Onderwijs

Kort Nieuws

WateroverlastDe wateroverlast op de TU is nog merkbaar, maar echte problemen zijn er niet meer. Door overvloedige regenval ontstond maandagmorgen bij de aula, de bibliotheek en de faculteiten Industrieel Ontwerpen, Bouwkunde, Technische Natuurwetenschappen en 3mE wateroverlast.

Het gemeentelijk rioolstelsel kon de toevoer niet aan. De schade is nog onbekend. 

www.delta.tudelft.nl/21567

MobiliteitDe laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit worden volgende week donderdag en vrijdag besproken in het Bilderberg Europe Hotel in Scheveningen. Op vrijdag 3 september zijn er presentaties over onder meer nieuwe batterijen, nucleaire waterstofproductie, omzetting van zonlicht in waterstof en beheer van verkeersstromen. De avond ervoor is er een lezing over intelligente en adaptieve elektriciteitsnetwerken.

Katholieke leerstoelDe rooms-katholieke stichting Thomas More stelt per 1 september een nieuwe bijzonder hoogleraar ‘wijsbegeerte en technische wetenschappen in relatie tot christelijke levensbeschouwing’ aan aan de TU Delft. Het gaat om dr. Ciano Aydin, zelf geen rooms-katholiek, maar lid van de Syrisch-Orthodoxe kerk. Aydin is van Aramese afkomst, studeerde pedagogiek en filosofie en promoveerde in 2003 op het proefschrift ‘Zijn en worden. Nietzsches omduiding van het substantiebegrip’. Aydin kreeg in 2006 een Veni-subsidie, waarmee hij twee jaar onderzoek deed aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN). Momenteel schrijft Aydin een boek over identiteit, interactie en idealen. Hij is universitair docent aan de RUN en de Universiteit Twente. De Thomas More-leerstoel bestaat al sinds 1950 en is ondergebracht bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Daar is ook een hoogleraar reformatorsiche wijsbegeerte (Marc de Vries) te vinden. Aydin volgt Pieter Anton van Gennip op. Thomas More heeft leerstoelen aan alle openbare universiteiten.

Draaiorgel
Bij de opening van het academisch jaar op 30 augustus speelt een draaiorgel voor de aula liedjes als ‘Money, money, money’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’. Daarmee vragen de vakbonden aandacht voor de stukgelopen cao-onderhandelingen. De vakbonden willen koopkrachtbehoud en eisen daarom een salarisverhoging van 1,25 procent. Ook willen ze werkzekerheidafspraken. De VSNU zegt geen geld te hebben voor een salarisverhoging en vindt die juist de werkgelegenheid in gevaar brengen.

Leermeesterprijs
Prof.dr.ir. Huub Savenije ‘is een kostbaar ‘bezit’ voor de Technische Universiteit Delft’, aldus het Gezelschap Practische Studie, de studievereniging van studenten civiele techniek. De studenten hebben de hoogleraar  hydrologie en watermanagement voorgedragen voor de Leermeesterprijs 2010 van het Universiteitsfonds Delft. Maandag 30 augustus ontvangt Savenije deze prijs, die ieder jaar wordt toegekend aan een docent van de TU  die excelleert in onderwijs en onderzoek en daarmee inspirerend is voor studenten en promovendi.

Bamboewieken
Masterstudent Gijsbert Koren (Industrieel Ontwerpen) combineert in zijn afstudeerproject een eeuwenoude Indiase traditie met moderne techniek. Hij bedacht dat metalen bladen van de Bosman windmolens (die veel gebruikt worden om water te verpompen) beter vervangen zouden kunnen worden door gevlochten bamboe wieken, die lichter en goedkoper zijn. Dankzij een coating met kunsthars gaan de bladen langer mee.

Presentatie: donderdag 26 augustus, 15.30 uur, zaal E, CiTG

,

Waterstofkart

Het Haagse Spuiplein was donderdag 19 augustus het decor voor een
bijzondere kartrace: waterstofkart versus benzineslurper. De race telde
vijf rondes van 250 meter over het plein en de waterstofkart kwam vier
keer als eerste over de streep. “De snelheid is hetzelfde, maar door de
elektromotoren kan onze kart sneller door de bochten”, verklaarde
teamchef van Greenchoice Forze Koen Lubbers het resultaat.

,

Decaan
Prof.ir. Wytze Patijn is op 1 juli 2010 herbenoemd als decaan van de faculteit Bouwkunde voor een periode van twee jaar. De korte termijn van de benoeming (twee jaar) hangt samen met het feit dat Patijn in mei 2012 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door die korte duur heeft het college besloten alvast een begin te maken met de procedure voor het vinden van een opvolger. Mocht binnen de benoemingsduur een geschikte kandidaat gevonden worden, dan zal Patijn eerder zijn decaanfunctie neerleggen.

Opening collegejaar
We verspillen niets. Die boodschap draagt het college van bestuur uit bij de opening van het collegejaar. Thema is: ‘No waste: op weg naar een bewuste en excellente toekomst’. Met bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell en een paneldiscussie over wat een ‘no waste-tijdperk’ betekent voor studenten, gaat het natuurlijk om het milieu. Maar ook over het bsa en de harde knip. De opening is maandag 30 augustus in de aula. De deuren gaan open om 15.00 uur. 

www.tudelft.nl/openingcollegejaar

Schoolmeester
De Owee was soms serieus, zoals dinsdag bij de politieke lunch. Politici probeerden bij studenten in het gevlij te komen door te verzekeren dat hun partij niet bezuinigt op onderwijs. Maar ze waaiden niet met elke wind mee. Toen een student zei dat het onderwijs ‘motiverender’ moet worden, ‘want nu is het zo saai’, tippelde D66’er Boris van der Ham daar niet in. Op schoolmeesterstoon dicteerde hij: “Je mag goed onderwijs verwachten, maar het hoeft echt niet allemaal leuk of makkelijk te zijn.”

Hoger collegegeld
De TU Delft vraagt studenten die een tweede studie willen doen daarvoor geen hoger collegegeld dan voor hun eerste studie. Naar aanleiding van vragen van de studentenraad heeft deze informatie een prominentere plek gekregen op de TU-site. Universiteiten en hogescholen mogen vanaf september 2010 een hoger collegegeld vragen aan studenten die al een bachelor of master hebben gehaald en er nog één willen doen, meldt Science Guide.

Denktank
Vier TU-studenten zitten dit jaar in de Nationale Denktank. In drie maanden tijd moeten zij samen met achttien studenten van andere universiteiten antwoord vinden op de vraag hoe overheid, bedrijfsleven en wetenschap weer contact kunnen krijgen met de burger.
Uit onderzoek blijkt volgens de Nationale Denktank dat het vertrouwen in overheidsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en bedrijven afneemt. Ook wetenschappelijke autoriteiten genieten geen vanzelfsprekend vertrouwen meer, staat op de site. ‘Tegelijkertijd verandert de samenleving in een netwerksamenleving, waarin men zich anders en dynamisch herorganiseert via hedendaagse communicatiemiddelen.’
Student systems and control Roel Dobbe, student sustainable energy technology Céline Gaffel, student applied physics Michiel Jol en student mechanical engineering Erik Roebeek mogen bedenken hoe al deze organisaties het vertrouwen kunnen terugwinnen. In het najaar komen zij met hun bevindingen.
 

De korfballers van Paal Centraal speelden de afgelopen seizoenen een onbetekenende rol in zowel zaal- als veldcompetitie. Dit jaar kende de TU-ploeg op het veld een flitsende competitiestart. Na uitzeges op Gemini (9-11) en Spirit (8-9) stond zaterdag op het sportcentrum het Zaandamse ZKV tegenover de Delftse studenten. Vlak voor tijd scoorde Christiane de Koning de beslissende 10-9, in een wedstrijd die lange tijd gelijk opging. Marco Rot werd met vier rake worpen topschutter aan Delftse kant. De vierdeklasser gaat nu met het volle pond (negen uit drie) aan de leiding. “Een nieuw team en een nieuwe coach”, luidde de simpele verklaring van aanvoerder Jesper Wielinga voor de opvallende reeks positieve resultaten. Van het achttal van vorig seizoen staan er nu nog slechts twee in het eerste team. “Hopelijk leidt het tot een mooi seizoen en veel zeges”, temperde de captain de al te optimistische verwachtingen.

Enkele tientallen meters verderop streden de voetballers van Ariston’80 om de keiharde punten tegen stadgenoot DVC. Vlak na rust kwamen de bezoekers op voorsprong, halverwege de tweede helft trok Michiel Biesheuvel de stand gelijk. Dezelfde uitslag (1-1) stond een dag later op het scorebord na het duel tussen Warmunda en de studenten van Taurus, dat tot nu toe en bescheiden rol speelt in de vierdeklasse.

Die bescheiden rol bleek zaterdag in Amsterdam eveneens weggelegd voor wielrenster Debbie Ammerlaan. Op het NSK op de weg voor licentiehouders moest de rijdster van Restore Cycling zich na zestien rondjes over 4,5 kilometer tevreden stellen met de 25ste plaats. “Ik was iets te actief in het begin, waardoor ik in de massasprint naar de finish te ver van achteren zat”, verklaarde de studente civiele techniek haar teleurstellende prestatie.
Haar ploeggenoot, de 18-jarige student technische wiskunde Rune van der Meijden, presteerde als junior bij de heren boven verwachting met zijn negende plaats: “Het was voor mij de eerste keer dat ik tussen eliterijders reed. Dat was wel even wennen, maar het ging goed. Het was de vraag hoe het zou gaan tussen ervaren 25-jarige coureurs die veel meer trainingsuren in de benen hebben. Wat dat betreft was de negende plaats een positieve verrassing.” De rit ging over ruim honderd kilometer.

Komende zaterdag staat het nationaal clubkampioenschap ploegentijdrit op de wielerkalender. Een prestigieus evenement, vertelt Rik Houwers van studentenwielervereniging Wtos. Met zijn vijf teamgenoten en ploegleider Rob Lokate toog Houwers maandag naar Groningen om daar het parkoers alvast te verkennen. De Wtos-equipe neemt de wedstrijd erg serieus: “We zijn al zes weken in voorbereiding. Vorig jaar moesten we op het laatste moment afzeggen, omdat ik een dag tevoren ziek werd, maar nu hebben we een erg goede, gemotiveerde groep.”
 

Wateroverlast
De wateroverlast op de TU is nog merkbaar, maar echte problemen zijn er niet meer. Door overvloedige regenval ontstond maandagmorgen bij de aula, de bibliotheek en de faculteiten Industrieel Ontwerpen, Bouwkunde, Technische Natuurwetenschappen en 3mE wateroverlast. Het gemeentelijk rioolstelsel kon de toevoer niet aan. De schade is nog onbekend. 

www.delta.tudelft.nl/21567

MobiliteitDe laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit worden volgende week donderdag en vrijdag besproken in het Bilderberg Europe Hotel in Scheveningen. Op vrijdag 3 september zijn er presentaties over onder meer nieuwe batterijen, nucleaire waterstofproductie, omzetting van zonlicht in waterstof en beheer van verkeersstromen. De avond ervoor is er een lezing over intelligente en adaptieve elektriciteitsnetwerken.

Katholieke leerstoelDe rooms-katholieke stichting Thomas More stelt per 1 september een nieuwe bijzonder hoogleraar ‘wijsbegeerte en technische wetenschappen in relatie tot christelijke levensbeschouwing’ aan aan de TU Delft. Het gaat om dr. Ciano Aydin, zelf geen rooms-katholiek, maar lid van de Syrisch-Orthodoxe kerk. Aydin is van Aramese afkomst, studeerde pedagogiek en filosofie en promoveerde in 2003 op het proefschrift ‘Zijn en worden. Nietzsches omduiding van het substantiebegrip’. Aydin kreeg in 2006 een Veni-subsidie, waarmee hij twee jaar onderzoek deed aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN). Momenteel schrijft Aydin een boek over identiteit, interactie en idealen. Hij is universitair docent aan de RUN en de Universiteit Twente. De Thomas More-leerstoel bestaat al sinds 1950 en is ondergebracht bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Daar is ook een hoogleraar reformatorsiche wijsbegeerte (Marc de Vries) te vinden. Aydin volgt Pieter Anton van Gennip op. Thomas More heeft leerstoelen aan alle openbare universiteiten.

Draaiorgel
Bij de opening van het academisch jaar op 30 augustus speelt een draaiorgel voor de aula liedjes als ‘Money, money, money’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’. Daarmee vragen de vakbonden aandacht voor de stukgelopen cao-onderhandelingen. De vakbonden willen koopkrachtbehoud en eisen daarom een salarisverhoging van 1,25 procent. Ook willen ze werkzekerheidafspraken. De VSNU zegt geen geld te hebben voor een salarisverhoging en vindt die juist de werkgelegenheid in gevaar brengen.

Leermeesterprijs
Prof.dr.ir. Huub Savenije ‘is een kostbaar ‘bezit’ voor de Technische Universiteit Delft’, aldus het Gezelschap Practische Studie, de studievereniging van studenten civiele techniek. De studenten hebben de hoogleraar  hydrologie en watermanagement voorgedragen voor de Leermeesterprijs 2010 van het Universiteitsfonds Delft. Maandag 30 augustus ontvangt Savenije deze prijs, die ieder jaar wordt toegekend aan een docent van de TU  die excelleert in onderwijs en onderzoek en daarmee inspirerend is voor studenten en promovendi.

Bamboewieken
Masterstudent Gijsbert Koren (Industrieel Ontwerpen) combineert in zijn afstudeerproject een eeuwenoude Indiase traditie met moderne techniek. Hij bedacht dat metalen bladen van de Bosman windmolens (die veel gebruikt worden om water te verpompen) beter vervangen zouden kunnen worden door gevlochten bamboe wieken, die lichter en goedkoper zijn. Dankzij een coating met kunsthars gaan de bladen langer mee.

Presentatie: donderdag 26 augustus, 15.30 uur, zaal E, CiTG

Waterstofkart

Het Haagse Spuiplein was donderdag 19 augustus het decor voor een
bijzondere kartrace: waterstofkart versus benzineslurper. De race telde
vijf rondes van 250 meter over het plein en de waterstofkart kwam vier
keer als eerste over de streep. “De snelheid is hetzelfde, maar door de
elektromotoren kan onze kart sneller door de bochten”, verklaarde
teamchef van Greenchoice Forze Koen Lubbers het resultaat.

Decaan
Prof.ir. Wytze Patijn is op 1 juli 2010 herbenoemd als decaan van de faculteit Bouwkunde voor een periode van twee jaar. De korte termijn van de benoeming (twee jaar) hangt samen met het feit dat Patijn in mei 2012 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door die korte duur heeft het college besloten alvast een begin te maken met de procedure voor het vinden van een opvolger. Mocht binnen de benoemingsduur een geschikte kandidaat gevonden worden, dan zal Patijn eerder zijn decaanfunctie neerleggen.

Opening collegejaar
We verspillen niets. Die boodschap draagt het college van bestuur uit bij de opening van het collegejaar. Thema is: ‘No waste: op weg naar een bewuste en excellente toekomst’. Met bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell en een paneldiscussie over wat een ‘no waste-tijdperk’ betekent voor studenten, gaat het natuurlijk om het milieu. Maar ook over het bsa en de harde knip. De opening is maandag 30 augustus in de aula. De deuren gaan open om 15.00 uur. 

www.tudelft.nl/openingcollegejaar

Schoolmeester
De Owee was soms serieus, zoals dinsdag bij de politieke lunch. Politici probeerden bij studenten in het gevlij te komen door te verzekeren dat hun partij niet bezuinigt op onderwijs. Maar ze waaiden niet met elke wind mee. Toen een student zei dat het onderwijs ‘motiverender’ moet worden, ‘want nu is het zo saai’, tippelde D66’er Boris van der Ham daar niet in. Op schoolmeesterstoon dicteerde hij: “Je mag goed onderwijs verwachten, maar het hoeft echt niet allemaal leuk of makkelijk te zijn.”

Hoger collegegeld
De TU Delft vraagt studenten die een tweede studie willen doen daarvoor geen hoger collegegeld dan voor hun eerste studie. Naar aanleiding van vragen van de studentenraad heeft deze informatie een prominentere plek gekregen op de TU-site. Universiteiten en hogescholen mogen vanaf september 2010 een hoger collegegeld vragen aan studenten die al een bachelor of master hebben gehaald en er nog één willen doen, meldt Science Guide.

Denktank
Vier TU-studenten zitten dit jaar in de Nationale Denktank. In drie maanden tijd moeten zij samen met achttien studenten van andere universiteiten antwoord vinden op de vraag hoe overheid, bedrijfsleven en wetenschap weer contact kunnen krijgen met de burger.
Uit onderzoek blijkt volgens de Nationale Denktank dat het vertrouwen in overheidsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en bedrijven afneemt. Ook wetenschappelijke autoriteiten genieten geen vanzelfsprekend vertrouwen meer, staat op de site. ‘Tegelijkertijd verandert de samenleving in een netwerksamenleving, waarin men zich anders en dynamisch herorganiseert via hedendaagse communicatiemiddelen.’
Student systems and control Roel Dobbe, student sustainable energy technology Céline Gaffel, student applied physics Michiel Jol en student mechanical engineering Erik Roebeek mogen bedenken hoe al deze organisaties het vertrouwen kunnen terugwinnen. In het najaar komen zij met hun bevindingen.
 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.