Onderwijs

Kort nieuws

SpeelvrijDe Chinezen moeten drastische maatregelen nemen om verkeersopstoppingen tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing binnen de perken te houden.

Dit zegt prof.dr. Henk van Zuylen van civiele techniek. Hij analyseerde samen met zijn promovendus Huizhao Tu de huidige verkeerssituatie op de hoofdstedelijke ringweg met data afkomstig van een Chinees onderzoeksinstituut. “Het verkeer zit nu al vaak vast en het is de bedoeling dat sporters en bezoekers in 2008 binnen veertig minuten van elke willekeurige locatie van de Spelen naar een andere kunnen komen”, zegt Van Zuylen. “Dat zal dus niet meevallen.” De verkeersdruk zou tijdens de Spelen kunnen worden verminderd door alle ambtenaren van de stad tijdens de Spelen vrijaf te geven.
Waterzuivering

Het zuiveren van afvalwater kan veel efficiënter met een nieuwe aan de TU ontwikkelde techniek. Onderzoekster ir. Merle de Kreuk van technische natuurkunde bedacht samen met ingenieursbureau DHV een milieuvriendelijke zuiveringsmethode, waarbij aërobe . zuurstof verbruikende – bacteriën snel bezinkende korrels vormen. Dinsdag 27 juni promoveerde Kreuk op haar onderzoek. In de korrels vinden alle benodigde biologische zuiveringsprocessen plaats. De technologie biedt hiermee belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele waterzuiveringstechnieken. Alle processen kunnen bijvoorbeeld in één reactor plaatsvinden. Bovendien zijn er geen grote ‘nabezinktanks’ meer nodig zoals bij de huidige zuivering het geval is.
Ondernemend

Professor ir. Adriaan Beukers van L&R is dinsdag 27 juni door de VSNU uitgeroepen tot de ‘Meest ondernemende wetenschapper van Nederland’.Volgens de vereniging van universiteiten heeft Beukers een groot aantal jonge onderzoekers geïnspireerd tot het opzetten van een eigen bedrijf. Zijn werk, voornamelijk gericht op composiettechnologie, heeft geleid tot ruim vijftig octrooien. Sommigen daarvan zijn door studenten verder uitgewerkt in het door Beukers gegeven vak, turning technology into business’. Aan de benoeming is een prijs van tienduizend euro verbonden.
Geschil

De studentenraad en ondernemingsraad treffen het college van bestuur op 29 juni in een geschil over de harde knip. De beslissing of de studentenraad instemmingsrecht heeft, waarmee ze de harde knip kan tegenhouden, valt kort daarna. Het kort geding komt, door de vervroeging van het geschil, te vervallen.
Aan kop

Na twee dagen varen is de Delftse solarboat de snelste boot op zonne-energie die meedoet aan de Frisian Nuon Solar Challenge. De zon heeft zich nog weinig laten zien tijdens deze race, die voert langs de route van de Elfstedentocht. “Met regenachtig weer komt het aan op planning en tactiek. Wij houden goed bij hoeveel energie we verbruiken, terwijl andere boten dat vaak niet eens kunnen meten”, zegt Nils Beers van het Delftse team. “Daarbij kan de solarboat met minder energie harder varen dan de andere boten.” Delft liet dinsdag de tweede boot in haar klasse met meer dan twee uur achter zich. En ook de winnaars van de twee andere klassen waren meer dan een uur langzamer. Niet echt spannend meer, vindt ook Beers. “We moeten eigenlijk vooral zorgen dat we geen schade krijgen. Dan moet het ons lukken als eerste de race te beëindigen.”

www.solarboatteam.nl
Bruins

Niet iedereen in Delft is blij met de nieuwe staatssecretaris van onderwijs. Bruno Bruins volgt donderdag VVD-leider Mark Rutte op. Bruins was in Den Haag als wethouder verkeer verantwoordelijk voor de voltooiing van het miljoenen verslindende tramtunnelproject door het centrum. Ook was hij voorzitter van verkeersveiligheidorganisatie 3VO. De AAG-fractie betreurt de derde wisseling van de wacht binnen een ambtsperiode. “Dit komt de continuïteit en aandacht voor onderwijs niet ten goede”, zegt fractielid Arjanna van der Plas. Ook vindt de fractie het ‘opvallend’ dat Bruins ‘gebrek aan affiniteit met onderwijs’ heeft. Bruins heeft als opdracht de vorige week gepresenteerde wet op het hoger onderwijs en onderzoek nog voor de verkiezingen van 2007 door het parlement te loodsen.
Steekvlam

Vierduizend huishoudens in Delft zijn vorige week woensdag om zes uur ’s middags getroffen door een stroomstoring door een steekvlam bij een kabel in het scheikundegebouw aan de Michiel de Ruyterweg. “Alle tegels lagen eruit, en zelfs de bladeren van de boom zijn aan die kant zwart geblakerd”, zegt een van de acht bouwvakkers die bezig was met graven voor een nieuwe kabel. “Gelukkig liep er op dat moment niemand lang, want dat was niet goed afgelopen.” De steekvlam ontstond waarschijnlijk doordat er vocht bij de twee aan elkaar gelaste kabels kwam. Om drie minuten over negen was de stroomstoring bij de meeste huishoudens weer voorbij, maar toen waren er al hele straten verkast om elders naar de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië te kijken.
Stille tocht

Ter nagedachtenis aan Frank van Oosten wordt donderdag 6 juli een stille tocht gehouden door het centrum van Delft. Van Oosten overleed zaterdag 15 april ten gevolge van hersenletsel. Voordat hij in coma raakte, vertelde hij een vriend dat hij was aangevallen door twee fietsers. Van Oosten werkte bij de goederendienst van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Ook was hij actief voor Leefbaar Delft. Familie en kennissen van Van Oosten houden de stille tocht omdat zij aandacht willen vragen voor zinloos geweld. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden en getuigen van de geweldpleging hebben zich nog niet gemeld.
Ingenieurs gezocht

Het aantal vacatures bij de tien grootste ingenieursbureaus is in een jaar tijd meer dan verdubbeld: van 338 tot 778. Dat blijkt uit onderzoek van de website voor bouwnieuws Engineering 360. Vooral ervaren mensen zijn niet aan te slepen, klagen de ingenieursbureaus. “De situatie is vergelijkbaar met de jaren negentig”, aldus Rob Salman van ingenieursbureau Tauw op de nieuwssite. “Vorig jaar kregen we zo’n zeventig reacties op een vacature, nu soms nog maar vijf”. De meeste vacatures heeft Tebodin (150), gevolgd door Grontmij (122) en DHV (113).
Studieadviseur

Om lange rijen voor de studieadviseur te voorkomen, worden zieke en zwangere adviseurs voortaan vervangen door tijdelijke adviseurs. De TU heeft dit mini-uitzendbureau opgezet om te voorkomen dat studenten een half jaar lang zonder studieadvies zitten. Dit was afgelopen jaar het geval bij scheikundige technologie. De poule van tijdelijke adviseurs wordt ingezet vanaf september.
Windturbine

Space for Wind heeft het symposium Ontwerp/Synthese voor bachelorafstudeeropdrachten van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gewonnen. De tien studenten bedachten een enorme windturbine naast het gebouw van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De turbine kan 50 procent van het elektrische energieverbruik van de faculteit leveren. De studenten kregen een 8,5. Student Wietse Ledengang heeft goede hoop dat hun ontwerp wordt uitgevoerd. “Dat zou een positieve impuls geven aan windenergie in bebouwde omgeving”, zegt Ledengang, “En het zou windenergie voor iedereen zichtbaar maken.”
Ontwerp i-TU

Bouwkundestudenten Joost Wetzel en Mathieu de Danschutter werken momenteel aan een ontwerp voor de i-TU balie die begin 2007 de huidige TU-shop in de aula zal vervangen. De studenten wonnen in november de i-TU ontwerpwedstrijd. I-TU bestaat nu nog als dienst waar het algemene telefoonnummer en e-mails worden beantwoord. De nieuwe i-TU komt te staan in de aula en zal een combinatie worden van de TU-shop en congresbalie. Het wordt een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor diverse informatie. Er komt een aparte ruimte voor exposities en TU-artikelen, zoals truien en bekers.
Levenslang

Na het bezoek van de AAG-fractie aan de koude campus van het Massachusetts Institute of Technology in januari komt de fractie met nieuwe plannen voor een betere samenwerking met het bedrijfsleven. Bij het ministerie van economische zaken pleitte AAG samen met andere universiteiten voor een subsidieregeling om het ondernemerschap op de universiteit te stimuleren. Ook wil de fractie, net als MIT, een centraal punt op de TU waar kleine en grote bedrijven terecht kunnen. Stages moeten ook centraler worden geregeld door middel van een stagebureau. Alumni zullen in de toekomst ook meer bij hun oude universiteit betrokken worden, door hen bijvoorbeeld mentor van stagiairs te maken, en door ze een levenslang e-mailadres te geven.
Topcollegegeld

Het idee dat topopleidingen meer collegegeld mogen vragen, spreekt steeds minder Nederlanders aan. Dat blijkt uit de Onderwijsmeter 2006, een jaarlijks onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs. Nog maar 49 procent vindt het een goede zaak dat er binnen het hoger onderwijs meer opleidingen van verschillend kwaliteitsniveau ontstaan. In 2004 was dat nog 55 procent. Slechts 26 procent vindt het een goed idee dat topopleidingen meer collegegeld mogen heffen. In 2005 was dit nog 34 procent.
Klauwende clowns

Duitse studenten stormden deze week als clown verkleed diverse collegezalen binnen en jatten de presentielijsten. Zo protesteren zij tegen de aanwezigheidsplicht. Aanwezigheid is geen prestatie, zeggen de actievoerders tegen het Duitse dagblad Der Spiegel. ‘Klauen’ is Duits voor ‘jatten’ en klinkt ongeveer hetzelfde als ‘clown’. In een oproep om de aanwezigheidslijsten te stelen, schrijven actievoerders: “In plaats van interesse voor de stof te wekken vragen de docenten: was je er wel elke keer? Wij hebben geen zin in zulke controle. Jat de lijsten!”

Speelvrij

De Chinezen moeten drastische maatregelen nemen om verkeersopstoppingen tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing binnen de perken te houden. Dit zegt prof.dr. Henk van Zuylen van civiele techniek. Hij analyseerde samen met zijn promovendus Huizhao Tu de huidige verkeerssituatie op de hoofdstedelijke ringweg met data afkomstig van een Chinees onderzoeksinstituut. “Het verkeer zit nu al vaak vast en het is de bedoeling dat sporters en bezoekers in 2008 binnen veertig minuten van elke willekeurige locatie van de Spelen naar een andere kunnen komen”, zegt Van Zuylen. “Dat zal dus niet meevallen.” De verkeersdruk zou tijdens de Spelen kunnen worden verminderd door alle ambtenaren van de stad tijdens de Spelen vrijaf te geven.
Waterzuivering

Het zuiveren van afvalwater kan veel efficiënter met een nieuwe aan de TU ontwikkelde techniek. Onderzoekster ir. Merle de Kreuk van technische natuurkunde bedacht samen met ingenieursbureau DHV een milieuvriendelijke zuiveringsmethode, waarbij aërobe . zuurstof verbruikende – bacteriën snel bezinkende korrels vormen. Dinsdag 27 juni promoveerde Kreuk op haar onderzoek. In de korrels vinden alle benodigde biologische zuiveringsprocessen plaats. De technologie biedt hiermee belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele waterzuiveringstechnieken. Alle processen kunnen bijvoorbeeld in één reactor plaatsvinden. Bovendien zijn er geen grote ‘nabezinktanks’ meer nodig zoals bij de huidige zuivering het geval is.
Ondernemend

Professor ir. Adriaan Beukers van L&R is dinsdag 27 juni door de VSNU uitgeroepen tot de ‘Meest ondernemende wetenschapper van Nederland’.Volgens de vereniging van universiteiten heeft Beukers een groot aantal jonge onderzoekers geïnspireerd tot het opzetten van een eigen bedrijf. Zijn werk, voornamelijk gericht op composiettechnologie, heeft geleid tot ruim vijftig octrooien. Sommigen daarvan zijn door studenten verder uitgewerkt in het door Beukers gegeven vak, turning technology into business’. Aan de benoeming is een prijs van tienduizend euro verbonden.
Geschil

De studentenraad en ondernemingsraad treffen het college van bestuur op 29 juni in een geschil over de harde knip. De beslissing of de studentenraad instemmingsrecht heeft, waarmee ze de harde knip kan tegenhouden, valt kort daarna. Het kort geding komt, door de vervroeging van het geschil, te vervallen.
Aan kop

Na twee dagen varen is de Delftse solarboat de snelste boot op zonne-energie die meedoet aan de Frisian Nuon Solar Challenge. De zon heeft zich nog weinig laten zien tijdens deze race, die voert langs de route van de Elfstedentocht. “Met regenachtig weer komt het aan op planning en tactiek. Wij houden goed bij hoeveel energie we verbruiken, terwijl andere boten dat vaak niet eens kunnen meten”, zegt Nils Beers van het Delftse team. “Daarbij kan de solarboat met minder energie harder varen dan de andere boten.” Delft liet dinsdag de tweede boot in haar klasse met meer dan twee uur achter zich. En ook de winnaars van de twee andere klassen waren meer dan een uur langzamer. Niet echt spannend meer, vindt ook Beers. “We moeten eigenlijk vooral zorgen dat we geen schade krijgen. Dan moet het ons lukken als eerste de race te beëindigen.”

www.solarboatteam.nl
Bruins

Niet iedereen in Delft is blij met de nieuwe staatssecretaris van onderwijs. Bruno Bruins volgt donderdag VVD-leider Mark Rutte op. Bruins was in Den Haag als wethouder verkeer verantwoordelijk voor de voltooiing van het miljoenen verslindende tramtunnelproject door het centrum. Ook was hij voorzitter van verkeersveiligheidorganisatie 3VO. De AAG-fractie betreurt de derde wisseling van de wacht binnen een ambtsperiode. “Dit komt de continuïteit en aandacht voor onderwijs niet ten goede”, zegt fractielid Arjanna van der Plas. Ook vindt de fractie het ‘opvallend’ dat Bruins ‘gebrek aan affiniteit met onderwijs’ heeft. Bruins heeft als opdracht de vorige week gepresenteerde wet op het hoger onderwijs en onderzoek nog voor de verkiezingen van 2007 door het parlement te loodsen.
Steekvlam

Vierduizend huishoudens in Delft zijn vorige week woensdag om zes uur ’s middags getroffen door een stroomstoring door een steekvlam bij een kabel in het scheikundegebouw aan de Michiel de Ruyterweg. “Alle tegels lagen eruit, en zelfs de bladeren van de boom zijn aan die kant zwart geblakerd”, zegt een van de acht bouwvakkers die bezig was met graven voor een nieuwe kabel. “Gelukkig liep er op dat moment niemand lang, want dat was niet goed afgelopen.” De steekvlam ontstond waarschijnlijk doordat er vocht bij de twee aan elkaar gelaste kabels kwam. Om drie minuten over negen was de stroomstoring bij de meeste huishoudens weer voorbij, maar toen waren er al hele straten verkast om elders naar de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië te kijken.
Stille tocht

Ter nagedachtenis aan Frank van Oosten wordt donderdag 6 juli een stille tocht gehouden door het centrum van Delft. Van Oosten overleed zaterdag 15 april ten gevolge van hersenletsel. Voordat hij in coma raakte, vertelde hij een vriend dat hij was aangevallen door twee fietsers. Van Oosten werkte bij de goederendienst van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Ook was hij actief voor Leefbaar Delft. Familie en kennissen van Van Oosten houden de stille tocht omdat zij aandacht willen vragen voor zinloos geweld. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden en getuigen van de geweldpleging hebben zich nog niet gemeld.
Ingenieurs gezocht

Het aantal vacatures bij de tien grootste ingenieursbureaus is in een jaar tijd meer dan verdubbeld: van 338 tot 778. Dat blijkt uit onderzoek van de website voor bouwnieuws Engineering 360. Vooral ervaren mensen zijn niet aan te slepen, klagen de ingenieursbureaus. “De situatie is vergelijkbaar met de jaren negentig”, aldus Rob Salman van ingenieursbureau Tauw op de nieuwssite. “Vorig jaar kregen we zo’n zeventig reacties op een vacature, nu soms nog maar vijf”. De meeste vacatures heeft Tebodin (150), gevolgd door Grontmij (122) en DHV (113).
Studieadviseur

Om lange rijen voor de studieadviseur te voorkomen, worden zieke en zwangere adviseurs voortaan vervangen door tijdelijke adviseurs. De TU heeft dit mini-uitzendbureau opgezet om te voorkomen dat studenten een half jaar lang zonder studieadvies zitten. Dit was afgelopen jaar het geval bij scheikundige technologie. De poule van tijdelijke adviseurs wordt ingezet vanaf september.
Windturbine

Space for Wind heeft het symposium Ontwerp/Synthese voor bachelorafstudeeropdrachten van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gewonnen. De tien studenten bedachten een enorme windturbine naast het gebouw van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De turbine kan 50 procent van het elektrische energieverbruik van de faculteit leveren. De studenten kregen een 8,5. Student Wietse Ledengang heeft goede hoop dat hun ontwerp wordt uitgevoerd. “Dat zou een positieve impuls geven aan windenergie in bebouwde omgeving”, zegt Ledengang, “En het zou windenergie voor iedereen zichtbaar maken.”
Ontwerp i-TU

Bouwkundestudenten Joost Wetzel en Mathieu de Danschutter werken momenteel aan een ontwerp voor de i-TU balie die begin 2007 de huidige TU-shop in de aula zal vervangen. De studenten wonnen in november de i-TU ontwerpwedstrijd. I-TU bestaat nu nog als dienst waar het algemene telefoonnummer en e-mails worden beantwoord. De nieuwe i-TU komt te staan in de aula en zal een combinatie worden van de TU-shop en congresbalie. Het wordt een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor diverse informatie. Er komt een aparte ruimte voor exposities en TU-artikelen, zoals truien en bekers.
Levenslang

Na het bezoek van de AAG-fractie aan de koude campus van het Massachusetts Institute of Technology in januari komt de fractie met nieuwe plannen voor een betere samenwerking met het bedrijfsleven. Bij het ministerie van economische zaken pleitte AAG samen met andere universiteiten voor een subsidieregeling om het ondernemerschap op de universiteit te stimuleren. Ook wil de fractie, net als MIT, een centraal punt op de TU waar kleine en grote bedrijven terecht kunnen. Stages moeten ook centraler worden geregeld door middel van een stagebureau. Alumni zullen in de toekomst ook meer bij hun oude universiteit betrokken worden, door hen bijvoorbeeld mentor van stagiairs te maken, en door ze een levenslang e-mailadres te geven.
Topcollegegeld

Het idee dat topopleidingen meer collegegeld mogen vragen, spreekt steeds minder Nederlanders aan. Dat blijkt uit de Onderwijsmeter 2006, een jaarlijks onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs. Nog maar 49 procent vindt het een goede zaak dat er binnen het hoger onderwijs meer opleidingen van verschillend kwaliteitsniveau ontstaan. In 2004 was dat nog 55 procent. Slechts 26 procent vindt het een goed idee dat topopleidingen meer collegegeld mogen heffen. In 2005 was dit nog 34 procent.
Klauwende clowns

Duitse studenten stormden deze week als clown verkleed diverse collegezalen binnen en jatten de presentielijsten. Zo protesteren zij tegen de aanwezigheidsplicht. Aanwezigheid is geen prestatie, zeggen de actievoerders tegen het Duitse dagblad Der Spiegel. ‘Klauen’ is Duits voor ‘jatten’ en klinkt ongeveer hetzelfde als ‘clown’. In een oproep om de aanwezigheidslijsten te stelen, schrijven actievoerders: “In plaats van interesse voor de stof te wekken vragen de docenten: was je er wel elke keer? Wij hebben geen zin in zulke controle. Jat de lijsten!”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.