Campus

‘Ik was verbijsterd’

Hoe hebben de aankomende eerstejaars studenten de ontvangstweek beleefd? “Dit had ik niet verwacht. Het uitgaan, de sfeer, super.”


Doorweekt

Joop Aué (18), technische informatica

Vereniging: Virgiel


Joop Aué wist één ding zeker toen hij aan de Owee begon: hij zou lid worden bij een vereniging. Hij ontdekte dat het Virgiel moest worden. “DSC is niet leuk, de mensen liggen me niet. En ook bij DSB en Jansbrug zit niet mijn soort mensen. Elke avond kwamen we weer bij Virgiel uit.”


Aué zit met zijn Owee-groepje in de tent op het festivalterrein te brunchen. Op het podium maakt een bandje zich op voor een optreden. Aué’s groepje is luidruchtig, maar alleen hij wil vertellen over zijn week. Over het hoogtepunt hoeft hij niet lang na te denken. “De cantus. Iemand begon met bier te gooien, toen volgde iedereen. Totdat we helemaal doorweekt waren.”


De aankomende student is nog op zoek naar een kamer. Hij deed afgelopen zomer vier instemmingen. “Ik had meer moeten doen, maar ik heb een hekel aan vroeg opstaan. Delft is te ver van Nunspeet, waar ik vandaan kom. Ik hoop nu op een Virgielhuis. Dat zou heel mooi zijn.”

Brand

Merel Molenaar (18), werktuigbouwkunde

Vereniging: Misschien volgend jaar




Merel Molenaar was aan het feesten bij Sint Jansbrug toen in de nacht van woensdag op donderdag iedereen naar buiten moest. “Er was brand in de keuken.” Paniek was er niet, weet ze nog, maar het feestje was wel afgelopen. Dus was de aankomende studente werktuigbouwkunde nog redelijk op tijd thuis: om vier uur. De nacht ervoor was het zes uur, dus dat viel mee.



Molenaar vond het vele uitgaan het leukst aan de Owee. Toch vindt ze lid worden van een vereniging niet echt iets voor haar. Al sluit ze voor volgend jaar niks uit. De studente kan nog net vertellen dat ze via een instemming een kamer heeft gevonden in Delft. Dan breekt in de tent op het festivalterrein een hels kabaal los en wordt praten onmogelijk.  

Vieze boel

Rick van ’t Hof (18), werktuigbouwkunde

Vereniging: DSB


Rick van ’t Hof trilt nog na van de spanning als hij enthousiast komt aanlopen voor een laatste update van zijn Owee-belevenissen. “Je vroeg naar het hoogtepunt van de afgelopen week. Nou, ik heb een nieuw hoogtepunt: bungyjumpen! Heel gaaf, geweldig. Ik dacht: dat moet ik doen, voor maar vijftien euro.”


Een uur eerder moest Van ’t Hof langer nadenken over de vraag wat het meeste indruk op hem heeft gemaakt de afgelopen Owee. Met een banaan in de hand vertelt hij dat slapen in de sportzaal al heel prettig was, na de ‘vieze boel’ op het introductieweekend van zijn studie. “We hadden wel heel weinig luxe. We moesten naar de wc op Dixi’s een heel stuk verderop.”


Van ’t Hof hoeft voorlopig geen eigen kamer in Delft. Thuis in Ridderkerk staat een blokhut in de achtertuin. “Ik woon daar op kamers”, zegt hij tevreden. De aankomende student denkt dat hij wel bij anderen kan slapen als het laat wordt in Delft.

Al pratend komt Van ’t Hof dan toch nog op een hoogtepunt, dat hem is bijgebleven van een week feesten: een hele avond in café De Klomp met een groep mensen van wie hij er eigenlijk maar eentje kende. “Heel erg gezellig.” 

Grote stap

Wouter Tuls (20), vliegtuigtechnologie bij InHolland

Vereniging: Misschien volgend jaar


Wouter Tuls, die is volgeplakt met Virgiel-stickers, gaat niet aan de TU studeren, maar bij InHolland. Hij denkt dat dat voor zijn Owee-ervaring geen verschil maakt. Niemand ziet immers aan hem dat hij hbo-student is. Tuls komt van het mbo. “Dat is een behoorlijk grote stap, is me verteld. Dus begin ik rustig en word ik niet

meteen lid bij een studentenvereniging.”


Tuls was blij verrast door de drukte op de Owee. “Dat had ik niet verwacht. Het uitgaan, de sfeer, super.” De aankomende student bracht veel tijd door bij Virgiel en bezocht ook af en toe het Delftsch Studenten Corps. Toch heeft hij er Delft niet heel goed door leren kennen, zo blijkt. Staande op de plek waar ooit de faculteit Bouwkunde stond, bekent hij geen idee te hebben waar hij is.


Dat zal snel moeten veranderen, want Tuls vertelt dat hij juist die ochtend de sleutel van zijn nieuwe kamer heeft gekregen. “Zondag mag ik erin. Gelukkig net op tijd, want ik kom uit Giessen. Dat is twee uur rijden. Rijden? Ja, ik heb wel een auto.”

 

Verbijsterd

Rishvan Soman (19), luchtvaart- en ruimtevaarttechniek

Vereniging: Misschien Ariston ‘80


Met zijn groepje slentert Rishvan Soman langs de grote tent op het festivalterrein van de Owee. Op de vraag hoe hij het de afgelopen week heeft gehad, zegt hij niet ‘leuk’, zoals de meest anderen, maar is hij even stil. En dan: “Ik was verbijsterd. Wat wordt hier veel bier gedronken. Ik woon vlakbij Rotterdam en ga heus wel uit met mijn vrienden, maar wij drinken echt niet zo veel.”


Soman zag studenten ladderzat worden. “Bier vind ik niet te drinken. Ik drink af en toe een bacootje. Maar na twee drankjes ben ik wel weer klaar. Ik zou niet eens zo veel kunnen drinken als studenten hier doen. Ik ben best wel een rustige jongen.”

De aankomende student wil niet meteen lid worden van een studentenvereniging het eerste jaar. “Gezelligheid is altijd leuk, maar ik denk dat ik nu alleen ga voetballen. Ik ga ook nog niet in Delft wonen. Maar ik vind het hier wel leuker dan verwacht. Gelukkig zijn er meer die niet zoveel drinken.”

 

Meer geloof

Liesbeth van Alebeek (22), technische informatica

Vereniging: CSR


Een beetje nerveus staat Liesbeth van Alebeek in de rij voor het bungyjumpen op de slotdag van de Owee. “Ze hebben me overgehaald”, verklaart ze. “Het is ook een mooie kans, ik heb alleen hoogtevrees”, lacht ze.


Vorig jaar woonde ze in Eindhoven, maar kwam ze al veel in Delft. Van Alebeek begon zonder veel verwachtingen aan de Owee. Nu de week bijna achter de rug is, denkt ze dat ze toch wel veel nieuws heeft ontdekt. Zoals waar ze lid wil worden. Bij de CSR. “Ik wil meer met mijn geloof doen. Bij de CSR voel ik me heel erg op mijn gemak. Ik heb er veel leuke gesprekken gevoerd.”


Ook het eerstejaarsweekend van haar studie is goed bevallen, vertelt Van Alebeek. “Al waren er maar zes meisjes. Op de faculteit zullen er ook maar weinig meisjes zijn. Goed dat we elkaar alvast kennen.” 

Overal langs

Anish Bisnajak (18), industrieel ontwerpen

Vereniging: Misschien volgend jaar


Nog even maakt Anish Bisnajak met zijn telefoon een foto van het bungyjumpen op het Owee-festivalterrein. Aarzelend begint hij te vertellen over zijn ervaringen de afgelopen week. Wat van de grote hoeveelheid indrukken is blijven hangen, is vooral hoe gezellig zijn groepje is. “We zijn overal langs geweest, maar ik denk niet dat ik ergens lid word. Misschien volgend jaar. Ik wil eerst kijken hoe het met de studie gaat. Het is allemaal nieuw.”


Bang dat hij straks geen leuke mensen kent is Bisnajak niet. Hij heeft niet alleen zijn mentorgroepje, ook veel vrienden van de middelbare school zijn naar Delft gegaan. De aankomend student industrieel ontwerpen komt namelijk uit de buurt, uit Oud-Beijerland.

Bisnajak denkt er wel over bij een sportvereniging te gaan. Thuis heeft hij gebasketbald, dat zou kunnen. Maar hij zit ook te denken aan thaiboksen.  

Op zolder

Margriet Vlot (18), technische natuurkunde

Vereniging: CSR


Margriet Vlot staat met haar groepje buiten op het Owee-festivalterrein zonder veel omhanden. Vlot is blij dat de zon schijnt. Dan kan ze haar geliefde zonnebril op. De aankomende studente natuurkunde heeft deze week veel tijd doorgebracht op zolder bij de Koornbeurs. “Daar kun je gezellig zitten. Het is leuk als je een beetje kunt praten.” Delft is niet nieuw voor haar, want haar zus studeert hier ook. Dus hoefde ze niet zo nodig iedere avond de verenigingen af te lopen.


Bovendien wist ze al op voorhand dat ze niet bij het corps wilde, maar bij een christelijke studentenvereniging. CSR lijkt haar de leukste. Vlot denkt dat ze misschien via de vereniging aan een kamer kan komen. Anders gaat ze instemmingen lopen. Voorlopig zal ze op en neer moeten reizen tussen Hardinxveld-Giessendam en Delft. “Dat is een reis van drie kwartier, dat valt dus wel mee.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.