Zeventien wetenschappers van Nederlandse kennisinstellingen mogen uitzoeken of hun inzichten in de praktijk toegepast kunnen worden. Daarvoor krijgen ze ruim 2,5 miljoen euro.
Farbod Alijani (faculteit 3mE) is een van de ontvangers van een innovatiebeurs van de Europese Onderzoeksraad ERC. (Foto: Dalia Madi)

Zeventien wetenschappers van Nederlandse kennisinstellingen mogen uitzoeken of hun inzichten in de praktijk toegepast kunnen worden. Daarvoor krijgen ze ruim 2,5 miljoen euro.

Read in English

Maar liefst 510 wetenschappers deden vorig jaar een gooi naar een innovatiebeurs van de Europese onderzoeksraad ERC, ter waarde van 150 duizend euro. Een derde van de aanvragen werd gehonoreerd.

Derde plek
De zogeheten proof of concept grants maken deel uit van het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Ze zijn bedoeld voor wetenschappers die al eerder een ERC-beurs ontvingen en die aan de slag willen met de praktische toepassing van hun onderzoek.

Nederland scoort doorgaans goed bij het aanvragen van onderzoeksgeld, en dat geldt dus ook voor deze innovatiebeurzen. Met zeventien toekenningen deelt ons land de derde plek met Italië. Alleen het Verenigd Koninkrijk (30) en Duitsland (23) sleepten meer beurzen in de wacht. Twee van de zeventien toekenningen zijn voor Delftse onderzoekers Farbod Alijani (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen) en Frank Hollman (faculteit Technische Natuurwetenschappen).

Robots
Uitschieters onder de instellingen zijn er dit jaar niet. De universiteiten in Delft, Twente, Maastricht en Eindhoven en de Vrije Universiteit wisten er allemaal twee te bemachtigen. Ook het academische ziekenhuis van de VU kreeg er een. Overigens kan de scorelijst nog veranderen: de beurzen zijn persoonsgebonden, dus soms nemen laureaten ze mee naar een andere instelling. 

De laureaten van 2020 gaan zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van een apparaat waarmee slaapkwaliteit kan worden gemeten, of met onderzoek naar chirurgische robots die op een veilige manier moeilijk bereikbare bloedvaten kunnen opereren.

HOP, Evelien Flink