Onderwijs

Kort Nieuws

OplossingWaarom wordt wijn bij vergisting nooit sterker dan zo’n veertien procent alcohol? Het is een voorbeeld van een veel algemener verschijnsel dat micro-organismen vergiftigd worden door hun eigen producten.

Nu is dat bij wijn niet zo erg, maar in het opkomende gebied van productie van chemicaliën door fermentatie is het van belang de productie te maximaliseren. In zijn proefschrift ‘In-situ product recovery from fermentation broths’ doet biotechnoloog dr.ir. Corjan van den Berg (Technische Natuurwetenschappen) een oplossing aan de hand. Hij voegde geïmpregneerde polymeren toe tijdens de fermentatie. De olieachtige fase van de deeltjes bleek het product selectief op te nemen uit de oplossing waardoor de productie hoger en efficiënter werd. Van den Berg tekent erbij aan dat de techniek vooral geschikt is voor hydrofobe (niet in water oplosbare) stoffen. Niet voor alcohol dus.

,

Warmtekracht

Het was woensdag nog een hele klus om de motoren van de
warmtekrachtinstallatie te demonteren. Een van de twee motoren was
defect en de andere versleten. De nieuwe motoren die volgend jaar worden
gemonteerd, hebben een groter vermogen en moeten zichzelf over drie
jaar hebben terugverdiend. De warmtekrachtcentrale levert vijftien
procent van de benodigde elektriciteit aan het warmtenet van de TU.

,

Anti-wetenschap
Amerikaans rechts populisme heeft anti-wetenschappelijke trekjes, constateert het wetenschapsblad Nature in het hoofdredactioneel commentaar. De conservatieve Tea-Party beweging pusht senatoren die klimaatverandering ontkennen (als het grootste bedrog in de wereldgeschiedenis), in opstand komen tegen Darwinisme en tegen stamcelonderzoek. President Obama’s steun voor de wetenschap politiseert de kwestie alleen maar verder, aldus Nature. 

www.nature.com

Drieduizendste
Het Stan Ackermans Instituut reikt donderdag het drieduizendste ontwerpersdiploma uit. Het instituut, waarin de drie technische universiteiten samenwerken, verzorgt elf post-masteropleidingen. Drie ervan worden gegeven in Delft. Het gaat om bio product design, bio proces engineering en proces and equipement design. Ze zijn allemaal ondergebracht bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Van de drieduizend diploma’s namen de Delftse opleidingen er ruim 550 voor hun rekening. De universiteit Twente was goed voor ruim vijfhonderd diploma’s en de TU Eindhoven voor ongeveer 1900. De opleidingen die het Stan Ackermans Instituut coördineert, duren twee jaar en zijn bestemd voor mensen die hun master hebben afgerond. Gedurende de opleiding zijn ze in dienst van de universiteit en maken ze deel uit van de wetenschappelijke staf. Bij de opleiding wordt intensief samengewerkt met (grote) bedrijven. Gediplomeerden mogen de titel professional doctorate in engineering voeren.

Kademuren
Havenexpert dr. Jacob Gerrit de Gijt van de Gemeentewerken Rotterdam, hield meer dan vijfhonderd technische tekeningen van oude kademuren tegen het licht. Hij concludeert dat de constructiewijze van de muren al vierduizend jaar nauwelijks is veranderd. Dit schrijft hij in zijn proefschrift, dat hij vorige week verdedigde bij CitG. Van driehonderd muren wist hij te achterhalen hoeveel de bouw ervan destijds had gekost. Gecorrigeerd naar de inflatie kost het al eeuwenlang ongeveer evenveel om de muren te bouwen.

,

Wegwijzer
Met de verwijzingen naar tramhaltes liepen de gloednieuwe bewegwijzeringsborden op de campus iets op de zaken vooruit. Tramlijn 19 zal naar verwachting niet voor 2015 naar de TU en Technopolis rijden. Een bewegwijzeringsman past alle borden aan.

,

Enterpreneurs
De afgelopen weken zijn medewerkers opgeroepen om collega’s te nomineren voor de Delft Enterpreneurial Scientist Award (Desa). De organisatie heeft tien nominaties binnen en verwacht ongeveer het dubbele aantal. “De meeste komen vlak voor de deadline binnen”, weet Anneke Verkerk (YesDelft) van de organisatie. Opgeven kan nog twee weken.

www.yesdelft.nl/desa

Vliegerproject
Onlangs is getest met een deel van de laddermolen, een project van L&R-studenten. Bij het oplaten (tot 500 meter) trekt de radiografisch bestuurbare vlieger aan een lier die verbonden is met een generator. Het binnenhalen kost energie; ongeveer 20 procent van wat er geleverd wordt. Het project wil  profiteren van hogere windsnelheden op grotere hoogte. De volgende stap is het ontwikkelen van een laddermolen voor op het duurzame zeilschip ‘Ecolution’. 

www.kitepower.eu

Beurzen
Wie in het buitenland wil studeren, kan proberen een van de honderden EU-studiebeurzen te bemachtigen via onderstaande website. De portal kent nog wat kinderziektes, maar het begin is er. De makers schatten dat er in de Europese Unie bijna zestien miljard euro aan beurzen beschikbaar is. Nu al trekt de site honderdduizend bezoeken per maand, maar vrijdag gaat hij pas officieel van start.

scholarshipportal.eu

Sekstijgers
Ben jij goed in bed? Ja, zegt ruim de helft van alle studenten. Nog eens twaalf procent vindt zichzelf ‘zeer goed’. Een droeve minderheid van 6,6 procent noemt zich matig of zelfs slecht. Allerlei uitkomsten rollen uit de seksenquête van Studenten.net en Nieuwe Revu onder bijna drieduizend studenten. Van anale seks tot seksspeeltjes, niets blijft onbesproken. Zo doet bijna dertig procent van de studenten wel eens aan anale seks. Ruim de helft is voor zijn of haar achttiende ontmaagd, terwijl 11,2 procent ten tijde van de enquête nog maagd was. Slechts 8,6 procent duikt geregeld voor een avondje met iemand het bed in. Verenigingsleden doen dit trouwens vaker: 11,8 procent. Tweederde van de studenten pakt er liever geen dildo of vibrator bij, maar de rest doet dat wel eens. Een enkeling hanteert ruigere attributen, zoals zweepjes en handboeien.

www.delta.tudelft.nl/ 21725

NWO denkt hier al enige tijd over na. Uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften vragen namelijk grof geld voor abonnementen. Bibliotheken zeggen daarom de minst gelezen bladen op, waarna uitgevers de prijs van andere tijdschriften opschroeven. Zo komen ze samen in een vicieuze cirkel terecht.

Maar wetenschappers en financiers morren steeds harder. Veel onderzoek is immers met overheidsgeld verricht en zou publiek toegankelijk moeten zijn.

Het probleem is alleen de impact: een tijdschrift als Nature staat in veel hoger aanzien dan een gratis internettijdschrift. Kan NWO van wetenschappers vragen vrijwillig een trede lager te gaan staan? En is dat op de lange duur goed voor de Nederlandse wetenschap?

Dit dilemma kan verlammend werken, maar verschillende onderzoeksfinanciers willen de patstelling doorbreken. Zo stelt de Zweedse tegenhanger van NWO sinds kort de eis dat een artikel binnen zes maanden na publicatie vrij toegankelijk moet zijn. NWO-directeur Jos Engelen wil naar het Zweedse model toe, zegt hij in NRC Handelsblad.

Met die termijn van zes maanden kunnen veel tijdschriften best leven. Zo moedigt het gerenommeerde tijdschrift Nature auteurs expliciet aan om het artikel na zes maanden in een publiek archief te laten publiceren. Ook het toptijdschrift Science staat dit toe, als het onderzoek met publiek geld is gefinancierd.

Volgens NWO is er dan ook geen sprake van een koerswijziging. Wel roept NWO-directeur Jos Engelen zijn collegawetenschappers explicieter dan voorheen op om jonge onderzoekers het goede voorbeeld te geven. Als het kan, publiceer dan in vrij toegankelijke tijdschriften, zegt hij.

Het potje van vijf miljoen euro is bedoeld voor financiële bijdragen aan publicaties in gratis tijdschriften. Omdat die tijdschriften geen abonnementsgeld binnenkrijgen, moeten ze de onkosten op een andere manier dekken. Ze vragen de publicerende wetenschappers om voor hun publicatie te betalen.

Minister Plasterk is voorstander van open acces in de wetenschap. Hij was betrokken bij de oprichting van de Public Library of Science (PLoS), een van de eerste gratis toegankelijke wetenschappelijke tijdschriften.

Oplossing
Waarom wordt wijn bij vergisting nooit sterker dan zo’n veertien procent alcohol? Het is een voorbeeld van een veel algemener verschijnsel dat micro-organismen vergiftigd worden door hun eigen producten. Nu is dat bij wijn niet zo erg, maar in het opkomende gebied van productie van chemicaliën door fermentatie is het van belang de productie te maximaliseren. In zijn proefschrift ‘In-situ product recovery from fermentation broths’ doet biotechnoloog dr.ir. Corjan van den Berg (Technische Natuurwetenschappen) een oplossing aan de hand. Hij voegde geïmpregneerde polymeren toe tijdens de fermentatie. De olieachtige fase van de deeltjes bleek het product selectief op te nemen uit de oplossing waardoor de productie hoger en efficiënter werd. Van den Berg tekent erbij aan dat de techniek vooral geschikt is voor hydrofobe (niet in water oplosbare) stoffen. Niet voor alcohol dus.

Warmtekracht

Het was woensdag nog een hele klus om de motoren van de
warmtekrachtinstallatie te demonteren. Een van de twee motoren was
defect en de andere versleten. De nieuwe motoren die volgend jaar worden
gemonteerd, hebben een groter vermogen en moeten zichzelf over drie
jaar hebben terugverdiend. De warmtekrachtcentrale levert vijftien
procent van de benodigde elektriciteit aan het warmtenet van de TU.

Anti-wetenschap
Amerikaans rechts populisme heeft anti-wetenschappelijke trekjes, constateert het wetenschapsblad Nature in het hoofdredactioneel commentaar. De conservatieve Tea-Party beweging pusht senatoren die klimaatverandering ontkennen (als het grootste bedrog in de wereldgeschiedenis), in opstand komen tegen Darwinisme en tegen stamcelonderzoek. President Obama’s steun voor de wetenschap politiseert de kwestie alleen maar verder, aldus Nature. 

www.nature.com

Drieduizendste
Het Stan Ackermans Instituut reikt donderdag het drieduizendste ontwerpersdiploma uit. Het instituut, waarin de drie technische universiteiten samenwerken, verzorgt elf post-masteropleidingen. Drie ervan worden gegeven in Delft. Het gaat om bio product design, bio proces engineering en proces and equipement design. Ze zijn allemaal ondergebracht bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Van de drieduizend diploma’s namen de Delftse opleidingen er ruim 550 voor hun rekening. De universiteit Twente was goed voor ruim vijfhonderd diploma’s en de TU Eindhoven voor ongeveer 1900. De opleidingen die het Stan Ackermans Instituut coördineert, duren twee jaar en zijn bestemd voor mensen die hun master hebben afgerond. Gedurende de opleiding zijn ze in dienst van de universiteit en maken ze deel uit van de wetenschappelijke staf. Bij de opleiding wordt intensief samengewerkt met (grote) bedrijven. Gediplomeerden mogen de titel professional doctorate in engineering voeren.

Kademuren
Havenexpert dr. Jacob Gerrit de Gijt van de Gemeentewerken Rotterdam, hield meer dan vijfhonderd technische tekeningen van oude kademuren tegen het licht. Hij concludeert dat de constructiewijze van de muren al vierduizend jaar nauwelijks is veranderd. Dit schrijft hij in zijn proefschrift, dat hij vorige week verdedigde bij CitG. Van driehonderd muren wist hij te achterhalen hoeveel de bouw ervan destijds had gekost. Gecorrigeerd naar de inflatie kost het al eeuwenlang ongeveer evenveel om de muren te bouwen.

Wegwijzer
Met de verwijzingen naar tramhaltes liepen de gloednieuwe bewegwijzeringsborden op de campus iets op de zaken vooruit. Tramlijn 19 zal naar verwachting niet voor 2015 naar de TU en Technopolis rijden. Een bewegwijzeringsman past alle borden aan.

Enterpreneurs
De afgelopen weken zijn medewerkers opgeroepen om collega’s te nomineren voor de Delft Enterpreneurial Scientist Award (Desa). De organisatie heeft tien nominaties binnen en verwacht ongeveer het dubbele aantal. “De meeste komen vlak voor de deadline binnen”, weet Anneke Verkerk (YesDelft) van de organisatie. Opgeven kan nog twee weken.

www.yesdelft.nl/desa

Vliegerproject
Onlangs is getest met een deel van de laddermolen, een project van L&R-studenten. Bij het oplaten (tot 500 meter) trekt de radiografisch bestuurbare vlieger aan een lier die verbonden is met een generator. Het binnenhalen kost energie; ongeveer 20 procent van wat er geleverd wordt. Het project wil  profiteren van hogere windsnelheden op grotere hoogte. De volgende stap is het ontwikkelen van een laddermolen voor op het duurzame zeilschip ‘Ecolution’. 

www.kitepower.eu

Beurzen
Wie in het buitenland wil studeren, kan proberen een van de honderden EU-studiebeurzen te bemachtigen via onderstaande website. De portal kent nog wat kinderziektes, maar het begin is er. De makers schatten dat er in de Europese Unie bijna zestien miljard euro aan beurzen beschikbaar is. Nu al trekt de site honderdduizend bezoeken per maand, maar vrijdag gaat hij pas officieel van start.

scholarshipportal.eu

Sekstijgers
Ben jij goed in bed? Ja, zegt ruim de helft van alle studenten. Nog eens twaalf procent vindt zichzelf ‘zeer goed’. Een droeve minderheid van 6,6 procent noemt zich matig of zelfs slecht. Allerlei uitkomsten rollen uit de seksenquête van Studenten.net en Nieuwe Revu onder bijna drieduizend studenten. Van anale seks tot seksspeeltjes, niets blijft onbesproken. Zo doet bijna dertig procent van de studenten wel eens aan anale seks. Ruim de helft is voor zijn of haar achttiende ontmaagd, terwijl 11,2 procent ten tijde van de enquête nog maagd was. Slechts 8,6 procent duikt geregeld voor een avondje met iemand het bed in. Verenigingsleden doen dit trouwens vaker: 11,8 procent. Tweederde van de studenten pakt er liever geen dildo of vibrator bij, maar de rest doet dat wel eens. Een enkeling hanteert ruigere attributen, zoals zweepjes en handboeien.

#

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.