Campus

Julia Cramer wint Minervaprijs 2017

Dr.ir. Julia Cramer krijgt de prijs voor haar Nature-artikel over quantumtechnologie. Met de Minervaprijs bekroont wetenschapsfinancier NWO de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker van de afgelopen twee jaar.

Julia Cramer. (Foto: NWO)

De NWO-commissie liet weten erg onder de indruk te zijn van Cramers artikel Repeated quantum error correction on a continuously encoded qubit by real-time feedback dat op 5 mei  2016 in Nature Communications verscheen. Cramer toonde daarin voor het eerst aan dat quantumtoestanden actief en voortdurend beschermd kunnen worden tegen fouten, wat een belangrijke voorwaarde is om tot een bruikbare quantumtechnologie te komen.


De commissie is onder de indruk van de breedte van Cramers bezigheden. Ze bouwde de experimentele opstelling om meerdere spins in diamant bij zeer lage temperaturen te controleren, ze voerde de metingen uit, ontwierp de experimenten voor  foutcorrectie, analyseerde de uitkomsten, en vergeleek die met theoretische voorspellingen.


Cramer hoorde het nieuws een kleine twee weken geleden. Ze was er ‘superblij’ mee. Ze beschouwt het als een eer voor het eerste artikel waar zij als eerste auteur vermeld staat en haar copromotor dr.ir. Tim Taminiau als eervolle laatste auteur (de plek voor de verantwoordelijk begeleider).  De prijs ziet ze als ‘kers op de taart’ van haar promotie.


Na haar promotie in december 2016 koos ze voor de richting van wetenschapscommunicatie. Ze ziet de Minervaprijs als aanmoediging voor die keuze. “Het was kennelijk toch niet zo’n gekke keuze om de communicatiekant op te gaan,” reageert ze over de telefoon. “Ik heb een passie voor communicatie van wetenschap naar een breder publiek dan alleen onderzoekers. Zo vond ik het superleuk om samen met wetenschapsanimator Bruno van Wayenburg een filmpje te maken over foutcorrectie in de quantumcomputer.”