Campus

Kamer gezocht

De ene eerstejaars heeft al voor de zomer een studentenkamer, de ander is dan nog niet eens begonnen met zoeken. Voor die eerste groep waren er in juni de Kamerzoekdagen. Ze leerden er bijvoorbeeld hoe instemmingen werken. ‘Laat je niet afschrikken’.

Vanuit de sociëteit van studentenvereniging De Bolk is het maar één deur door en je staat in de hal van het Bolkhuisch. Aan het plafond de tandem waarmee twee bewoners op vakantie zijn geweest, daaronder een rij fietsen. Negen aankomende studenten staan er samengepakt naar te kijken, terwijl bewoner Jelle in het Engels vertelt dat hij en zijn huisgenoten hun fietsen zo beschermen tegen diefstal en regen. En trouwens, de ‘nullen’ hebben toen ze net aankwamen op hun huurfietsen ook wel gemerkt dat de stoepen buiten al afgeladen vol staan met krakkemikkige tweewielers.


Een verdieping hoger komt een bewoner net van de wc als de rondleiding langskomt. Hij haalt zijn schouders op, grijnst en loopt naar zijn kamer, langs de torenhoog opgestapelde kratten Hertog Jan en Heineken. Het is niet de eerste keer deze week dat de Kamerzoekdagen die studentenvakbond VSSD samen met De Bolk organiseert zijn huis aandoen.

Geen gezeur

Dinsdag 17 juni om twee uur ‘s middags voert de rondleiding via de grootste en de kleinste kamer (“Op zes vierkante meter past alles wat je nodig hebt”), langs een deur met het opschrift ‘Na deze deur, geen gezeur’ naar het met rubberen tegels beklede dakterras. De zon schijnt, er staat een opblaasbadje met een klein laagje water en de studenten- in-spé ploffen neer op de vele plastic stoeltjes. Wie bier wil, krijgt wat te drinken. De rest heeft even pech. Een bewoner gooit zijn mok op de grond om het nut van een rubberen vloer te tonen. Twee jongens lachen instemmend.


 


Yida Tao zit erbij en kijkt ernaar. Ze wil civiele techniek studeren. In een huis als het Bolkhuisch wil ze niet wonen, vertelt ze. “Hier is altijd wel iemand die een feestje wil bouwen. Ik heb liever een iets kleiner huis, want ik heb een rustig plekje nodig. Het lijkt me niet fijn om gemeenschappelijke ruimtes met twintig man te moeten delen. Het valt me hier mee met de smerigheid, maar er is overal rommel.” Vanavond heeft ze een instemming in een huis met twee jongens en twee meisjes. Dat lijkt haar beter.


Wie in Delft een eerste kamer zoekt, ontkomt er bijna niet aan om instemmingen te doen. Op de Kamerzoekdagen is daar dan ook veel aandacht voor. Na zijn powerpoint-presentatie over instemmingen in de Bolk-sociëteit vertelt Boedi Diepersloot, dan nog aankomend voorzitter van de studentenvereniging, over zijn eigen ervaringen. “Ik begon pas eind juli met zoeken. Dan zijn er niet tien mensen op een instemming, maar soms wel honderd. Dat heb ik op de Jacoba van Beierenlaan gehad. Na tien minuten stond tachtig man buiten. De jongens die het hardste schreeuwden en de vrouwen bleven over.”

Diepersloot deed tien instemmingen en vond een week voor de Owee een kamer. “Een kast eigenlijk”, lacht hij. Binnen twee maanden was hij alweer weg. Nu woont hij met vrienden, veel beter. En zonder instemming. Maar aan de instemmingen die hij wel deed, heeft hij een lijst metdo’s en don’ts overgehouden waariedere kamerzoeker zijn voordeel mee kan doen. Want vervelend is het soms wel, om gekeurdte worden. “Vaak zijn er drie rondes, soms verdeeld over meerdere dagen. Vaak is de kamer waar het over gaat alleen voor tijdelijke onderhuur. En veel huizen bellen je niet eens terug als je het niet bent geworden.”


En dan zijn er nog de bizarre vragen die kamerzoekers soms voor de kiezen krijgen. Random-vragen, noemt Diepersloot ze. Zoals: ‘Welk fruit zou je zijn en waarom?’ Of: ‘Als je een pinguïn was, wat zou je ermee doen?’ “Laat je niet afschrikken”, raadt de student aan. “Denk niet te lang na voor je wat zegt. Geef ook een randomantwoord.”


Na de presentatie van Diepersloot stappen de nuldejaars op hun huurfietsen en fietsen ze naar de voormalige Zusterflat Aan ’t Verlaat, aan de andere kant van het centrum. Het enorme pand heeft tien jaar leeg gestaan en buiten is nog steeds weinig teken van leven.


Toch blijken er na veel kloppen mensen te zijn in het gebouw. Twee studenten van SHS Delft, wat staat voor Stichting Herontwikkeling Studentenhuisvesting, duwen met de hand de schuifdeuren open en stappen naar buiten. Hier moeten als het aan hen ligt zo snel mogelijk honderdvijftig studenten wonen, verdeeld over vijftien huizen. Veel renovatie is niet nodig, want studenten hebben geen moeite met een oud systeemplafond, of eenvoudig afgewerkte kamers, is de gedachte. Alleen de gemeente moet nog even een vergunning afgeven.


Dat mag de pret vandaag niet drukken. De ‘nullen’ krijgen alweer een powerpoint-presentatie en een rondleiding langs modelkamers vol Ikea-meubels, kale gemeenschappelijke ruimtes en de weelderige tuin beneden. Studente Tao kijkt geïnteresseerd rond en is net als de rest van plan om haar naam te schrijven op de lijst met belangstellenden voor een kamer in het nieuwbakken studentencomplex.


Al is de serene rust van nu over een paar maanden waarschijnlijk ver te zoeken.

Tips
Tips

De eerste stappen


  1. Pas je eisen aan. Zoals je het bij je ouders hebt, zo is het niet in een studentenhuis. Waarschijnlijk moet je het doen zonder vaatwasser.
  2. Kies je voor wonen bij een hospita, kijk dan goed naar de voorwaarden die ze stelt. Soms mag je in het weekend bijvoorbeeld niet in je kamer zijn.
  3. Huur je via Funda, zeg dan niet meteen dat je een student bent. Dat schrikt af. Hou er bovendien rekening mee dat je vaak een jaar aan een huurcontract vast zit.
  4. Wees actief. Zoek online naar instemmingen, adverteer, hang briefjes op in supermarkten. Vertel iedereen dat je een kamer zoekt. Sociale media zijn daarbij je beste vriend.
  5. Schrijf je aan het begin van je studie meteen in bij de wooncorporaties Duwo en Woonnet Haaglanden. Voor zelfstandige kamers is de inschrijfduur leidend. Tegen het einde van je studie is de kans groot dat je wat rustiger wilt wonen. 


 


Campuscontract en voorrangsregeling

Huurders van studentenhuisvester Duwo moeten een campuscontract ondertekenen, een huurcontract dat is ingevoerd om het kamertekort terug te dringen. In dat contract is de regeling opgenomen, dat huurders binnen een half jaar na het beëindigen van hun studie moeten verhuizen.


Om studenten van ver weg tegemoet te komen, geldt jaarlijks tussen 1 juli en 30 november de voorrangsregeling in verschillende grote studentencomplexen als de Van Hasseltlaan en de E. du Perronlaan. Op de website van Duwo staat precies wie voor voorrang in aanmerking komen en in welke studentencomplexen zij dan een instemming kunnen proberen. Aangezien veel aankomende studenten op meer dan anderhalf uur reizen afstand wonen, is de voorrangsregeling geen garantie op succes.


Do’s en don’ts bij instemmingen


  • Wil je naar een instemming, stuur een opvallende mail. Bel als er een telefoonnummer bij staat.
  • Kom op tijd: niet te vroeg en niet te laat.
  • Laat je ouders thuis.
  • Stel je meteen voor, aan iedereen.
  • Bekijk de kamer.
  • Vind je het ergens niet leuk, ga weg.
  • Pak zelf geen eten en drinken. Blijf nuchter.
  • Probeer erachter te komen of je bij de bewoners past.
  • Vertel over je hobby’s, of je lid bent of wordt van een vereniging.
  • Wacht niet op contact, praat met alle bewoners.
  • Schep niet op, blijf jezelf, ga niet meepraten.
  • Vraag naar de huisgebruiken. Is er een huisjongste die bijvoorbeeld altijd de deur moet opendoen of dagelijks ontbijt moet maken?
  • Blijf niet hangen, maar ga ook niet te vroeg weg.
  • Bel niet voor de uitslag. Hoor je niks, helaas.

​Duwo in Delft in cijfers


  • 7100 studentenwoningen heeft Duwo in Delft
  • 5100 van die kamers zijn voor normale verhuur
  • 2000 van die kamers zijn voor short stay-studenten
  • 6,5% van de gewone Duwostudentenkamers wisselde in het derde kwartaal van 2013van bewoner 
  • 81% van de short stay-kamers kreeg in het derde kwartaal van 2013 een nieuwe bewoner
  • 450 kamers kwamen er dus ongeveer vrij in dit ‘piekkwartaal’
  • 1950 gewone studentenkamers kwamen vrij in heel 2013
  • 1400 daarvan waren onzelfstandige kamers waarvoor instemmingen gedaan zijn
  • 550 daarvan waren zelfstandige kamers waarvoor inschrijfduur bepalend is
  • 3000 short stay-kamers kwamen vrij in heel 2013
  • 300 instemmingen waren er in het derde kwartaal van 2013
  • 1400 instemmingen waren er in heel 2013
  • 2,5 jaar is de wachttijd voor een zelfstandige kamer. Die tijd is oplopend


 


Duwo schat dat zij ongeveer de helft van de studenten en Delft huisvest. De andere corporaties nemen vijf procent voor hun rekening. 45 Procent woont in particuliere huizen.


 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.