Onderwijs

Jachtbouwers krijgen TU-meetreeks kado

Op het Hiswa symposium stelde ing. Michiel Katgert (3mE) de Delftse meetreeks aan jachtrompen ter beschikking van de gebruikers.


Op het programma van het 22-ste Hiswa symposium (12 en 13 november in de RAI) stond nog de naam van dr.ir. Lex Keuning vermeld, maar die was helaas verhinderd. Dat was pijnlijk, omdat Keuning er vanaf het eerste begin, 39 jaar geleden, bij betrokken is geweest.


De Delft Systematic Yacht Hull Series (DSYHS) omvat sleeptankmetingen aan 70 verschillende rompen gebaseerd op vier basismodellen. Prof.ir. Jelle Gerritsma maakte er in 1973 een aanvang mee in samenwerking met collega’s van het MIT.


Hun doel was een eenvoudig hulpmiddel dat het mogelijk zou maken om in de ontwerpfase de prestaties van zeiljachten goed in te kunnen schatten en om bovendien handicaps vast te kunnen stellen van verschillende jachten in een competitie.


Bijna veertig jaar later vormt de DSYHS de basis van vrijwel alle VPP software (velocity prediction program) die jachtontwerpers gebruiken om de eigenschappen van een jacht tijdens het ontwerp in te kunnen schatten.


De openstelling van de ruwe data via speciale website verandert volgens jachtontwerper Gerard Dijkstra niet veel aan de huidige praktijk. Alleen bij extreme ontwerpen (erg lang en slank bijvoorbeeld) of bij de vergelijking van de meetreeks met vloeistofmechanische berekeningen is het van belang toegang te hebben tot de ruwe data.


Op de vraag of de meetreeks nog verder uitgebreid zou worden, antwoordde Katgert dat de vakgroep dat graag zou willen, maar dat het geld daarvoor ontbreekt.


In Delta magazine verschijnt begin volgend jaar een artikel over de Delftse jachtmeetserie.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.