Onderwijs

Kort Nieuws

GezondheidsmarktGezondheid en veiligheid krijgen een eigen plek in de Ontvangstweek (Owee). Stonden huisartsen, tandartsen, GGD en brandweer voorheen tussen de verenigingen op de infomarkt op de maandag, dit jaar krijgen zij een zone op het festival op de donderdag.

Reden daarvoor is dat vooral de huis- en tandartsen zich ondergesneeuwd voelden op de infomarkt. “We hoorden dat ze maar weinig aanmeldingen overhouden aan de infomarkt”, legt Martje Thelen uit namens het Owee-bestuur. “De infomarkt is erg overweldigend.” De gezondheids- en veiligheidszone op het festivalterrein moet veel overzichtelijker worden en er moet meer tijd zijn voor een gesprek. Op de nieuwe gezondheidsmarkt komen ook de SGZ (studentengezondheidszorg) en wellicht zelfs fysiotherapeuten te staan. De SGZ stond de afgelopen drie jaar op de sportmarkt, maar merkte daar ook dat studenten hun aandacht er niet bij hadden, vertelt directeur Wim van Donselaar. “Terwijl het wel goed is om in het eerste jaar al informatie te geven over gezondheid.” 

Biogrondstoffen
De chemische industrie kan tachtig procent van haar fossiele grondstoffen vervangen door biologische, zei Ton Runneboom als voorzitter van het platform Groene Grondstoffen. Hij sprak afgelopen donderdag op de eerste lezing door bekende energieondernemers, een initiatief van prof.dr. Ad van Wijk die ook de presentatie verzorgde. Maar, zei Runneboom, dan moeten de Europese importheffingen op landbouwproducten wel drastisch omlaag. De heffingen die ooit goed waren voor de landbouw staan nu de opbloei van een groene chemie in de weg, aldus de voorman.

Boek
De medische fout waardoor oud-decaan Bouwkunde Wytze Patijn in 2008 drie weken in coma lag, is onderwerp van het boek ‘Onder zeil’ van Matthijs Buikema. Hij beschrijft hoe het kon gebeuren dat zeven patiënten in het Rotterdamse Havenziekenhuis ziek werden na een relatief eenvoudige ingreep en wat de impact van die fout was. Niet alleen op het leven van Patijn en zijn gezin, maar ook op de zorgverleners en het ziekenhuis. Het boek is te koop voor 14,95 euro.

Rijksbouwmeester
En weer is een TU-alumnus benoemd tot Rijksbouwmeester. Frits van Dongen treedt in augustus aan als opvolger van Liesbeth van der Pol. Van Dongen (1946) studeerde in 1980 af bij Bouwkunde. Vijf jaar later richtte hij Van Dongen Architekten op en weer drie jaar later was hij medeoprichter van Architekten Cie. Aan dat bureau blijft hij verbonden. Van Dongens architectuur kenmerkt zich volgens de Rijksgebouwendienst door een sterke stedelijke identiteit. Hij ontwierp onder meer de Harmonie in Leeuwarden en de  Heineken Music Hall in Amsterdam.

Bachelorprijs
Studenten kunnen hun bacheloronderzoek tot 1 juli indienen voor de Student Research Award 2011. Die prijs wordt uitgereikt tijdens de Student Research Conference aan de TU Eindhoven op 23 en 24 november. Die conferentie is een initiatief van universiteitenvereniging VSNU en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Nieuw is dit jaar dat studenten naast onderzoek nu ook een ontwerp kunnen indienen. 

www.vsnu.nl/src

Architectuur
De Delftse Dag van de architectuur vindt op zaterdag 25 juni plaats met als thema ‘Zelf verzonnen’. Wethouder Pieter Guldemond opent om 12.00 uur in TOP aan de Hippolytusbuurt 14 de zogeheten Ontwerpwinkel, een initiatief van zeven jonge architecten. Vanaf die tijd is er ook een open architectenbureau route te volgen. Tot slot leidt stadsbouwmeester Wytze Patijn van 17.00 uur tot 18.30 uur in TOP een debat over ‘zelfverzonnen’ architectuur.

www.dagvandearchitectuur.nl

Afgekeken
Tijdens de examens heeft niemand bij hem afgekeken. “Bij gewone toetsen wel, dat deed ik ook wel eens”, zegt de jongste geslaagde gymnasiast Erik van den Boom in AD Haagsche Courant. De 13-jarige Schiedammer wil naar de TU Delft om wiskunde of natuurkunde – misschien zelfs allebei – te studeren. Na het overslaan van vier klassen is hij volgens de krant dik tevreden met een acht voor wiskunde, zevens voor Nederlands, Engels, aardrijkskunde, natuur- en scheikunde en een zesje voor Latijn.

Valorisatie
Van alle Nederlandse universiteiten weet de TU het best zijn kennis te verzilveren, aldus onderzoeks- en adviesbureau Scienceworks in opdracht van Elsevier. Het onderzoek baseert zich op jaarverslagen en jaarrekeningen en beoordeelt op de bevordering van ondernemerschap, het aantal octrooiaanvragen en samenwerking met bedrijfsleven. De Universiteit Tilburg is het meest in het nieuws, TU Eindhoven werkt het meest met bedrijven en Universiteit Utrecht haalt meeste geld binnen. De top drie van de Elsevier/Scienceworks Valorisatieranking luidt: TU Delft, UvA en Wageningen UR.

Erg nat was het. En koud. En er stond ook nog een stevige wind. Geen ideale omstandigheden dus tijdens het zondag verspeelde rugbytoernooi om de Delft Bokaal, op het veld van RC Delft. Het jaarlijkse evenement om de eervolle vermelding van beste rugbyclub van de stad vond ondanks de helse omstandigheden gewoon doorgang: “Je bent rugbyer of niet”, aldus een vastberaden Nam Vo van DSR-C, de namens het Delftse corps deelnemende ploeg. Bij afwezigheid van het team van Virgiel werd het openingsduel op het verrassend goed bespeelbare veld gespeeld tussen de ‘burgers’ van RC Delft en studentenvereniging Thor. Laatstgenoemd vijftiental won in een gelijk opgaande strijd met 7-0. Tegen het twee afdelingen hoger spelende, maar door een trainingsweekend vermoeide DSR-C werd vervolgens een eervolle nederlaag van 10-7 geleden. “Een goede start van het seizoen”, vond Thor-captain Francis Ndonga. “We konden een paar nieuwe spelers uitproberen en dat bleek goed te klikken.” De aanvoerder ziet de komende jaargang hoopvol tegemoet. Zijn team zet het nieuwe competitieseizoen, na de promotie naar de derde klasse, hoog in: “We mikken minimaal op een plaats bij de bovenste vier.” DSR-C, dat na enkele seizoenen in de ereklasse terugzakte naar de eerste klasse, verloor met een gelegenheidsteam het laatste duel van RC Delft dat op doelsaldo tot winnaar werd uitgeroepen. De aanvoerder overhandigde de beker echter aan Thor, omdat die ploeg er voor het eerst in de historie in was geslaagd om RC Delft te verslaan.

Het jaarlijkse beachhandbaltoernooi van de Delftse studentenhandbalclub Torius, op het strand van Hoek van Holland, had eveneens last van het slechte weer. Van de aan het toernooi gekoppelde NSK konden de finalewedstrijden zondag niet doorgaan. Toch kijkt persvoorlichtster Sodaba Roustayar terug op een geslaagd evenement. “Zaterdag werd het tot onze verbazing geweldig weer. ’s Middags scheen de zon en op een korte bui na bleef het droog. We hebben het hele speelschema kunnen afwerken.” Zondag werd het restant van het toernooi afgelast. “Vanwege de veiligheid”, aldus Roustayar, “Bovendien was het veel te koud om in je korte broek en sportshirt op het strand te verblijven.” De door het organiserende Torius beschikbaar gestelde Supercup, voor de meest enthousiaste deelnemer, werd uitgereikt aan het Eindhovense Oktopus.

Een week eerder, tijdens de op zaterdag 21 augustus gereden Ronde van Pijnacker, waren de weersomstandigheden totaal anders. Het mogelijke geklaag betrof dit keer de enorme hitte. Malaya van Ruitenbeek had er blijkbaar weinig moeite mee. De student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, die zijn pogingen om een profcontract bij een grote ploeg te verdienen zag mislukken, rijdt tegenwoordig als eliterijder bij de ploeg van Odwin Bink. Met Sjoerd Kouwenhoven vocht hij in Pijnacker in de eindsprint om de prijzen, hetgeen de eerste plaats opleverde. Eerder dit seizoen won Van Ruitenbeek al tien criteriums.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.