Wetenschap

Je quantum computer is gearriveerd

QuTech heeft functionele quantumbits op het internet gezet onder de naam Quantum Inspire. De quantumcomputer is er, en iedereen kan hem uitproberen.

Constantijn van Oranje interviewt Richard Versluis tijdens het online launch evenement van Quantum Inspire. (Still from the live stream)

Op het gebied van quantumcomputers hebben zich de laatste jaren snelle ontwikkelingen voorgedaan, aldus professor Lieven Vandersypen, de nieuwe onderzoeksdirecteur van QuTech. De grote technologische vooruitgang, de schaalbare technologieën en het contact met de eindgebruikers hebben het mogelijk gemaakt om een Europees platform te creëren dat open toegang biedt tot functionele qubits. Zowel studenten als ondernemers zijn welkom bij Quantum Inspire.

De online presentatie van Quantum Inspire op maandagmiddag had een indrukwekkende lijst van sprekers: onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, haar EU-commissie collega Mariya Gabriel; TNO ceo Paul de Krom; rector Tim van der Hagen; en moderator Prins Constantijn van Oranje om er een paar te noemen.

Er gaapt nog steeds een grote kloof tussen het potentieel dat de sprekers toeschrijven aan quantumtechnologie – nieuwe medicijnen; duurzame energie; het redden van het klimaat; en sociale vooruitgang – en de demonstratie van quantuminformatica met twee qubits. De charme van het Quantum Inspire-platform is dat het mensen in staat stelt om de toegeschreven superkrachten van quantumcomputing in de praktijk te ervaren. Of, zoals Mariya Gabriel zei, “Quantum Inspire brengt quantum computing naar een breder publiek. Felicitaties voor iedereen bij QuTech die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Nu quantum computing beschikbaar is, wat kunnen mensen er mee doen? Richard Versluis, Principal Systems Engineer bij QuTech, zei dat quantumcomputing vooral goed is in het optimaliseren, en het zoeken naar dingen. “En dat is waar veel harde problemen over gaan”, voegde hij eraan toe. Je zou kunnen denken aan het ontwikkelen van specifieke materialen, nieuwe medicijnen, hogetemperatuursupergeleiders en dergelijke.

De andere vraag over quantum computing is: hoe? QuTech biedt een basisintroductiecursus over quantumalgoritmen en een minor over quantum science en quantum information.

Jarenlang hebben mensen zich afgevraagd wat de mysterieuze krachten van de quantumcomputer zijn. Nu kunnen ze zelf quantumbits bedienen. Maak gewoon een account aan en begin met het coderen van je project. De qubits staan koel, wachtend op je commando’s.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.