Onderwijs

Kort Nieuws – Delta 27

Koloniale architectuur
De afdeling geschiedenis van Bouwkunde en de TU Library maken een database over koloniale architectuur en stedenbouw uit de periode 1850-1970.

NWO financiert het werk grotendeels. De Delftenaren werken samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden en het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Later willen ze ook samenwerken met instellingen elders in Europa en in voormalige kolonies. Op de foto staat Villa Isola, een villa in art-decostijl in voormalig Nederlands-Indië.

 

De nederlaag die de basketballers van Punch afgelopen zaterdag op het sportcentrum leden tegen het pas gepromoveerde De Hoppers (65-78) contrasteerde op het oog behoorlijk met de 88-75 uitzege van een week eerder op de nummer twee in de promotiedivisie, Binnenland. “Het is altijd een beetje Punch-eigen geweest om te winnen van de beste en te verliezen van mindere teams”, verklaart center Tim Hilhorst de gang van zaken. Het duel met De Hoppers ging lange tijd gelijk op: “In de laatste fase kregen we door een grote foutenlast veel vrije worpen tegen. Bovendien leden we teveel concentratieverlies.” Hilhorst houdt de moed er in na vier nederlagen en één zege: “We hebben een aardige mix van jonge spelers en ervaren krachten. Het zit er wel in, maar het moet er alleen nog even uitkomen.”
Bij de damesrugbyploeg van Thor komt het er momenteel ook even niet helemaal uit. Op zijn zachtst gezegd zijn de twee meest recente uitslagen nogal opvallend. De doorgaans in de strijd om de landstitel verwikkelde ploeg verloor in en tegen Tilburg met 83-3 en werd een week later in Amsterdam door AAC met 119-0 geknipt en geschoren. De oorwassingen zijn vooral een gevolg van een tekort aan voldoende speelsters, legt Lydia van Deursen uit. “Ze zijn geblesseerd of te nieuw. Het is lastig om nieuwe speelsters snel in te passen, het kost een paar jaar voordat die volwaardig mee kunnen draaien.” De TU-ploeg is na zes speelronden afgezakt naar de onderste helft van de ranglijst. Bang om te degraderen is Van Deursen niet: “Dat zijn we niet van plan, geen haar op ons hoofd die daaraan denkt. Het niveauverschil tussen ere- en eerste klasse is veel te groot.”
Slalomkanoër Robert Bouten moest in het voorlaatste weekend van oktober tijdens de Dutch Open in Zoetermeer eveneens een toontje lager zingen. De winnaar van vorig jaar eindigde nu als zesde in de K1-klasse. De titel ging naar de Fransman Etienne Daille die aan het begin van de finale volgens de TU-student ‘een gruwelijk snelle tijd’ neerzette. Om die tijd te verbeteren nam Bouten extra risico, waardoor hij kort voor de finish een poortje miste. Dat leverde hem vijftig fatale strafseconden op.
Finaleplaatsen waren ook de inzet bij de races die donderdagochtend, na het verschijnen gaan van deze Delta, op het programma stonden van het WK-roeien op het Karapiro-meer in Nieuw-Zeeland. Voor zowel de mannenacht (met onder anderen Lagaaier Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum van Proteus) als de damesacht (met Chantal Achterberg en Sytske de Groot van Proteus) en de lichte mannenvier-zonder (met Proteeër Roeland Lievens) staat in geval van kwalificatie de finalerace gepland voor komend weekeinde. Vrijdag roeit Achterberg sowieso in de finale van de damesvier-zonder.


Chip

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een chip gemaakt die razendsnel het beste oppervlak kiest voor medische implantaten. De reactie van het menselijk lichaam op een medisch implantaat hangt mede af van hoe het materiaal is afgewerkt: glad of juist ruw. De juiste afwerking maakt het mogelijk ongewenste reacties te voorkomen of af te remmen, zoals het dichtgroeien van een stent (een buisje voor in bloedvaten) met littekenweefsel. Tot nu toe was het moeilijk de reacties van cellen op veel verschillende structuren te vergelijken. De onderzoekers uit Twente hebben daarvoor nu de oplossing: een chip die in één keer het effect van maar liefst 2176 verschillende structuren vergelijkt. Bio-informatici van de TU Delft hielpen met het analyseren van de omvangrijke databestanden. Deze week verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS een artikel over de chip.


Decaan

Dr.ir. Bert Geerken wordt per 1 december de nieuwe decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Hij studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit Twente en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Hij is nu zakelijk directeur ad interim bij het Herseninstituut (NIN) van de KNAW. Daarvoor was hij algemeen directeur van Naturalis. Tussen 2000 en 2008 vervulde hij verschillende directiefuncties bij onderzoeksfinancier NWO. Geerken volgt Louis de Quelerij op die ruim negen jaar decaan is geweest.


TEDxDelft

Ben je jonger dan dertig en heb je een idee dat je graag wilt delen? Voor een publiek van zo’n duizend enthousiaste TED–fans? Bindt dan de strijd aan voor de TEDxDelft award. Schrijf voor 1 oktober je idee op en zet een filmpje online. Dertig inzenders presenteren hun idee voor een jury en de beste zes gaan door naar de finale op 28 oktober. De winnaar staat op 7 november op het TEDxDelft podium in de Aula.


www.tedxdelftaward.nl


Nieuwe kamers

Overweldigend. Zo noemt Jan Benschop, directeur van studentenhuisvester Duwo, het grote aantal inschrijvingen voor een woning in de derde woontoren aan de Balthasar van der Polweg. Meer dan tweeduizend reacties kwamen binnen, terwijl er 380 huurcontracten voor zeven woningtypes te vergeven zijn. Duwo zoekt nu uit wie opgeroepen kan worden en hoopt daar over een week mee te beginnen. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners op 7 november in hun gloednieuwe kamers trekken.


Prijsvraag

Ontwerp het schip van de toekomst, vraagt Proeftuin Maritieme Innovatie alle technische studenten in Nederland. Om de grijze cellen alvast een beetje te kraken doet de organisatie een aantal suggesties: een honderd procent hybride voortstuwingsinstallatie voor een megatanker, een zonnecelinstallatie voor megajachten, of een compleet groen cruise-, bagger-, of bulkschip. Inzenden tot 17 oktober. Het winnende ontwerp wordt beloond met duizend euro.


www.proeftuinmaritiemeinnovatie.nl


Klussers

Voor een technisch probleem draait een echte TU-student zijn hand natuurlijk niet om. Heb je als student of als vwo-scholier iets leuks en handigs in elkaar geklust? Upload daarvan een foto of videofilmpje op facebook.com/opendagentudelft en win een klusbon ter waarde van honderd euro. Onder het motto Dare to be an engineer laat de TU voor de aankomende open dagen op 21 en 24 oktober graag jouw oplossingen aan anderen zien.


facebook.com/opendagentudelft

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.