Campus

Ja/Nee: Chloorvrije zuivering

Rode ogen en kriebelhoest. Chloor houdt zwemwater schoon en de wanden vrij van aangroei, maar geeft ook irritaties en ongemak. Biochemisch ingenieur dr.i

r.
Marjolein Peters (life science and technology) onderzocht tijdens haar promotie bij de sectie gezondheidstechniek (Civiele Techniek en Geowetenschappen) een chloorvrije zuivering met ultraviolet licht.

1. Chloorzwembaden zijn achterhaald.
Nee.

2. Urine en zweet maken chlooroverlast erger.
Ja.

3. Een zwembad kan best zonder chloor.
Ja.

4. Uv-licht doodt bacteriën net zo goed als chloor.
Ja.

Op welke stelling wil je terugkomen?
“Op stelling 3, want een zwembad kan zonder chloor, maar daar is wel wat voor nodig. We hebben onderzoek gedaan naar een alternatief reinigingssysteem dat uit drie stappen bestaat. De eerste is een biologisch zandfilter dat huidresten en ander biologisch afval verwijdert. Dan volgt een ultrafiltratie die ook een deel van de bacteriën tegenhoudt. Uv-licht doodt tot slot de overgebleven micro-organismen. Om net zo effectief te zijn als chloorbehandeling moeten we meer spoelen. Energiezuiniger is het dus helaas niet. Wel kunnen we slimmer spoelen door vooral de bovenste meter te verversen.”

Marjolein Peters, ‘Microbiology in swimming pools, UV-based treatment versus chlorination’, 25 november, promotors prof.dr.ir. Luuk Rietveld en prof.dr.ir. Hans Vrouwenvelder.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.