds. Bijvoorbeeld als Zwart komt te spreken over Watson’s bestseller ‘The Double Helix’ is dat volgens Zwart een verhaal over een oedipale opstand van twee vrijbuiterige zonen tegen hun wetenschappelijke vader. Tja. Maar misschien zegt deze ontkenning wel iets over mijn eigen oedipale fascinatie. Hoe het ook zij, het is een rijk boek en je komt veel te weten over Victor Frankenstein als de moderne Prometheus. Over Faust en de zondeval van de wetenschap. Je zou het op de sofa moeten herlezen, omdat al wat verborgen is te verwerken.

Hub Zwart, ‘De waarheid op de wand: Psychoanalyse van het weten’, ISBN 9789460040481, 374 pag., €24,95,
Vantilt Uitgeverij

Mystery object
Mystery object

Mystery object


Deze bol stond in de TU Library als TU Delft Erfgoed mystery object met de prijsvraag: ‘Wat is dit?’ Toen niemand het antwoord bleek te kunnen geven, maakte de Library het iets minder mysterieus door de bol te openen. Haagse Hogeschool-student Laurens Ormskerk zag de binnenkant en wist het antwoord: het is een galvanometer. Een galvanometer meet elektrische stroom. Het object in kwestie is een bolpantsergalvanometer die door zijn zware pantser minimaal last heeft van externe magnetische invloeden. Ormskerk won een iPod.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.