Onderwijs

Kort Nieuws

FulbrightbeurzenDe Delftse promovendi Caspar Chorus (TBM) en Freek van Leijen (L&R) krijgen een ‘Fulbrightbeurs’ om vijf maanden onderzoek in de VS te verrichten.

De beurzen, vernoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright (1905-1995), maken deel uit van een uitwisselingsprogramma tussen de Verenigde Staten en andere landen. In totaal worden dit jaar veertig Fulbrightbeurzen uitgereikt aan onderzoekers, studenten en promovendi. De beurzen worden donderdag uitgereikt door onderwijsminister Maria van der Hoeven.
Onderhoud

Studentenraadsfractie Oras waarschuwt op haar website voor een uitbesteding van het beheer en onderhoud van het internet dat veel studentenhuizen via de TU gebruiken (FTTP-huizen). Oras vreest uitbesteding na de OOD-reorganisatie. Volgens de fractie is op dit moment niet duidelijk wat de student mag verwachten voor het geld dat hij besteedt aan de huidige service, want ‘nergens staat zwart op wit wie waar verantwoordelijk voor is’. Dat komt volgens Oras doordat de FTTP-service zes jaar geleden kleinschalig is begonnen en daarna fors is gegroeid. Ondertussen weet niemand meer precies wat zijn taak is, aldus Oras. “Klachten over de snelheid en storingen komen binnen bij facultaire ict-ondersteuningen, Duwo, DTO en de netwerknestoren.” De fractie wil daarom deze zomer de verantwoordelijkheden in kaart brengen.
Inbraak

Woensdag was de TU Delft niet via het hoofdtelefoonnummer bereikbaar. Oorzaak: een inbraak bij de telefooncentrale, waarbij de daders er met acht pc’s en acht flatscreens vandoor gingen. “De inbraak moet ergens tussen dinsdagavond zes uur en woensdagochtend tien voor acht plaats hebben gevonden”, zegt telefooncentralemedewerker Joke Hendriks. “De daders zijn binnengekomen door in de kamer hiernaast de gepantserde ruiten in te slaan.” De inbraak kwam als een grote verrassing. “De ruimte was zelfs beveiligd met extra sloten.”
Blackboard

Blackboard wordt verbeterd. Daarom gaat de online leeromgeving de tweede helft van juli uit de lucht. Na de werkzaamheden kunnen gebruikers van Blackboard een virtuele harde schijf krijgen waarop ze documenten kunnen opslaan, die ze vervolgens vanaf elke computer kunnen openen en als ze dat willen kunnen delen met anderen, bijvoorbeeld studiegenoten. Ook worden informatiepagina’s toegevoegd voor specifieke groepen studenten als eerstejaars of bouwkundigen. Daarnaast krijgt Blackboard op verzoek van de studentenraad pagina’s waarop studenten precies kunnen zien welke vakken van een bepaald jaar ze hebben gehaald en welke ze nog moeten doen. Om te zorgen dat Blackboard door het toenemende gebruik niet vastloopt, wordt de technische infrastructuur vernieuwd.
Goedgekeurd

De technisch-maatschappelijke bacheloropleiding sustainable molecular science & technology (SMST) is officieel goedgekeurd door het ministerie van onderwijs. De gezamenlijke opleiding van de TU Delft en de Universiteit Leiden begon in september 2002 als experimentele opleiding, in afwachting van een officiële status. Studenten stonden ingeschreven bij scheikundige technologie aan de TU Delft of bij scheikunde aan de Universiteit Leiden. Met de eigen Croho-registratie (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs) kunnen studenten zich vanaf nu rechtstreeks bij SMST inschrijven.
Enquète

Sinds vorige week kunnen wetenschappelijk medewerkers via een online enquète hun visie geven op de toekomst van de TU Delft. Daarbij gaat het om vragen als: ‘wat voor universiteit willen we zijn?’ en ‘wat zijn de beste criteria om wetenschappelijke kwaliteit te meten?’ “De enige ‘foute’ antwoorden zijn blanco antwoorden of sociaal wenselijke antwoorden”, zegt Herman Schoffelen van het Team Cultuurverandering. Hij hoopt op een hoge respons, zodat het college van bestuur een scherp beeld krijgt van de visie van wetenschappelijk medewerkers op de koers die de TU Delft zou moeten volgen.
RailDelft (1)

Het eerste internationale seminarium over modellering en analyse van spoorwegexploitatie, een initiatief van prof.dr.ing. Ingo Hansen (CiTG), vond vorige week plaats. Op het RailDelft-congres presenteerden wetenschappers van over de hele wereld de stand van zaken in hun onderzoeken naar een optimaal gebruik van spoorwegnetten aan onderzoekers, spoorwegbeheerders en consultants. Op het congres werd de International Association of Railway Operations Research (Iaror) opgericht. De associatie heeft direct al veertig leden uit bijna vijftien landen, die zullen bijdragen aan de ontwikkeling van standaard capaciteitsnormen en efficiëntere spoorwegen.
RailDelft (2)

Tijdens RailDelft 2005 werd duidelijk dat dynamisch verkeermanagement, waarbij de dienstregeling wordt aangepast op actuele vertragingen, de toekomst is voor het spoorwegbeheer. Hansen: “Met computermodellen kun je een optimale dienstregeling ontwerpen om zoveel mogelijk treinen te verwerken, maar zodra één trein een paar minuten vertraagd is, heeft dat ook gevolgen voor de andere treinen.” De afdeling transport & planning van civiele techniek doet onderzoek naar stochastische modellen waarmee de voortplanting van vertragingen in grote complexe netwerken bepaald kan worden. Hansen: “Door de actuele positie en snelheid van treinen aan je model te koppelen, kun je de te verwachten aankomst- en vertrektijden online aanpassen aan elke nieuwe situatie. Daardoor kan het spoorwegennetwerk nog steeds optimaal gebruikt worden en loopt het niet vast bij knelpunten.”
Florida

Een Delftse student van Nepalese afkomst die in Florida de waterhuishouding komt bekijken. Geen wonder dat Shishir Koirala, student aan het Delftse Institute for Water Education (IHE), in Florida veel aandacht trekt van de plaatselijke pers. Samen met 22 medestudenten is Koirala op studiebezoek in Florida. Het IHE ontstond een halve eeuw geleden uit de TU Delft, heeft nog steeds nauwe banden met de TU, maar is inmiddels onderdeel van Unesco. Aan het instituut specialiseren studenten uit de hele wereld zich in water, milieu en infrastructuur.
Goochelaar

De Delftse goochelaar Lodewijk de Widt (27) heeft afgelopen weekend de hoogste Nederlandse goochelprijs, de Grand Prix, gewonnen. De oud-civieler kreeg zijn onderscheiding voor de act ‘Design4change’ tijdens het Nationaal Congres voor de Goochelkunst in Hoogeveen. De Widt is gespecialiseerd in close-up-kaarttrucs. In de klasse manipulatie ging de eerste prijs ook naar een Delftenaar: de scholier Dion van Rijt (13).

www.degoochelaar.nl
Wandelpaper

Een van de opmerkelijkste TU-experimenten van de afgelopen jaren is beschreven in een wetenschappelijk vakblad. In Transportation Science beschrijft TU-promovendus Serge Hoogendoorn het gedrag van voetgangers die door een nauwe gang lopen. Daartoe liet Hoogendoorn drie jaar geleden zestig vrijwilligers looproutes afleggen door de hal van Civiele Techniek. Voornaamste conclusie: voetgangers hebben de neiging om in nauwe gangetjes schuin achter elkaar te gaan lopen, iets dat Hoogendoorn het ‘prijseffect’ noemt. Het onderzoek kan nuttig zijn bij het ontwerpen van bijvoorbeeld stationsgangen.
Vuilniszakken

De bewoners van het studentencomplex aan de Balthasar van der Polweg hebben in 2004 zoveel vuilniszakken op verkeerde plaatsen in hun flat gedumpt dat de rekening voor de schoonmaakkosten behoorlijk de pan uit is gerezen. Betaalden de studenten in 2003 dik 1500 euro, een jaar later is dat 2100 euro. “Het is natuurlijk lekker makkelijk dat je die vuilniszak niet zelf naar beneden hoeft te brengen”, schrijft de bewonerscommissie aan de bewoners, “maar het is wel kostbare luiheid. Daarnaast is het erg asociaal voor je medebewoners.” De collectieve energierekening is ook aardig gestegen: van 15 duizend euro in 2003 naar 26 duizend euro in 2004. Boosdoener zou de verlichting in het atrium zijn, die tegenwoordig ook overdag brandt, omdat bewoners het zo donker vonden op de lagere verdiepingen.
Punch

Het eerste herenteam van volleybalvereniging Punch is afgelopen week op een bijzondere manier alsnog gepromoveerd. Doordat het Nieuwegeinse Vrevok afzag van haar plaats in de tweede divisie, krijgt Punch komend jaar alsnog de kans in deze landelijke divisie uit te komen. Na een telefoontje van Vrevok naar Punch werd besloten dat de beide teams van plek zullen ruilen. Vrevok vreest niet genoeg spelers bij elkaar te kunnen krijgen en ziet daarom af van haar tweede divisieplaats. Eerder verloor het team van Punch in een vierkamp met drie andere verenigingen de strijd om promotie naar deze tweede klasse.
Doorgezakt

In Nijmegen zijn twaalf buitenlandse studenten tijdens een feest door de galerij van een studentenwoning gezakt. Drie feestgangers liggen nog altijd in het ziekenhuis met een hersenschudding of een gebroken been, de negen anderen konden na een korte behandeling naar huis.Dat meldt Vox, de universiteitskrant van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het huisvestingscomplex is vorig jaar opgeleverd en deed aanvankelijk dienst als asielzoekerscentrum. Nu wonen er 220 studenten, van wie de helft buitenlanders. De eigenaar van het pand, de Stichting Studentenhuisvesting, heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het instorten. Voorlopig moeten er niet te veel mensen tegelijk op de galerijen lopen, waarschuwt de stichting.

Fulbrightbeurzen

De Delftse promovendi Caspar Chorus (TBM) en Freek van Leijen (L&R) krijgen een ‘Fulbrightbeurs’ om vijf maanden onderzoek in de VS te verrichten. De beurzen, vernoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright (1905-1995), maken deel uit van een uitwisselingsprogramma tussen de Verenigde Staten en andere landen. In totaal worden dit jaar veertig Fulbrightbeurzen uitgereikt aan onderzoekers, studenten en promovendi. De beurzen worden donderdag uitgereikt door onderwijsminister Maria van der Hoeven.
Onderhoud

Studentenraadsfractie Oras waarschuwt op haar website voor een uitbesteding van het beheer en onderhoud van het internet dat veel studentenhuizen via de TU gebruiken (FTTP-huizen). Oras vreest uitbesteding na de OOD-reorganisatie. Volgens de fractie is op dit moment niet duidelijk wat de student mag verwachten voor het geld dat hij besteedt aan de huidige service, want ‘nergens staat zwart op wit wie waar verantwoordelijk voor is’. Dat komt volgens Oras doordat de FTTP-service zes jaar geleden kleinschalig is begonnen en daarna fors is gegroeid. Ondertussen weet niemand meer precies wat zijn taak is, aldus Oras. “Klachten over de snelheid en storingen komen binnen bij facultaire ict-ondersteuningen, Duwo, DTO en de netwerknestoren.” De fractie wil daarom deze zomer de verantwoordelijkheden in kaart brengen.
Inbraak

Woensdag was de TU Delft niet via het hoofdtelefoonnummer bereikbaar. Oorzaak: een inbraak bij de telefooncentrale, waarbij de daders er met acht pc’s en acht flatscreens vandoor gingen. “De inbraak moet ergens tussen dinsdagavond zes uur en woensdagochtend tien voor acht plaats hebben gevonden”, zegt telefooncentralemedewerker Joke Hendriks. “De daders zijn binnengekomen door in de kamer hiernaast de gepantserde ruiten in te slaan.” De inbraak kwam als een grote verrassing. “De ruimte was zelfs beveiligd met extra sloten.”
Blackboard

Blackboard wordt verbeterd. Daarom gaat de online leeromgeving de tweede helft van juli uit de lucht. Na de werkzaamheden kunnen gebruikers van Blackboard een virtuele harde schijf krijgen waarop ze documenten kunnen opslaan, die ze vervolgens vanaf elke computer kunnen openen en als ze dat willen kunnen delen met anderen, bijvoorbeeld studiegenoten. Ook worden informatiepagina’s toegevoegd voor specifieke groepen studenten als eerstejaars of bouwkundigen. Daarnaast krijgt Blackboard op verzoek van de studentenraad pagina’s waarop studenten precies kunnen zien welke vakken van een bepaald jaar ze hebben gehaald en welke ze nog moeten doen. Om te zorgen dat Blackboard door het toenemende gebruik niet vastloopt, wordt de technische infrastructuur vernieuwd.
Goedgekeurd

De technisch-maatschappelijke bacheloropleiding sustainable molecular science & technology (SMST) is officieel goedgekeurd door het ministerie van onderwijs. De gezamenlijke opleiding van de TU Delft en de Universiteit Leiden begon in september 2002 als experimentele opleiding, in afwachting van een officiële status. Studenten stonden ingeschreven bij scheikundige technologie aan de TU Delft of bij scheikunde aan de Universiteit Leiden. Met de eigen Croho-registratie (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs) kunnen studenten zich vanaf nu rechtstreeks bij SMST inschrijven.
Enquète

Sinds vorige week kunnen wetenschappelijk medewerkers via een online enquète hun visie geven op de toekomst van de TU Delft. Daarbij gaat het om vragen als: ‘wat voor universiteit willen we zijn?’ en ‘wat zijn de beste criteria om wetenschappelijke kwaliteit te meten?’ “De enige ‘foute’ antwoorden zijn blanco antwoorden of sociaal wenselijke antwoorden”, zegt Herman Schoffelen van het Team Cultuurverandering. Hij hoopt op een hoge respons, zodat het college van bestuur een scherp beeld krijgt van de visie van wetenschappelijk medewerkers op de koers die de TU Delft zou moeten volgen.
RailDelft (1)

Het eerste internationale seminarium over modellering en analyse van spoorwegexploitatie, een initiatief van prof.dr.ing. Ingo Hansen (CiTG), vond vorige week plaats. Op het RailDelft-congres presenteerden wetenschappers van over de hele wereld de stand van zaken in hun onderzoeken naar een optimaal gebruik van spoorwegnetten aan onderzoekers, spoorwegbeheerders en consultants. Op het congres werd de International Association of Railway Operations Research (Iaror) opgericht. De associatie heeft direct al veertig leden uit bijna vijftien landen, die zullen bijdragen aan de ontwikkeling van standaard capaciteitsnormen en efficiëntere spoorwegen.
RailDelft (2)

Tijdens RailDelft 2005 werd duidelijk dat dynamisch verkeermanagement, waarbij de dienstregeling wordt aangepast op actuele vertragingen, de toekomst is voor het spoorwegbeheer. Hansen: “Met computermodellen kun je een optimale dienstregeling ontwerpen om zoveel mogelijk treinen te verwerken, maar zodra één trein een paar minuten vertraagd is, heeft dat ook gevolgen voor de andere treinen.” De afdeling transport & planning van civiele techniek doet onderzoek naar stochastische modellen waarmee de voortplanting van vertragingen in grote complexe netwerken bepaald kan worden. Hansen: “Door de actuele positie en snelheid van treinen aan je model te koppelen, kun je de te verwachten aankomst- en vertrektijden online aanpassen aan elke nieuwe situatie. Daardoor kan het spoorwegennetwerk nog steeds optimaal gebruikt worden en loopt het niet vast bij knelpunten.”
Florida

Een Delftse student van Nepalese afkomst die in Florida de waterhuishouding komt bekijken. Geen wonder dat Shishir Koirala, student aan het Delftse Institute for Water Education (IHE), in Florida veel aandacht trekt van de plaatselijke pers. Samen met 22 medestudenten is Koirala op studiebezoek in Florida. Het IHE ontstond een halve eeuw geleden uit de TU Delft, heeft nog steeds nauwe banden met de TU, maar is inmiddels onderdeel van Unesco. Aan het instituut specialiseren studenten uit de hele wereld zich in water, milieu en infrastructuur.
Goochelaar

De Delftse goochelaar Lodewijk de Widt (27) heeft afgelopen weekend de hoogste Nederlandse goochelprijs, de Grand Prix, gewonnen. De oud-civieler kreeg zijn onderscheiding voor de act ‘Design4change’ tijdens het Nationaal Congres voor de Goochelkunst in Hoogeveen. De Widt is gespecialiseerd in close-up-kaarttrucs. In de klasse manipulatie ging de eerste prijs ook naar een Delftenaar: de scholier Dion van Rijt (13).

www.degoochelaar.nl
Wandelpaper

Een van de opmerkelijkste TU-experimenten van de afgelopen jaren is beschreven in een wetenschappelijk vakblad. In Transportation Science beschrijft TU-promovendus Serge Hoogendoorn het gedrag van voetgangers die door een nauwe gang lopen. Daartoe liet Hoogendoorn drie jaar geleden zestig vrijwilligers looproutes afleggen door de hal van Civiele Techniek. Voornaamste conclusie: voetgangers hebben de neiging om in nauwe gangetjes schuin achter elkaar te gaan lopen, iets dat Hoogendoorn het ‘prijseffect’ noemt. Het onderzoek kan nuttig zijn bij het ontwerpen van bijvoorbeeld stationsgangen.
Vuilniszakken

De bewoners van het studentencomplex aan de Balthasar van der Polweg hebben in 2004 zoveel vuilniszakken op verkeerde plaatsen in hun flat gedumpt dat de rekening voor de schoonmaakkosten behoorlijk de pan uit is gerezen. Betaalden de studenten in 2003 dik 1500 euro, een jaar later is dat 2100 euro. “Het is natuurlijk lekker makkelijk dat je die vuilniszak niet zelf naar beneden hoeft te brengen”, schrijft de bewonerscommissie aan de bewoners, “maar het is wel kostbare luiheid. Daarnaast is het erg asociaal voor je medebewoners.” De collectieve energierekening is ook aardig gestegen: van 15 duizend euro in 2003 naar 26 duizend euro in 2004. Boosdoener zou de verlichting in het atrium zijn, die tegenwoordig ook overdag brandt, omdat bewoners het zo donker vonden op de lagere verdiepingen.
Punch

Het eerste herenteam van volleybalvereniging Punch is afgelopen week op een bijzondere manier alsnog gepromoveerd. Doordat het Nieuwegeinse Vrevok afzag van haar plaats in de tweede divisie, krijgt Punch komend jaar alsnog de kans in deze landelijke divisie uit te komen. Na een telefoontje van Vrevok naar Punch werd besloten dat de beide teams van plek zullen ruilen. Vrevok vreest niet genoeg spelers bij elkaar te kunnen krijgen en ziet daarom af van haar tweede divisieplaats. Eerder verloor het team van Punch in een vierkamp met drie andere verenigingen de strijd om promotie naar deze tweede klasse.
Doorgezakt

In Nijmegen zijn twaalf buitenlandse studenten tijdens een feest door de galerij van een studentenwoning gezakt. Drie feestgangers liggen nog altijd in het ziekenhuis met een hersenschudding of een gebroken been, de negen anderen konden na een korte behandeling naar huis.Dat meldt Vox, de universiteitskrant van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het huisvestingscomplex is vorig jaar opgeleverd en deed aanvankelijk dienst als asielzoekerscentrum. Nu wonen er 220 studenten, van wie de helft buitenlanders. De eigenaar van het pand, de Stichting Studentenhuisvesting, heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het instorten. Voorlopig moeten er niet te veel mensen tegelijk op de galerijen lopen, waarschuwt de stichting.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.