Campus

International zoekt kamer: ‘Ik sta feitelijk op straat’

Ze slapen bij vrienden, in hotels en reageren op tientallen advertenties. Internationale studenten in Delft zitten met de handen in het haar: hoe komen ze aan een kamer?

Hoeveel buitenlandse studenten momenteel kamerloos zijn, is niet bekend. (Foto: Dalia Madi)

Dit studiejaar meldden meer dan tweeduizend internationale studenten zich aan voor een bachelor- of masterstudie aan de TU Delft. En die studenten hebben woonruimte nodig, maar de kamers liggen niet voor het oprapen.

“Meer dan 120 reacties via Kamernet, twintig via Room.nl, contact met vijftien verschillende makelaars en op Facebook ben ik de tel kwijtgeraakt”, somt bachelorstudent Pratham zijn inspanningen op. De tijd begint te dringen. Tot eind september heeft hij een slaapplek – in onderhuur bij een vriend.

Geen eenvoudige oplossing
Tijdens zijn zoektocht klopte Pratham aan bij de TU Delft en studentenhuisvester Duwo. “Zij wensten me succes, maar konden niets voor me betekenen.”

De mogelijkheden van de universiteit zijn inderdaad beperkt, laat een woordvoerder weten. “In samenwerking met een aantal verhuurders kunnen we internationale studenten jaarlijks zo’n 1000 tot 1200 woonruimtes aanbieden. Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet.” Die stop werd dit jaar eind juni bereikt. Hoeveel buitenlandse studenten momenteel geen kamer hebben, is de universiteit onbekend. 

‘Ik woon nu noodgedwongen met mijn broer op een paar vierkante meter’

Uit reacties op een oproep via Instagram blijkt dat Pratham zeker niet de enige internationale student is die op hete kolen zit. “Ik zoek al meer dan zes maanden en woon nu noodgedwongen samen met mijn broer in zijn kleine kamer”, vertelt een internationale bachelorstudent die anoniem wil blijven. “Vorig jaar kreeg ik een kamer aangewezen via de TU Delft Housing Service, maar dat zijn huurcontracten van maximaal een jaar, dus nu sta ik feitelijk op straat.” De student reageerde op ‘ontelbaar veel advertenties’, maar het aanbod voor internationals is beperkt. “Veel advertenties vermelden – weinig subtiel – dat internationals wordt verzocht niet te reageren omdat de voorkeur uitgaat naar Nederlandse studenten.”


Voorbeelden van advertenties waar internationals bij voorbaat worden afgewezen.

Behalve de spanningen en stress die het samenwonen met zijn broer op een paar vierkante meter met zich meebrengen, zijn er ook zorgen van administratieve aard. “Ik sta nog altijd ingeschreven op mijn oude adres, dat betekent dat al mijn post óók naar dat adres wordt verstuurd.” Inschrijven bij zijn broer gaat niet en zijn adres wijzigen bij de gemeente kan niet. “Daar vragen ze om een kopie van een huurcontract en dat kan ik niet geven.” Als non-EU-student is hij afhankelijk van een verblijfsvergunning – waarvoor registratie bij de gemeente vereist is. “Al maak ik me daar geen zorgen om. De vergunning die ik vorig jaar ontving heeft geen invloed op mijn huidige verblijf.”

“Volgens de wet basisregistratie personen is het overigens wel verplicht om een adreswijziging door te geven”, vertelt een woordvoerder van de Gemeente Delft. “Heb je geen vast woonadres, dan kun je altijd een briefadres aanvragen. Zo’n briefadres is zes maanden geldig.” 

Zonder papieren in de collegebanken
Toch zijn er studenten die momenteel in Nederland verblijven en niet ingeschreven staan bij een gemeente. Ze sloegen het advies van de TU in de wind om zonder geschikte woonruimte niet naar Delft te reizen, en schoven ‘gewoon’ aan in de collegebanken. 

Opmerkelijk, want een inschrijving op een geldig Nederlands adres bij de plaatselijke gemeente is wettelijk verplicht voor iedereen die vier maanden of langer in Nederland verblijft. Ongeacht nationaliteit of verblijfsdoel. Het is daarnaast een vereiste om aan de TU te studeren. Toch controleert de universiteit hier niet op. “Dat kunnen en mogen we niet”, aldus de woordvoerder.

Deze regel geldt overigens alleen voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte. Europese studenten hebben geen vergunning nodig.

“Maar we hebben wel een kamer nodig”, merkt een Hongaarse bachelorstudent op. Omdat hij voor aanvang van het collegejaar geen woonruimte vond, bleef hij in zijn thuisland. De TU toonde begrip voor zijn situatie en biedt hem tot oktober hybride onderwijs aan. “Daarna is mijn fysieke aanwezigheid verplicht.” Momenteel reageert hij vanuit Hongarije op kamers. Zonder succes. “Ik word steeds afgewezen omdat ik tijdens instemmingsavonden niet fysiek aanwezig kan zijn.”

‘We zijn compleet volgeboekt’

Een mogelijke uitkomst voor buitenlandse studenten die geen kamer kunnen vinden is het vorig jaar geopende The Student Hotel. In dit hotel huren studenten kamers voor een semester of heel collegejaar. In tegenstelling tot ‘gewone’ hotels, mogen studenten zich hier wel bij de gemeente inschrijven.

Ondanks prijzen vanaf 700 euro per maand zit ook het Student Hotel in Delft overvol. Er verblijven op dit moment ongeveer 260 studenten en alle kamers zijn tot augustus 2022 volgeboekt”, weet assistent operations Koen Wilmer.

In het WestCord hotel, dat sinds kort ook studentenkamers aanbiedt, is het ook dringen. “Heel september waren we volgeboekt”, vertelt een medewerker. Voor oktober zijn er van de dertig beschikbare kamers à 995 euro per maand nog zeven vrij. “Maar ik verwacht dat een aantal huidige gasten hun verblijf nog verlengt.”

Geen garantie
De situatie is schrijnend, maar dat het voor buitenlandse studenten lastig is om een kamer te vinden, is niet nieuw. “Het is al jaren zo”, aldus de TU-woordvoerder. “Dit probleem is breed onderkend en hangt samen met de huidige situatie van de woningmarkt. Er is geen eenvoudige oplossing. Al jaren informeren we internationale studenten vooraf dat de woonsituatie lastig is. We willen geen valse verwachtingen wekken en aankomende studenten goed informeren.”

Ik zit in een whatsapp-groep met meer dan honderd studenten die woonruimte zoeken’

Toch zou Pratham graag zien dat de TU een stap verder gaat. “Op de universiteitswebsite staat bijvoorbeeld het advies je studie eventueel een jaar uit te stellen als je geen kamer kunt vinden. Maar uitstel is geen garantie dat je volgend jaar wel een kamer hebt.”

Dat advies geeft de universiteit juist met reden, legt de woordvoerder uit. “Hiermee willen we duidelijk maken dat het belangrijk is om op tijd woonruimte te zoeken. Op het laatste moment is dat écht heel lastig.”

Intussen doet Pratham er alles aan om te kunnen blijven. “Ik reageer op alle kamers die worden aangeboden. Zelfs op woningen met vijf slaapkamers. Ik zit in een Whatsappgroep met meer dan honderd studenten die woonruimte zoeken, dus die kamers zijn zo gevuld.”

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.