Onderwijs

‘KNAW-lidmaatschap voelt als een eer’

Elk jaar kiest de KNAW nieuwe leden. Dit jaar was prof.dr. Marileen Dogterom, afdelingsvoorzitter bij bionano science (TNW), een van de zestien nieuwe leden.

Nieuwe leden kiest de koninklijke Nederlandse academie van wetenschappen jaarlijks op voordracht van andere onderzoekers binnen en buiten de KNAW. Het lidmaatschap is dus een kwestie van erkenning en blijft het hele leven geldig. Toen dit jaar Marileen Dogterom (48) verzocht werd om toe te treden tot het eerbiedwaardige gezelschap reageerde haar vader met: ‘Leuk joh, met al die oude mannen.’ Zelf voelt ze zich vooral vereerd door de erkenning.

Aan haar verbintenis met de Academie zal niet veel veranderen, verwacht Dogterom. Ze maakte eerder al deel uit van commissies bij de KNAW (Heinekenprijsjury) en nam ook deel aan bijeenkomsten op haar vakgebied biofysica. Ze is van plan te blijven deelnemen aan stellingbepalende activiteiten van de Akademie, die ook een ambassadeursfunctie voor de wetenschap vervult. Maar nieuwe commissies ‘zoekt ze even niet op’. Daarvoor is haar baan als afdelingsvoorzitter bij bionanoscience en haar eigen onderzoekslijn naar inwendige celskeletten momenteel te veeleisend.

Naast de tijdelijke bekommernissen met de verhuizing van haar afdeling naar het nieuwe TNW-gebouw is ze vooral bezig geweest met het opstellen van een groot onderzoeksvoorstel voor de ontwikkeling van een synthetische cel, een elementaire functionele unit van synthetisch leven.

In totaal 17 onderzoekgroepen van zes universiteiten en onderzoeksinstellingen (TU Delft, VU Amsterdam, AMOLF, RU Groningen, Wageningen UR en RU Nijmegen) hebben samen een Zwaartekracht voorstel ingediend bij NWO voor de ontwikkeling van een synthetische cel binnen 10-15 jaar tijd. Die cel zal elementaire levensfuncties vertonen: metabolisme, celdeling en doorgeven van genetisch materiaal aan de dochtercellen. “Heel Nederland doet mee”, vat ze het plan samen.

“De eerste vijf jaar hebben fysici, biochemici, theoretici en moleculair biologen nodig om de afzonderlijke onderdelen te ontwikkelen”, vertelt Dogterom bij een cappuccino. “In de tweede vijf jaar willen we de verschillende onderdelen integreren tot een functionele synthetische cel.” Vrijwel alle kennis die de onderzoekers verwachten nodig te hebben is in Nederland aanwezig. Volgend voorjaar horen de onderzoekers of NWO hun plan steunt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.