Onderwijs

Koninklijke onderscheidingen voor drie Delftse hoogleraren

Drie Delftse hoogleraren hebben op 26 april een Koninklijke onderscheiding gekregen: prof.dr.ir Teun Klapwijk, prof. Bruno Ninaber van Eyben en prof.dr.ir. Marcel Stive.


Teun Klapwijk, hoogleraar Nanotechnologie (TNW), werd in theater Diligentia in Den haag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Klapwijk is een pionier op het gebied van de supergeleiders. In 1982 beschreef hij samen met Greg Blonder en Michael Tinkham wat nu nog bekend staat als de Blonder-Tinkham-Klapwijktheorie, een model dat wetenschappers helpt om supergeleidende eigenschappen van nieuwe materialen eenvoudig en snel met experimenten te bepalen.


Klapwijk is tevens bekend voor zijn bijdragen aan de Herschel Space Telescope van het European Space Agency (ESA),en het Atacama Large Millimeter Array (ALMA), het groot sterrenkundig observatorium in Chili. Daar wordt de kracht van supergeleiding ingezet in astronomie-experimenten.


Bruno Ninaber van Eyben, hoogleraar Design (IO) ontving in het Stadhuis van Delft de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De hoogleraar heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling en het imago van het vakgebied industrieel ontwerpen.


De afgelopen jaren ontving Ninaber van Eyben de twee meest prestigieuze oeuvreprijzen uit de Nederlandse ontwerpwereld: de oeuvreprijs van het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (2007) en de Piet Zwartprijs, de tweejaarlijkse oeuvreprijs van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (2008). Brede bekendheid verwierf hij onder meer als ontwerper van de laatste guldenserie uit 1980 en van de Nederlandse zijde van de euro. Zijn beroemde zwarte Halshorloge werd zelfs opgenomen in de permanente collectie van het Museum of Modern Art MoMA in New York.


Marcel Stive, hoogleraar Kustwaterbouwkunde (CiTG) ontving in de Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Een aansprekend en welbekend concept Stive is de Zandmotor, het opgespoten zandeiland voor de kust van Kijkduin dat op ingenieuze en efficiënte bijdraagt aan onze kustveiligheid. Met de Europese ERC Advanced Grant die hij in 2011 ontving, doet hij verder onderzoek naar de werking van de Zandmotor.


Op grond van zijn expertise heeft hij talloze adviesrollen vervuld, waaronder in de Tweede Deltacommissie (‘commissie Veerman’) die in 2008 advies uitbracht over hoe Nederland veilig(er) te maken tegen overstromingen. Hij is nu adviseur voor vele projecten die de zwakke schakels in de Nederlandse kust moeten versterken.


Lees hier het hele persbericht van de TU Delft.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.