Iets minder aanmelders voor volle TU

Terwijl de vooraanmeldingen bij universitaire bachelorstudies landelijk elf procent hoger zijn, zakken ze bij de TU Delft juist in. Wat zegt dat?

Eerst de landelijke trend. Het hoger onderwijs lijkt zich dit jaar te herstellen van het in 2015 ingevoerde nieuwe leenstelsel. In de twee jaren daarvoor, toen de basisbeurs dreigde te worden afgeschaft, waren er relatief veel eerstejaars: een deel van hen nam bewust geen tussenjaar om de basisbeurs nog te kunnen meepikken.

Toen de beurs in 2015 daadwerkelijk werd afgeschaft, gingen er prompt minder studenten naar het hoger onderwijs. Gevreesd werd dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gevaar liep. In 2016 trok de instroom alweer enigszins aan en dit jaar waarschijnlijk ook.

Rennen voor studieplek
In Delft liep het anders, en dat lijkt een goede reden om niet bezorgd te zijn over 1 procent minder (gewogen) vooraanmeldingen. In 2015 waren er in deze meiweek 400 meer vooraanmeldingen dan in 2014, ondanks landelijke dalingen. In 2016 kwamen daar nog eens 600 vooraanmelders bij en eindigde de teller voor die week op 5005.

Uiteindelijk kwamen er natuurlijk 4710 studenten naar Delft, want vooraanmeldingen zijn nog geen inschrijvingen. Dat kan een andere reden zijn om niet bezorgd te zijn om een procent minder vooraanmelders.

Vol is het sindsdien wel op de TU. Delftse docenten voelen de werkdruk stijgen; studenten moeten vooral tijdens tentamenweken rennen voor een studieplek in de Library. Vooral in het afgelopen paasweekend was het druk. De studentenraad (sr) stuurde het college van bestuur vorige week nog deze foto, 's ochtends vroeg voor opening van de UB gemaakt.

Tijdens een overleg met het college voegde de sr er deze week aan toe dat dit leidt tot onprettige en onveilige situaties voor studenten, en voor medewerkers die de deur moeten openen. Daarom vroeg de raad of er tot aan de opening van onderwijsgebouw Pulse in 2018 in de weekenden een faculteit open kan tijdens tentamenperiodes. Het college beloofde ernaar te kijken, maar wijst ook naar alternatieve studieplekken op de campus.

Aanmelders per opleiding

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.