Onderwijs

Kort nieuws

CriminelenComputercriminelen proberen minder vaak in te breken via met virussen of spyware besmette e-mails, maar des te vaker via malafide websites.

Dat blijkt uit cijfers die de BBC deze week bekendmaakte. Volgens de Britse omroep lokken computercriminelen hun slachtoffers steeds vaker naar websites die uitnodigen om software te downloaden of wachtwoorden achter te laten. In Nederland kunnen meer dan honderdduizend Postbankklanten daarover meepraten: in juni werden zij uitgenodigd om hun inloggegevens achter te laten op een Russische nepsite.
Nobelprijs

De Amerikanen John Hall (Colorado University) en Roy Glauber (Harvard University) en de Duitser Theodor Hnsch (Max Planck Instituut) delen de Nobelprijs 2005 voor natuurkunde. De drie krijgen de prijs der prijzen voor hun bijdrage aan het laseronderzoek. Glauber ontwierp in de jaren zestig het theoretische raamwerk waarin laserlicht en kwantummechanica met elkaar worden gekoppeld. Sindsdien geldt hij als een van de grondleggers van de kwantumoptica. Hall en Hnsch ontwikkelden later de ‘frequentiekamlaser’, een laser waarmee je met zeer grote nauwkeurigheid afstanden, tijden en kleuren kunt meten. De laser heeft onder meer toepassingen in gps en atoomklokken. De Nobelprijs heeft een Delftse link: zo werkte dr. Silvania Pereira van de Delftse afdeling imaging science and technology (TNW) in het verleden enige tijd in het laboratorium van John Hall.
Bolkestein

Vanaf 7 november geeft Frits Bolkestein een reeks colleges over ‘het opinieklimaat in Europa voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog’. Zijn collegereeks bestrijkt de als decadent en pessimistisch bekend staande periode van het fin de siècle. Bolkestein is sinds januari 2005 buitengewoon hoogleraar in intellectuele achtergronden van politieke ontwikkelingen bij de sectie filosofie (TBM). De colleges maken onderdeel uit van een groter project: de voormalige eurocommissaris wil in een boek de fascinatie van intellectuelen voor totalitaire bewegingen en regimes trachten te verklaren. Begin 2005 gaf Bolkestein al een collegereeks over de rol van de intelligentsia in het Rusland van de negentiende eeuw. De colleges zijn toegankelijk voor studenten van alle faculteiten.
Verdoemden

Anders dan na de SBS-reorganisatie moet er na de OOD-operatie geen ‘Gang der Verdoemden’ komen voor niet-geplaatste medewerkers. Daarover bleek de ondernemingsraad afgelopen woensdag eensgezind. ‘Gang der Verdoemden’ en ‘Desolation Row’ waren in 2003 enkele van de bijnamen voor de vleugel waar toen alle niet-geplaatste medewerkers van de centrale diensten werden neergezet. Or-lid Daan Hoogwater noemde het treurig dat de niet-geplaatste ondersteuners niet zijn uitgenodigd voor de Domeinendag op 11 oktober, waarop de verschillende onderdelen van de nieuwe ondersteunersorganisatie zich aan elkaar presenteren. Hij bepleitte een aparte voorlichtingsdag voor deze groep. “Ze krijgen dan op maat gesneden informatie en hebben ook steun aan elkaar. Alleen is maar alleen.” Sommige or-leden spraken de vrees uit dat zo’n initiatief juist stigmatiserend zou werken.
Ozb

Prof.dr.ir. Hugo Priemus (TBM) blijft erbij: het is een slecht plan om het gebruikersdeel van de onroerend-zaakbelasting (ozb) af te schaffen. Al een maand woedt er op de opiniepagina van NRC Handelsblad een door Priemus aangezwengelde discussie over de woonbelasting. Volgens Priemus zou afschaffing van de belasting gemeenten beperken in hun beleidsvrijheid en slecht zijn voor de lokale democratie. Bovendien zouden burgers er geen echt geldelijk voordeel van hebben: de ozb-afschaffing moet immers worden gecompenseerd. Bovendien zal volgens Priemus als bijeffect van de afschaffing de vastgoedprijs stijgen. Toch is de ozb ‘natuurlijk niet heilig’, schreef Priemus vorige week in NRC. Maar: “Afschaffing van de ozb mag mijns inziens pas worden overwogen als er een volwaardig alternatief voorhanden is. […] Nu dreigt het kabinet goed ingelopen schoenen weg te gooien, voordat volwaardige nieuwe schoenen beschikbaar zijn.”
Overname

Delft University Press (DUP) wordt per 1 januari overgenomen door de Amsterdamse uitgeverij IOS Press. Het complete fonds van ongeveer achthonderd titels, met een aanwas van een kleine honderd titels per jaar, wordt straks beheerd door IOS Press. Ook het DUP-tijdschrift International Shipbuilding Progress verhuist naar de Amsterdamse uitgever. Voor de auteurs en de redactie van het tijdschrift verandert er door de overname niets. IOS Press neemt alle lopende verplichtingen van DUP over.
Blackboard

De virtuele leeromgeving Blackboard wordt steeds populairder aan de TU Delft. Had Blackboard vorig jaar nog zo’n vijf- tot zesduizend gebruikers per dag, inmiddels zijn dat er gemiddeld ongeveer zevenduizend. In totaal zijn er ruim vijftienduizend actieve gebruikers aan de TU. Volgens Willem van Valkenburg, één van de beheerders van Blackboard, is de toename vooral te danken aan de uitbreiding van de mogelijkheden. Hij denkt daarbij aan de virtual drive, waarop studenten hun bestanden kunnen plaatsen, zodat ze er vanaf elke computer bij kunnen. Ook gebruiken volgens Van Valkenburg steeds meer docenten Blackboard actief in hun onderwijs. Hij weet niet precies hoeveel bezoekers Blackboard maximaal aankan. “Ik verwacht dat we met de huidige structuur het dubbele van nu nog wel aankunnen. In ieder geval is de infrastructuur nu zo dat we eenvoudig de capaciteit kunnen uitbreiden.”
Handicap

Heb je een handicap? Ga naar Wageningen. Daar zijn studenten met een functiebeperking een stuk beter te spreken over hun universiteit dan elders. Dat blijkt uit cijfers in de Keuzegids Hoger Onderwijs van het expertisecentrum Choice, die deze week is verschenen. Wageningen Universiteit krijgt van de gehandicapte studenten een mooie 7,2 terwijl Eindhoven een treurige 5,7 scoort en Tilburg een 5,8. Delft staat op 6,5.

Choice baseert zich op de antwoorden van gehandicapte studenten in de landelijke studentenenquête. Omdat het aantal gehandicapte studenten niet groot is, zijn de cijfers berekend met de oordelen van de afgelopen twee jaar. Gehandicapten zitten lang niet allemaal in een rolstoel. De helft van alle studenten met een functiebeperking heeft dyslexie (een leesstoornis) of dyscalculie (een rekenstoornis). Eenvijfde heeft psychische problemen of een chronische ziekte.
Sport

Delftse studenten geven de sportvoorzieningen van de TU een 7,3. Dat is evenveel als in Utrecht, waar de goedkoopste sportkaart maar twaalf euro kost. Wageningen krijgt in de Keuzegids Hoger Onderwijs het hoogste cijfer: een 8,4. In geen enkele universiteitsstad is het slecht gesteld met de sportvoorzieningen. Rotterdam krijgt het laagste cijfer, maar dat is nog altijd een 7,1. Onder hogeschoolsteden vallen echter lagere cijfers. Rijswijk en Driebergen krijgen een 5,8 en een 4,5.
Zorgtoeslag

De Delftse studentenvakbond VSSD heeft voor studenten uitgezocht hoe zij een zorgtoeslag kunnen aanvragen. Die heeft het kabinet in het leven geroepen om mensen met lagere inkomens te compenseren voor het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 in werking treedt. Volgens de VSSD roept het aanvraagformulier veel vragen op. Op haar site beantwoordt de vakbond die. Zo is het volgens de VSSD goed om te weten dat de studiefinanciering geen onderdeel uitmaakt van het geschatte inkomen, dat de Belastingsdienst gebruikt om te berekenen of iemand recht heeft op een toeslag. Ook gaat de bond in op het begrip toeslagpartner. Het is voordelig een toeslagpartner te hebben omdat je met zijn tweeën méér toeslag kunt krijgen dan afzonderlijk. Alleen, huisgenoten met eigen huurcontracten zijn geen partner. Studenten die zonder contract in één huis wonen weer wel.

www.vssd.nl
Bonus

29 Studenten van de gezamenlijke bacheloropleiding wiskunde van de TU Delft en de Universiteit Leiden hebben vorige week 750 euro gekregen voor het behalen van hun propedeuse. Zij kregen deze zogenoemde bètabeurzen, omdat zij het afgelopen studiejaar in één keer hun p hebben gehaald. De bonussen zijn afkomstig van het platform Bèta Techniek. Dat wil op deze manier de stroom bij een aantal technische opleidingen stimuleren.
JSF

Zes L&R-studenten ontvingen maandag een prijs voor ‘voortreffelijke prestaties in het Lockheed Martin Joint Strike Fighter (JSF)-programma’. De Delftenaren lopen stage bij het Amerikaanse Lockheed Martin. De vliegtuigfabrikant gaf hen de prijs omdat het sterk onder de indruk is van de kwaliteiten van de studenten, vooral omdat ze veel initiatieven tonen. Naast de prijs hebben de studenten verlenging van hun stageduur aangeboden gekregen. Ze zijn de enige studenten van buiten de Verenigde Staten die meewerken aan de JSF. “Als je als buitenlandse student in zo’n groot, internationaal project opvalt, is dat een hele eer”, zegt prijswinnaar Sjoerd Lincklaen Arriëns.

Criminelen

Computercriminelen proberen minder vaak in te breken via met virussen of spyware besmette e-mails, maar des te vaker via malafide websites. Dat blijkt uit cijfers die de BBC deze week bekendmaakte. Volgens de Britse omroep lokken computercriminelen hun slachtoffers steeds vaker naar websites die uitnodigen om software te downloaden of wachtwoorden achter te laten. In Nederland kunnen meer dan honderdduizend Postbankklanten daarover meepraten: in juni werden zij uitgenodigd om hun inloggegevens achter te laten op een Russische nepsite.
Nobelprijs

De Amerikanen John Hall (Colorado University) en Roy Glauber (Harvard University) en de Duitser Theodor Hnsch (Max Planck Instituut) delen de Nobelprijs 2005 voor natuurkunde. De drie krijgen de prijs der prijzen voor hun bijdrage aan het laseronderzoek. Glauber ontwierp in de jaren zestig het theoretische raamwerk waarin laserlicht en kwantummechanica met elkaar worden gekoppeld. Sindsdien geldt hij als een van de grondleggers van de kwantumoptica. Hall en Hnsch ontwikkelden later de ‘frequentiekamlaser’, een laser waarmee je met zeer grote nauwkeurigheid afstanden, tijden en kleuren kunt meten. De laser heeft onder meer toepassingen in gps en atoomklokken. De Nobelprijs heeft een Delftse link: zo werkte dr. Silvania Pereira van de Delftse afdeling imaging science and technology (TNW) in het verleden enige tijd in het laboratorium van John Hall.
Bolkestein

Vanaf 7 november geeft Frits Bolkestein een reeks colleges over ‘het opinieklimaat in Europa voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog’. Zijn collegereeks bestrijkt de als decadent en pessimistisch bekend staande periode van het fin de siècle. Bolkestein is sinds januari 2005 buitengewoon hoogleraar in intellectuele achtergronden van politieke ontwikkelingen bij de sectie filosofie (TBM). De colleges maken onderdeel uit van een groter project: de voormalige eurocommissaris wil in een boek de fascinatie van intellectuelen voor totalitaire bewegingen en regimes trachten te verklaren. Begin 2005 gaf Bolkestein al een collegereeks over de rol van de intelligentsia in het Rusland van de negentiende eeuw. De colleges zijn toegankelijk voor studenten van alle faculteiten.
Verdoemden

Anders dan na de SBS-reorganisatie moet er na de OOD-operatie geen ‘Gang der Verdoemden’ komen voor niet-geplaatste medewerkers. Daarover bleek de ondernemingsraad afgelopen woensdag eensgezind. ‘Gang der Verdoemden’ en ‘Desolation Row’ waren in 2003 enkele van de bijnamen voor de vleugel waar toen alle niet-geplaatste medewerkers van de centrale diensten werden neergezet. Or-lid Daan Hoogwater noemde het treurig dat de niet-geplaatste ondersteuners niet zijn uitgenodigd voor de Domeinendag op 11 oktober, waarop de verschillende onderdelen van de nieuwe ondersteunersorganisatie zich aan elkaar presenteren. Hij bepleitte een aparte voorlichtingsdag voor deze groep. “Ze krijgen dan op maat gesneden informatie en hebben ook steun aan elkaar. Alleen is maar alleen.” Sommige or-leden spraken de vrees uit dat zo’n initiatief juist stigmatiserend zou werken.
Ozb

Prof.dr.ir. Hugo Priemus (TBM) blijft erbij: het is een slecht plan om het gebruikersdeel van de onroerend-zaakbelasting (ozb) af te schaffen. Al een maand woedt er op de opiniepagina van NRC Handelsblad een door Priemus aangezwengelde discussie over de woonbelasting. Volgens Priemus zou afschaffing van de belasting gemeenten beperken in hun beleidsvrijheid en slecht zijn voor de lokale democratie. Bovendien zouden burgers er geen echt geldelijk voordeel van hebben: de ozb-afschaffing moet immers worden gecompenseerd. Bovendien zal volgens Priemus als bijeffect van de afschaffing de vastgoedprijs stijgen. Toch is de ozb ‘natuurlijk niet heilig’, schreef Priemus vorige week in NRC. Maar: “Afschaffing van de ozb mag mijns inziens pas worden overwogen als er een volwaardig alternatief voorhanden is. […] Nu dreigt het kabinet goed ingelopen schoenen weg te gooien, voordat volwaardige nieuwe schoenen beschikbaar zijn.”
Overname

Delft University Press (DUP) wordt per 1 januari overgenomen door de Amsterdamse uitgeverij IOS Press. Het complete fonds van ongeveer achthonderd titels, met een aanwas van een kleine honderd titels per jaar, wordt straks beheerd door IOS Press. Ook het DUP-tijdschrift International Shipbuilding Progress verhuist naar de Amsterdamse uitgever. Voor de auteurs en de redactie van het tijdschrift verandert er door de overname niets. IOS Press neemt alle lopende verplichtingen van DUP over.
Blackboard

De virtuele leeromgeving Blackboard wordt steeds populairder aan de TU Delft. Had Blackboard vorig jaar nog zo’n vijf- tot zesduizend gebruikers per dag, inmiddels zijn dat er gemiddeld ongeveer zevenduizend. In totaal zijn er ruim vijftienduizend actieve gebruikers aan de TU. Volgens Willem van Valkenburg, één van de beheerders van Blackboard, is de toename vooral te danken aan de uitbreiding van de mogelijkheden. Hij denkt daarbij aan de virtual drive, waarop studenten hun bestanden kunnen plaatsen, zodat ze er vanaf elke computer bij kunnen. Ook gebruiken volgens Van Valkenburg steeds meer docenten Blackboard actief in hun onderwijs. Hij weet niet precies hoeveel bezoekers Blackboard maximaal aankan. “Ik verwacht dat we met de huidige structuur het dubbele van nu nog wel aankunnen. In ieder geval is de infrastructuur nu zo dat we eenvoudig de capaciteit kunnen uitbreiden.”
Handicap

Heb je een handicap? Ga naar Wageningen. Daar zijn studenten met een functiebeperking een stuk beter te spreken over hun universiteit dan elders. Dat blijkt uit cijfers in de Keuzegids Hoger Onderwijs van het expertisecentrum Choice, die deze week is verschenen. Wageningen Universiteit krijgt van de gehandicapte studenten een mooie 7,2 terwijl Eindhoven een treurige 5,7 scoort en Tilburg een 5,8. Delft staat op 6,5.

Choice baseert zich op de antwoorden van gehandicapte studenten in de landelijke studentenenquête. Omdat het aantal gehandicapte studenten niet groot is, zijn de cijfers berekend met de oordelen van de afgelopen twee jaar. Gehandicapten zitten lang niet allemaal in een rolstoel. De helft van alle studenten met een functiebeperking heeft dyslexie (een leesstoornis) of dyscalculie (een rekenstoornis). Eenvijfde heeft psychische problemen of een chronische ziekte.
Sport

Delftse studenten geven de sportvoorzieningen van de TU een 7,3. Dat is evenveel als in Utrecht, waar de goedkoopste sportkaart maar twaalf euro kost. Wageningen krijgt in de Keuzegids Hoger Onderwijs het hoogste cijfer: een 8,4. In geen enkele universiteitsstad is het slecht gesteld met de sportvoorzieningen. Rotterdam krijgt het laagste cijfer, maar dat is nog altijd een 7,1. Onder hogeschoolsteden vallen echter lagere cijfers. Rijswijk en Driebergen krijgen een 5,8 en een 4,5.
Zorgtoeslag

De Delftse studentenvakbond VSSD heeft voor studenten uitgezocht hoe zij een zorgtoeslag kunnen aanvragen. Die heeft het kabinet in het leven geroepen om mensen met lagere inkomens te compenseren voor het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 in werking treedt. Volgens de VSSD roept het aanvraagformulier veel vragen op. Op haar site beantwoordt de vakbond die. Zo is het volgens de VSSD goed om te weten dat de studiefinanciering geen onderdeel uitmaakt van het geschatte inkomen, dat de Belastingsdienst gebruikt om te berekenen of iemand recht heeft op een toeslag. Ook gaat de bond in op het begrip toeslagpartner. Het is voordelig een toeslagpartner te hebben omdat je met zijn tweeën méér toeslag kunt krijgen dan afzonderlijk. Alleen, huisgenoten met eigen huurcontracten zijn geen partner. Studenten die zonder contract in één huis wonen weer wel.

www.vssd.nl
Bonus

29 Studenten van de gezamenlijke bacheloropleiding wiskunde van de TU Delft en de Universiteit Leiden hebben vorige week 750 euro gekregen voor het behalen van hun propedeuse. Zij kregen deze zogenoemde bètabeurzen, omdat zij het afgelopen studiejaar in één keer hun p hebben gehaald. De bonussen zijn afkomstig van het platform Bèta Techniek. Dat wil op deze manier de stroom bij een aantal technische opleidingen stimuleren.
JSF

Zes L&R-studenten ontvingen maandag een prijs voor ‘voortreffelijke prestaties in het Lockheed Martin Joint Strike Fighter (JSF)-programma’. De Delftenaren lopen stage bij het Amerikaanse Lockheed Martin. De vliegtuigfabrikant gaf hen de prijs omdat het sterk onder de indruk is van de kwaliteiten van de studenten, vooral omdat ze veel initiatieven tonen. Naast de prijs hebben de studenten verlenging van hun stageduur aangeboden gekregen. Ze zijn de enige studenten van buiten de Verenigde Staten die meewerken aan de JSF. “Als je als buitenlandse student in zo’n groot, internationaal project opvalt, is dat een hele eer”, zegt prijswinnaar Sjoerd Lincklaen Arriëns.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.