Kandidaten gezocht voor Nationale Postdocprijs

De Nationale Postdocprijs is een nieuwe prijs voor wetenschappers. De winnaar krijgt tienduizend euro, melden de Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandse Maatschappij van Wetenschappen (KHMW).

Met de prijs willen de twee organisaties "hun waardering uitdrukken voor goed onderzoek en voor het belang van gebruik van dat onderzoek in en voor de samenleving". De winnaar van de prijs kan het geldbedrag van tienduizend euro naar eigen inzicht besteden aan onderzoek.

De prijs zal jaarlijks worden uitgereikt, afwisselend aan een bèta/medische wetenschapper en een alfa/gammawetenschapper. Kandidaten moeten niet langer dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd aan een Nederlandse universiteit. Bovendien moeten ze in Nederland aan het werk zijn als postdoc of universitair docent.

Hoogleraren en directeuren van onderzoeksinstituten kunnen tot 15 juli ieder maximaal twee kandidaten nomineren. De besturen van de Jonge Akademie en de KHMW benoemen een beoordelingscommissie, die de winnaar van de prijs voordraagt.

In november zal de prijs voor het eerst worden uitgereikt.

Ontgroenen een eeuw geleden

Elk jaar opnieuw zijn er incidenten bij studentenverenigingen en elk jaar brandt de discussie over het nut van ontgroeningen weer los. Een eeuw geleden was het niet anders.

Fietsrecord in woestijn

Studenten uit Delft en Amsterdam hebben afgelopen zaterdag in Nevada met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken.

Producing alcohol out of thin air

The European Research Council has awarded ERC Starting Grants worth 1.5 million euros each to four TU Delft researchers. Dr Wilson Smith is one of the lucky four. He will expand his research on electrochemistry.

Vijf vragen aan de ombudsman van de Universiteit Utrecht

De ondernemingsraad wil een ombudsman, maar wat doet die eigenlijk? Wij vroegen het de ombudsman van de Universiteit Utrecht.

Minervaprijs voor Julia Cramer

Dr.ir. Julia Cramer krijgt de Minervaprijs voor haar Nature-artikel over quantumtechnologie. Ze promoveerde in 2016 aan de TU Delft en koos daarna de richting van wetenschapscommunicatie. "Kennelijk was dat niet zo'n gekke keuze."