Campus

Kabinet bezorgd om drugsgebruik studenten

Studenten gebruiken, vooral thuis, steeds meer drugs. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil meer preventie. Waarom komt er dan geen publiekscampagne?

Het kabinet roept studentenverenigingen op om aan preventie te doen. (Foto: Jeff W/Unsplash)

In coronatijd zijn studenten vooral thuis meer drugs gaan gebruiken, waarschuwden bestuurders van de Utrechtse studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U in mei. Ze startten een podcast met de titel ‘Waar trek jij de lijn?’ en organiseerden een symposium met misdaadjournalist John van den Heuvel. De Volkskrant schreef erover, met de veelzeggende kop: ‘Als studenten zelf alarm slaan over hun cocaïnegebruik, dan is er wat aan de hand’. Het CDA stelde Kamervragen, die deze zomer zijn beantwoord.

Eén op acht
De berichten over het drugsgebruik onder studenten zijn inderdaad verontrustend, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Hij houdt contact met de Landelijke Kamer van Verenigingen om het probleem in de gaten te houden, belooft hij. Uit onderzoek van het Trimbos zou blijken dat 12,5 procent van de studenten in het hoger onderwijs weleens cocaïne heeft gebruikt. Dat is één op de acht. “Dit percentage is hoog”, aldus de staatssecretaris.

Van Ooijen wil het probleem niet overdrijven. “Tegelijkertijd constateer ik dat de overgrote meerderheid nog nooit cocaïne heeft gebruikt.” En de percentages zijn lager voor gebruik in het afgelopen jaar (7,5 procent) en de afgelopen maand (2,6 procent).

Helder op school
Maar het is wel te veel, vindt hij, en preventie is “hard nodig”. Er is al een programma met de naam Helder op School, ook voor het hoger onderwijs. Daarin staat informatie voor bijvoorbeeld introductiecommissies en studentenverenigingen. En zo zijn er meer initiatieven.

Algemene publiekscampagnes kunnen averechts werken

Toch komt er voorlopig geen campagne om drugsgebruik in studentenhuizen te ontmoedigen. Je moet goed nadenken voordat je een campagne start, zegt de staatssecretaris, en zorgen dat je precies de juiste doelgroep bereikt. Algemene publiekscampagnes kunnen averechts werken. “Het risico van een campagne die in principe iedereen bereikt, is dat drugsgebruik juist getriggerd wordt”, legt hij uit. “Zo kan een tegengesteld effect worden bereikt, namelijk dat mensen vanwege een dergelijke campagne nieuwsgierig worden naar drugs en gaan gebruiken.”

Oproep
De alarmbel van de Utrechtse vereniging zorgt dus niet meteen voor een beleidswijziging van het kabinet. Maar het is volgens de staatssecretaris goed als studentenverenigingen, in samenspraak met het Trimbos-instituut, zelf iets aan preventie van drugsgebruik doen. Daar roept Van Ooijen de verenigingen “van harte” toe op.

HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.